Вівторок, 07.05.2024, 22:11
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5588
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Липень » 10 » Битва за Дніпро



    Битва за Дніпро
    16:38
    В історію Великої Вітчизняної війни назавжди увійшла страшна і кровопролитна подія під назвою «Битва за Дніпро». Сотні тисяч радянських солдатів віддали свої життя при форсуванні цієї величезної водної перепони.
    Зараз, через 65 років після тих вікопомних подій, битва за Дніпро продовжується. Щоправда, проходить вона зовні мирно і спокійно, без стрілянини і кровопролиття. А йде та битва у затишних чиновницьких кабінетах та сесійних залах. І Дніпро є не перепоною, а ласим шматочком, принадою, до якої, як мухи на мед, летять люди з товстими і дуже товстими гаманцями.
    В Кобеляцькому районі зосереджені одні з найжирніших, найсмачніших шматків Славутича та його мальовничих берегів. Плавні Ворскли, Дніпродзержинське водосховище, що кишать рибою, приваблюють первісною красою та відносно чистим навколишнім середовищем, стали справжнім каменем спотикання, об який розбиваються лоби, де зосереджені інтереси багатьох сильних світу цього. І сильних не лише в масштабах району чи області. Є в нашому районі свої інтереси і у київських, і у донецьких, і у дніпропетровських.
    От і на сесії Кобеляцької районної ради відбулося щось на зразок маленької артпідготовки, своєрідної розвідки боєм в питаннях, котрі стосувалися Дніпра та його берегів.
    А починалося депутатське зібрання спокійно. Після відкриття сесії голова райради Володимир Жуков тепло вітав нового депутата – соціалістку Тетяну Закупру із Лівобережної Сокілки. Вона, згідно із рішенням територіальної виборчої комісії, зайняла місце свого колеги, який виїхав далеко за межі Кобеляччини.
    Після цього Володимир Володимирович, певно, щоб підтримати мажорний настрій присутніх, подякував депутатам, підприємцям, податківцям за плідну роботу, результатом якої стало значне перевиконання дохідної частини бюджету. А завідуючий фінансовим відділом РДА Андрій Дацко оголосив приємні для слуху цифри. За підсумками першого півріччя 2008 року районний бюджет виконаний на 150 відсотків. Замість запланованих 2 мільйонів 986 тисяч гривень до нього надійшли майже 4,5 мільйони. І вже на наступній сесії депутати займуться приємною процедурою розподілення цих грошей. Ще майже 15 мільйонів Кобеляцький район отримав із держбюджету як субвенції та дотації.
    Звичайно ж, прийнявши до відома цю інформацію, депутати дружно проголосували за затвердження названих цифр.
    Одностайними вони були і коли голосували за продовження контракту із Євгенією Сидоренко, директором районного комунального підприємсива «Арго». Вікторія Шкарбан, яка доповідала по цьому питанню, сказала, що зауваження до роботи цього підрозділу якщо й були, то несуттєві.
    А ось далі депутатська одностайність закінчилась. І закінчилась на питанні, яке для пересічного жителя району є абсолютно нецікавим і не надто важливим. Потрібно було проголосувати за затвердження нового 5-го рангу для голови райради Володимира Жукова. Тільки-но оголосили про розгляд цього питання порядку денного, як з місця слова попросив депутат-регіонал Петро Лаврик. Від імені колег по фракції він зажадав оприлюднення заробітної плати, яку отримують перші особи райради і РДА. Почин Петра Львовича підтримали інші. Депутати навіть запропонували створити спеціальну комісію, яка мала б за завдання перевірити, в скільки обходиться платникам податків кобеляцька районна влада. В ході дискусії по цьому питанню в залі лунали висловлювання про зарплату перших осіб району в розмірі 20-25 тисяч гривень в місяць. Після досить нервової дискусії за присвоєння нового рангу голові райради так і не проголосували, комісію не створили, а Володимир Жуков пообіцяв оприлюднити розмір своєї заробітної плати через ЗМІ. Хоча, як відомо, законодавство його до цього не зобов’язує.
    А далі й почалися земельно-дніпровські питання. Голова профільної комісії Зінаїда Норка запропонувала затвердити грошову оцінку земель, які орендують на території Григоро-Бригадирівської і Світлогірської сільрад приватні підприємці Ващенко та Галас. А це більше 300 гектарів землі на березі Дніпра.
    Під час обговорення цих питань обстановка в сесійній залі миттєво наелектризувалась і, не дивлячись на ввімкнутий кондиціонер, температура дискусії стрімко дійшла до межі кипіння. Майже кожен отримав змогу проявити свою високу громадянську позицію і сказати рішуче «ні» дерибану кобеляцької землі.
    Особливо обурило депутатів те, що орендарі в свій час придбали лише невеличкі споруди, які належать до інфраструктури ставків і розміщені всього-на-всього на 3-5 сотих землі. А тепер прагнуть доточити до тих соток сотні гектарів. Та ще й, як висловився нашоукраїнець Володимир Струк, по занижених цінах. Довго виясняли, чи взагалі має підприємець Ващенко хоча б якісь документи на право власності на гідротехнічні споруди. Аж доки голова РДА повідомив, що таки так, має. Має й дозвіл від РДА на збір документів. Олександр Копелець звернув увагу на той факт, що підприємець бажає взяти в оренду землю, яка знаходиться в захисній смузі Дніпра. І замість надання землі запропонував направити в Григоро-Бригадирівку співробітників прокуратури. Олександр Олександрович в черговий раз повторив відому сентенцію, що від Солошиного до Радянського на березі не залишилось вільних земельних ділянок.
    На що миттєво відреагували Володимир Жуков і начальник екологічної служби Віталій Мазняк. Голова райради наголосив: «Ми (сучасний склад райради - ред.) жодної сотки землі в захисній смузі будь-якої водойми не надавали».
    Віталій Мазняк був більш багатослівним. Він заявив: «Ті ставки збудовані ще при радянській владі, в семидесяті роки минулого століття. Їх узаконити можна, але орендарям доведеться оформляти купу документів, отримувати безліч дозволів. А землю на берегах водойми роздавали ще при Копельцеві, а можливо й раніше».
    Почувши згадку про себе, Олександр Копелець в емоційному запалі назвав еколога брехуном. Мовляв, він, будучи головою РДА, нічого не «дерибанив».
    Слова попросив депутат обласної ради Анатолій Шкарбан. Він розповів депутатам, що відбувається навколо берегової смуги в інших районах: «У Бугаївці Глобинського району ставки напівлегально орендує підприємство «Полтавариба». Так там без паспорта по дорозі побіля водойму не пройдеш. Скрізь охоронці, місцеві рибалки навіть з вудкою до води підійти не можуть. А бюджет навіть по приблизних підрахунках втрачає 3 мільйони гривень щорічно. Землі Кременчуцького району вже розібрали, настала черга Кобеляччини. І давайте не будемо лукавити. Якщо заїжджі орендарі візьмуть їх в оренду, то це назавжди. «Дніпровським лиманом», який незаконно орендує ставки в Світлогірському, займається міліція, прокуратура і СБУ. Там і до цього часу ясності немає. А ви вже їм землю роздаєте».
    Тут не витримав голова РДА Олег Решетило. Він, із серцем, заклинав: «Люди, так допоможіть узаконити земельні відносини. Нехай все буде офіційно, нехай починають платити до бюджету».
    Але в кінці-кінців земельні відносини так і не узаконили, оцінку землі під ставками так і не затвердили. Не менш бурхлива дискусія виникла під час затвердження оцінки земель, котрі орендують фермерські господарства «Громада» та «Ялинка». Та посперечавшись, стомлені депутати все ж проголосували позитивно.
    А ось шкільний автобус так і не поділили. Питання, до якої школи він підвозитиме дітей – Шенгурівської чи Бутенківської, залишилось відкритим. Згадували на сесії і про красиві обіцянки, котрі давали власники гранітних та глиняних кар’єрів під час оформлення земельних відносин. Між тим, в більшій чи меншій мірі виконують свої обіцянки лише керівники «Діориту» та «Цегельника».
    Так що суперечок і взаємних претензій на сесії вистачало. Більш-менш спокійно депутати відреагували лише на вручення Дмитром Кулічковським церковної відзнаки марківському сільському голові Кирилу Проскурні.


    Ігор ФІЛОНЕНКО
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 1307 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net