Понеділок, 06.05.2024, 20:44
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5577
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Липень » 14 » В.Лисак: «До 8% здоров’я залежить від медицини, решта - від способу життя»



    В.Лисак: «До 8% здоров’я залежить від медицини, решта - від способу життя»
    16:17
    Сьогодні начальник Управління охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації Віктор Петрович ЛИСАК провів на сайті "Новини Полтавщини" відео-online-конференцію з актуальних питань сьогодення. Нижче наводимо спілкування учасників конференції.

    Скажіть, будь ласка, по-вашому нинішня медицина безкоштовна? Медики просто змушені брати хабарі, адже лікарі мають таку малу зарплатню, навіть вчителям її піднімають! Чому така несправедливість! Багатії лікуються за кордоном, а простим людям що робити?

    - Головний документ держави - Конституція, зокрема, ст. 49 говорить про безкоштовність медичної допомоги. Але поряд з тим, визначено ст. 95 Конституції те, що медична допомога надається в тому обсязі, у якому вона фінансується. Якщо говорити хабарі медиків через низькі заплати, то ми повинні зрозуміти одне: ми рахуємо вартість лікарської допомоги з урахуванням усіх затрат, що несе медичний заклад. Те, що докупляють пацієнти - повірте, несе дуже малу частку від тих витрат, що несуть лікарні. Дійсно, зарплати медиків дуже низькі, майже не відрізняються у медсестри і лікаря, десь 700-800 грн. Цим все сказано -  у цьому престиж професії і відповідальність кожного медичного працівника. Особливо ж нас хвилює первинна ланка - охорона здоров'я на селі, де немає соціальних пільг у медиків, на жаль. Тому є багато питань. Міністерство охорони здоров’я розглядає можливість підняття рівня оплати медиків, особливо на селі до 500-700 доларів на місяць. Але поки що це лише мрії на перспективу і наші бажання.
     
    Коли у дитячій міській лікарні Полтави з’явиться обладнання фірми «Джонс» для проведення так званих «безкровних операцій»?
    - По-перше коли кажуть про конкретну фірму, то це вирішується за результатами конкурсу. Якщо будуть передбачені бюджетом кошти, буде і відповідне обладнання. Таке сучасне обладнання потрібно не лише дитячій, а й іншим лікарням, ми над цим працюємо, є вже й спеціалісти, які вміють працювати на такому обладнанні. До речі, в дитячій міській лікарні вже оновлено обладнання, є великий позитив – маємо сучасну реанімацію для новонароджених.
     
    Куди поділася вакцина від туберкульозу? Чому вчасно не прививають новонароджених?
    -  Вакцина від туберкульозу йде централізовано за рахунок державного бюджету. Наші вчені-практики згідно світових стандартів вирішили замінити штам цієї вакцини (раніше ми користувалися російською вакциною). Відтепер буде проводитися щеплення вакцини, завезеної з Данії. Вже на сьогодні поставлено в область 6,1 тис. доз. Але це й навантаження велике для медиків: йдуть відповідні тренінги, триває підготовка, хоча принцип її введення не зміниться. Йдеться про осучаснення вакцинації, адже вона матиме менше негативних наслідків. БЦЖ - вакцина для новонароджених, мета якої  - профілактика туберкульозу. Десь 3 тис. дітей області через перехідний період і відсутність нової вакцини виписані з пологових будинків не щепленими. Але все це згодом владнається, і наші спеціалісти проведуть прес-конференцію з цього питання.
     
    Скільки молодих людей області постраждало від вакцинації кір/краснухи?
    - Ми вже надавали інформацію - ускладнень на території області від цієї вакцинації не було, були лише незначні реакції у 4-х осіб.
     
    Чому Ви заохочуєте таких представників медицини, як колишній головний лікар у Нових Санжарах, який замість покращення медичного обладнання, значні кошти витратив в зовнішні ремонти. Чи покращиться від цього здоров’я людей?
    - Здоров'я людей – комплексне поняття: моральний, фізичний, духовний і психологічний стан людини (є відповідне визначення Всесвітньої організації здоров’я). Щодо ремонту закладу, то це залежить від керівника медичної установи. Ми видали відповідний наказ, він є на нашому сайті - де ми розписали, що потрібно відремонтувати. Хочу сказати і про і психологічний підхід чи враження, яке справляє медичний заклад. Важливо, і в які стіни приходе лікуватися пацієнт. Зокрема, в Нових Санжарах зробили ремонт харчоблоку, придбали у сучасне обладнання, - і все потрібно. Загалом, кажуть до 8% лише залежить від медицини, в основному від здорового способу життя пацієнта.
     
    Віктор Петрович, як Ви зараз відноситесь до створення у районах області відділів з охорони здоров’я, адже уже відповідна постанова КМУ (Кабінету міністрів України)і Положення про це є. Виконується воно чи ні в нашій області?
    - Щодо створення відділів охорони здоров'я, то це складний процес. Постановою КМУ передбачено не менше 3-х чиновників. На жаль, у нас це іноді робиться як підміна роботи головного лікаря, і я виступаю проти цього. Зокрема, як робили у Полтавському районі - забрали функції, печатку і виписували наркотики. Я - за реформування і створення повноцінних відділів, як передбачає постанова КМУ - було доручення розробити Положення - лише цього року з'явилося, тому є складності.
     
    Вікторе Петровичу, яка цього року ситуація з працевлаштуванням випускників УМСА? Чи дочекається нарешті молодих лікарів сільське населення області? Вже були публікації у пресі, в яких випускники розповідають, що їм обіцяють на селі ледь не "золоті гори", а насправді працювати неможливо через нестачу лікарських препаратів тощо. Чи не вважаєте Ви, що необхідно ввести більш жорсткий механізм розподілу та відпрацювання після закінчення ВНЗ, як це практикується, скажімо, у Білорусі? Ірина Рогожинська, редактор відділу охорони здоров’я та соціального захисту населення газети "Зоря Полтавщини".
    - Ввести більш жорсткий механізм розподілу та відпрацювання після закінчення ВНЗ, які навчалися за державним замовленням - цілком погоджуюся. Щодо працевлаштування на селі - ми практикуємо зустрічі з головами РДА, сільрад, тощо. Не лише працівників УМСА, а для поповнення фельдшерсько-акушерських пунктів з наших училищ, ми вирішили порахувати кожне робоче місце. куди направлений випускник. Зараз також збираємося допомогти молодим працівникам на селі через фонд "Власний дім".
     
    Який, на вашу думку, найкращий, найпрестижніший, пологовий будинок в області?
    - Як відомо, ми працюємо за новими технологіями "мати-дитина". У нас є два пологових будинки, в Полтаві і Кременчуці, які ведуть між собою здорову конкуренцію. І рівень, і якість надання допомоги тут за останній час надзвичайно підняли. Можу також назвати акушерське відділення обласної лікарні, куди прагнуть потрапити народжувати. Для VIP-персон в регіоні триває процес покращення умов породіль - в Котельві, Решетилівці, Лубнах, Кобеляках, де за рахунок місцевих бюджетів встановлюють високочастотні апарати для дихання новонародженим та інше сучасне обладнанні Проте, хотілося б покращення цих послуг у Глобинському районі області.
     
    У 2006 році вас підозрювали  в тому, що  ви присвоїли  1,05 млн. грн. при закупці двох рентген-апаратів?  Який осадок після пережитого залишився? Чи не ображаєтесь на правоохоронців?
    - Ні, я ні на кого не ображаюся, адже нічого не присвоював і все це доведено. Нехай їм, отим "фабрикантам справи" Бог буде суддя.
     
    Коли вже буде введена медична страховка? Чому її так бояться лікарі? Мабуть бояться відповідальності, то про яку ж можна казати європейську інтеграцію?
    - Ми приймаємо участь, виграємо гранти і можемо порівняти, що не скрізь в Європі є медична страховка. Зокрема, в Італії коли був, переконався, що скрізь є со-оплата з боку пацієнта. В нашій державі досі є питання неготовності населення та роботодавців оплачувати страхування. Але ми напрацьовуємо елементи мед.страхування за принципом «Лікарняної каси», маємо цілком схожі принципи. Головне, щоб був чіткий замовник послуги. Я виступаю за визначення чіткої моделі фінансування медицини, щоб легалізувати всі покупки ліків. Щоб людина чітка уявляла, за що вона доплачує при лікуванні. Можливо, зробити як в Словенії чи Швеції (платять 60 крон, коли лягають в лікарню), там є обов'язковий податок на медицину, і окремо - сама людина платить...
    Нам ще потрібен час для врегулювання цієї системи.
     
    Віктор Петрович, яка ситуація з ВІЛ в Полтавській області-зростає?
    - ВІЛ/ВІЧ-інфікованих в Полтавській області офіційно зареєстровано понад 11 тис. Дійсно, зростає ця статистика, але і відповідна робота ведеться. Зокрема, планується відкриття 1-шої черги стаціонарного відділення спеціального медичного Центру, де буде повністю завершений комплекс надання мед. Допомоги населенню.
     
    Чи ведете Ви здоровий спосіб життя? В чому він полягає?
    - Мабуть, зізнаюся, що не в повній здоровий спосіб життя веду, бо маю зайві кілограми, але бігаю. Загалом, усім треба більше уваги приділяти своєму здоровому способу життя.
     
    Чи Ви збираєтеся робити оптимізацію з ОДА медичних закладів?
    - Так, робимо оптимізацію медичних закладів на селі: ми взяли карти-схеми районних територій, наклали і побачили, що ми маємо, дивимося у розрізі демографічних змін. Зокрема, відзначаємо, де збільшилася кількість населення і потрібні відповідні установи. Ми наполягаємо на структурних змінах ФАПів, адже є ситуації, коли сільський голова управляє ФАПом. Лікарня створена для медичної, а не соціальної допомоги, не треба ці поняття об'єднувати. Чи такий приклад, коли у Машівському районі (с. Ряски) живе усього 500-600 чол., то навіщо утримувати цілу лікарню і мати умови, коли за гривню в день харчують людей.
     
    Чи шкідлива для здоров’я сауна з інфрачервоними променями?
    - Сауна з інфрачервоними променями мабуть повинна мати ліцензію. Якщо вона не підпільна, то не шкідлива. Подивіться, яке там обладнання, чи є документи, що воно пройшло перевірку на відповідність нормам.
     
    Вікторе Петровичу, які захворювання найчастіше зустрічаються у полтавців? У яких із них Полтавщина є лідером на всеукраїнському просторі?
    - Основні захворювання реєструються як ц нас так і в державі - ГРВІ. Але сьогодні в області високий ризик таких небезпечних як онко-захворювання та серцево-судинні хвороби. Тому зараз думаємо, як оснастити обласний диспансер, як вирішити питання по шунтуванню, коронарографії – втілити в життя новітні технології лікування на серці.
     
    Віктор Петрович, скажіть скільки лікарів за рік притягнуто до відповідальності: адміністративної, дисциплінарної, чи кримінальної?
    - Скільки лікарів не можна точно сказати, але знаю на рівні обласних структур - 5 чоловік притягли до дисциплінарної відповідальності. Є і випадки кримінальні, де, зокрема, і наше управління  виступає ініціатором порушення справи. Зокрема, зараз триває процес по Новосанжарському районі, були факти кримінальних справ в Пирятинському і Диканському районах області.
     
    Віктор Петрович, правда, що зараз більшість керівників медицини запрошується в ЄЦ, як Ви до цього відноситесь, чи потрібно щоб медик був політичною фігурою, в районі чи області?
    - Я думаю, медики повинні займатися суто професійною справою, а не політикою. Якщо пішов до політики, то нехай кидає медицину. Я не підтримую цього, до речі, на останніх виборах нас ніхто не чіпав у цьому плані.
     
    Вікторе Петровичу, 30.05.2008 року за №3005-2008/136 на ваше ім’я було направлено звернення, щодо неналежного надання інформації, вручено було Вашій секретарці, відповіді не має до цього часу, прошу розібратись. Яке рішення Ви прийняли стосовно перепрофілювання обласної гастроентерології. Що робить управління для покращення стаціонарного лікування чорнобильських дітей, адже на той кошторис, який виділяється, 6-7 грн. на ліки, та 6,47 на харчування на добу  виглядає доволі смішно. В.Демочко.
    - З В.Демочко ми регулярно спілкуємося, все йому повідомимо і надамо вичерпну відповідь. Зараз триває перехідний період,  триває процес реорганізації. Зокрема,  переходимо до європейських норм щодо реєстрації новонароджених, до речі, найближчим часом відкривається нове відділення в дитячій обласній лікарні.

    13 квітня цього року в реанімації обласної лікарні померла 21-річна Наталія Олександрівна Кіблицька. Перед тим лікувалася в 5-ій міській лікарні. Поступила на лікування в міську лікарню №5 Полтави 04 березня 2008 року на восьмому тижні вагітності. У неї була безперестанна нудота, рвота, відмова від їжі (сильний токсикоз). Лікуючим лікарем у неї був Савельєв Іван Володимирович (звільнився через кілька днів після смерті Наталії). Завідуючого гінекологічним відділенням Сапєгіна Юрія Васильовича понизили до лікаря. Родичі померлої вбачають причиною смерті халатність лікарів - вчасно не зроблене УЗД (дівчина місяць пролежала в лікарні, а їй не зробили елементарного аналізу УЗД), щоб виявити причину хворобливого стану. Лікаря прохали зробити УЗД - Савельєв відповів, що можлива загроза викидню. Таке реально могло бути при УЗД? Не був зроблений аналіз крові на торч-інфекції. Аналізи робили вже в обласній лікарні, а результати отримали лише після смерті дівчини.
    Батькам нині говорять про дві письмові відмови Наталії від аборту, які з’явилися після смерті дівчини й невідомо, чи взагалі вона їх писала. Чи зроблені аналізи плоду? Чи не вийшло так, що дитина завмерла набагато раніше до того, як лікарі почали робити якісь процедури і не могли виявити це раніше? Прокоментуйте позицію обласного управління охорони здоров’я з цього питання, які дії прийматимете. Які покарання понесуть лікарі? Чи вбачаєте в цій справі лікарську помилку? Ця справа має бути Вам відома - обласний лікар-гінеколог Ганна Шкоденко говорила, що випадок смерті унікальний і резонансний. Олександр Луценко, редактор Полтавської редакції "Газети по-українськи", (0532) 61-51-60.

    - Лікарі понесли покарання, звільнено зав. відділення, сам звільнився лікар, тощо. Я розумію, що все це не поверне життя молодої дівчини. Нині відповідна довідка направлена в прокуратуру, наскільки мені відомо, відкрито кримінальну справу.
     
    Наскільки шкодить людині приймання анестезії?
    - Яка для кого анестезія - шкідлива чи ні, все це індивідуально визначає лікар-анестезіолог. Він, до речі, повинен розповісти пацієнту про можливі побочні дії, погодити все. Якщо в непритомному стані, наприклад після ДТП потрапляє людина, то визначає лікар-фахівець самостійно дозу анестезії.
     
    Як можна довести халатність лікаря при виконанні своїх обов’язків, що викликало смерть пацієнта?
    - Халатність лікаря доводить лише відповідна структура, проводиться службове розслідування, судово-медичні експертизи, розслідують факти правоохоронні органи, прокуратура, лише тоді можна щось довести.
     
    Скажіть, чому у кожній лікарні чи кожній медичній установі на пацієнта заводять окрему карточку. Інформація про пацієнта зазвичай дуже розрізнена і це заважає встановити лікареві правильний діагноз?
    - Головний господар на дільниці і партнер пацієнта - сімейний лікар, і те, що заводиться картка, це тому, що кожен спеціалізований заклад видає свій висновок-консультацію, а рішення вже прийматиме спеціаліст, який направляв пацієнта. А документацію вести треба, щоб у разі виникнення питань робити експертну оцінку.
     
    Наскільки збільшилася народжуваність дітей на Полтавщині за останні два роки? А їх смертність? Як на фоні України?
    - Щодо новонароджених, в 2006 р. було підвищення народжуваності на 340 дітей, хоча це й не покрило цифри великої смертності. В 2007 р. в області не було підйому, а в цьому році лише за 1 півріччя народилося більше на 350 дітей, ніж за аналогічний період минулого року. Щодо смертності малюків - ми займаємо одне з кращих місць в державі, в п'ятірці ліпших за цими показниками. Але в зв’язку з переходом на євростандарти (коли малюк виживатиме і при 500 грамах), очікуємо на підвищення смертності серед новонароджених. Нас нині хвилює і не доглянутість дітей батьками, трапляється через недоглянутість асфіксія новонароджених, чи був випадок, коли мати залишила дитину, а коляска з нею потрапила під машину. Отже в малюкові смертності робота повинна вестися не лише з боку медиків, це – справа усього суспільства, і зокрема, соціальних працівників.
     
    Де зараз переважно лікуються чорнобильці і які є пільги?
    - Чорнобильці лікуються за своїм профілем, виділяються путівки в обласній лікарні на відновлювальне лікування, окремим рядком передбачені державні кошти на харчування і медикаментозне забезпечення чорнобильців, але кошти йдуть з різних відомств-міністерств (і через МНС, і через соцзахист та охорону здоров’я). Проте, треба збільшення фінансування в цьому напрямку на рівні районів - на амбулаторне лікування чорнобильців.
     
    Усім відомо, що МСЕК - чи не головне вогнище корупції. Нікому не секрет, що неробоча група коштує 4 тисячі гривень. Ця такса ходить у народі. майже відкрито. Мій сусід, інвалід виробництва (трактор переїхав) збирає цю суму, щоб мати гривень 600 у місяць два роки. Когось ця технологія надання груп влаштовує. Чи не пора щось в цьому міняти?
    - Якщо у вас збирають і вимагають гроші - прошу звернутися до правоохоронних органів, це їх справа. Зараз, до речі, триває перевірка правоохоронними органами. Вже є ті, хто отримав покарання за хабарі у МСЕК. Загалом, треба міняти всю систему встановлення інвалідності, переглянути Постанову КМУ і відповідне положення, захистити бланки при видачі свідоцтв з інвалідності (є факти підробок).
     
    Чи вживаєте ви якісь заходи щодо боротьби з корупцією в медицині? Наприклад, для студента взяти довідку заднім числом за 10 днів обійдеться максимум коробкою цукерок.
    - Студентська поліклініка у нас відкрита на базі 4-ї міської поліклініки. Якщо студент за коробку цукерок бере мед. довідку - дайте конкретні факти, ми це розглянемо... Тут ведеться контроль, триває перевірка. Зокрема, до нас звертався пед.університет, ми перевірили подібні факти. Я просив би представників інших ВУЗів звертатися до нас – ми це контролюватимо.
     
    А почему Ваше управление ОГА не ГЛАВНОЕ, как в других областях, от чего это зависит
    - Є відповідне розпорядження голови облдержадміністрації - ми зараз проходимо процес реорганізації і незабаром станемо Головним управлінням ОДА. Але головне - змінити підходи, дійти до кожного пацієнта. Ми вже говорили, що оголосили конкурс на заміщення посади, але ніхто не хоче йти на посаду головного педіатра області, у нас не вистачає професійних кадрів, як б бажали працювати головними фахівцями Управління. А коли ми станемо головним управлінням, вимоги підвищаться – усі фахівці повинні мати вищу освіту.
     
    Репліка: Дякую за розмову
    Репліка: Так, дякую.
    Репліка: Дякую за відповіді!
     
    Усім дякую і бажаю всілякого здоров'я. Очікуємо підтримки від органів влади, зокрема, від місцевого самоврядування, і населення. Охорона здоров’я потребує реформування і змін, щоб побудувати таку схему надання медичної  допомоги, щоб вона була рівноправна (і на селі і в місті), доступна (дійти скрізь до фахівців), а найголовніше - якісна на всіх рівнях. І без структурних змін нічого цього не буде.


    http://www.regionnews.poltava.ua

    Категорія: Новини України | Переглядів: 1188 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net