Пятниця, 26.04.2024, 08:34
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5562
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Серпень » 15 » Влітку краснянські жінки щодня виходять на трасу



    Влітку краснянські жінки щодня виходять на трасу
    10:47
    Влітку робочий день в сім’ї Крайників, як і в шести десятках схожих селянських родин в Красному, розпочинається ще до 6 ранку. А закінчується після 21 години вечора.
    Специфічне розташування Красного, а через село проходить автодорога Дніпропетровськ – Решетилівка із дуже пожвавленим автомобільним рухом, призвело до того, що місцеві жителі почали масово займатися овочівництвом. Найбільше в селі вирощують помідорів, солодкого перцю і баклажанів, або синіх, як їх тут називають. Продавати овочі красняни почали із середини 90-х, коли розвалилися колгоспи і чимало людей втратили роботу.
    «Займатися ж чимось потрібно, - розповідає Надія Крайник. - Та й зайвий прибуток в сім’ї не завадить.» Жінка обробляє 15 сотих городу. Спеціально для поливу пробурила свердловину. Насос «Ворскла» подає воду з 15-метрової глибини. Нею й поливають плантації овочів. Чоловік Юрій в сімейному бізнесі на других ролях. У нього є постійна робота.
    Зараз на трасі у Красному за відро відбірної картоплі просять 20 гривень, тобто 2 гривні за кілограм. Стільки ж коштують і огірки, які в цьому році є найбільш дефіцитним товаром. Такі традиційні для Красного овочеві культури, як перець і баклажани, коштують дещо дешевше – від 12 до 15 гривень за відро. Але їх беруть більше.
    Сезон торгівлі овочами Надія Крайник та її колеги розпочинають у липні, а закінчують у жовтні. Торгують до того часу, поки дає погода. Хоча в минулому році була тепла зима, і сезон продажів дещо збільшився. Взимку продавали картоплю і капусту. В середньому за день жінка заробляє 100-150 гривень. За минулорічний сезон її прибуток склав 12 тисяч гривень. Бабусі, котрі виносять на трасу лишки зі своїх городів, заробляють менше.
    «Та які там тисячі? - бідкається 75-річна Ніна Маніс. - Ми ж вже з ціпочками, за молодими не вгонимось. Та й яка там торгівля, не беруть нічого.»
     Ніна Крайник налаштована більш оптимістично. «Заробляти можна, та тільки важка дуже та праця, - говорить вона. - Та й люди трапляються різні. Одні й ціни не питають. Роздав пакети, сказав, чого насипати, віддав гроші і поїхав. «Почьом - мені всьо равно» - каже. Другі ж всю душу вимотають.»
     В цей час біля жінки зупиняється джип «Тойота». З нього виходить чоловік і каже: «Ох і золоті у вас овочі, дівчата. І ще медку б мені.» Мед є у Параски Татарко. Літрову банку Сергій Осипенко купує за 25 гривень. Він не торгується, весь час жартує. Говорить: «Я приїхав із Херсона відпочити на березі вашої Ворскли. Ох і класно у вас. Вип’ємо ваш чемергес (самогон). А як закушувати салом та вашим перцем... Сказка!»
     Тільки-но від’їжджає «Тойота», як під’їжджає «Опель Вектра».
     - Почьом яблука?- питає водій.
     - По п’ятнадцять.
     - Дорого, в Могильові (Дніпропетровська область) купимо. Там ще дешевше.
     - Торгуйтеся, - вмовляє Надія Крайник. Але «Опель» від’їжджає.
     В цьому році овочі продавати важче. Минулого літа їх скупляли дрібні оптовики. В цьому році вони в Красне вже не приїжджають.
     - Навєрно бензин дуже дорогий. От і не літають «льогкачі», - скаржиться Ніна Маніс.
    Часто скупляються в Красному водії-дальнобійники та білоруси, котрі повертаються з відпочинку від Чорного моря. Але в цьому році жителі північної держави беруть овочів значно менше. Кажуть, що їх не пропускає митниця. Та й супермаркетів із централізованим завозом і в Білорусії набудували.
     Поряд із Надією Крайник продає перець і баклажани п’ятнадцятирічна Ліля Шерстюк. Дівчинка вчиться у місцевій школі, а влітку допомагає батькам.
    - Нада ж і на школу заробити. Батьки збирають, а я продаю, їм трішки легше, - розважливо розповідає дівчинка. Торгувати їй подобається. От трішки нуднувато, бо ровесників поряд немає. Хоча вони теж займаються овочевим бізнесом. Возять помідори в Кобеляки, Комсомольськ, Кременчук.
    - Дівчата, часник є?- лунає із розкішного чорного «Лексуса». - Я на свіданіє їду, часник нужен.»
     Довідавшись, що часник є, власник дорогої іномарки купує 5 кілограмів. Дає сотенну купюру, очікує решту. Потім дякує і їде далі, в бік Кобеляк.
    - Ой, цей нормальний, - коментують жінки і розповідають, що люди з кожним роком стають все зліші і жадібніші. Менше стає добрих людей!- зітхає Надія Крайник. - Січас їх десь порівну з лихими.
    Кращий день для торгівлі, за словами жінки, визначити важко. «Буває по-всякому. Вчора я спродалася на 80 гривень, а в п’ятницю на 480. Сьогодні понеділок, а торгівля теж є» - пробує аналізувати Надія Крайник.
    В цьому році вона сподівається заробити дещо більше, аніж в минулому. Врожай дозрів добрий, продавати є що. «Може й на 15 тисяч вийду.» - мріє вголос, прощаючись.

    Ігор Філоненко
    http://exo.at.ua
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 947 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net