Четвер, 02.05.2024, 22:20
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 1
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5566
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Жовтень » 16 » Чому помирають спортсмени



    Чому помирають спортсмени
    11:39
    «Сало - сила, спорт – могила», - любила говорити в дитинстві моя бабуся, коли я не хотів їсти, а біг на стадіон, поганяти зі своїми однолітками у футбол. Тоді її слова сприймалися як жарт, зараз я їх переосмислив. За останній час на спортивних майданчиках вже дуже багато загинуло відомих спортсменів. Причини різні – горе одне.

    Йому було 19 років. Найперспективніший російський хокеїст, гравець одного з лідерів Континентальної хокейної ліги та збірної Росії. В понеділок перестало битися серце Олексія Черепанова. Поєдинок його «Авангарду» проти підмосковного «Вітязя» складався для молодого нападника доволі успішно. Вже на сьомій хвилині він відкрив рахунок в поєдинку. Як виявилось, ця шайба стала останньою в його житті. За дві хвилини до кінця третього періоду під час зміни гравців він зіштовхнувся зі своїм одноклубником, легендарним чехом Яроміром Ягром, сів на лаву запасних, де і знепритомнів. Лікарям так і не вдалося врятувати молодого гравця. У нього зупинилося серце. За останньою інформацією, згідно з висновками судмедексперта, котрий проводив розтин Олексія, причиною раптової смерті хокеїста стала гостра серцева недостатність, викликана міокардіопатією, швидше за все - гіпертрофією серцевого м'яза. За словами керуючого директора КХЛ Володимира Шалаєва, серце форварда важило близько 495 грамів при нормі 290.

    Раптова смерть у спорті стала вже науковим поняттям. Раптову смерть класифікують за такою ознакою – смерть під час заняття спортом або ж впродовж 24-х годин після заняття. Смерть через отримання травми спортсменом стоїть зовсім не на першому місці. Найчастіше спортсмени вмирають через серцеві проблеми.

    З медичного погляду смерть у спорті через кардіологічні проблеми поділяється на три категорії:

    1) синдром commotio cordis, коли від сильного удару в ділянку грудей у спортсмена починається фатальна аритмія серця;
    2) раптова кардіальна смерть молодих спортсменів (до 30 років) яка викликана найчастіше спадковими пороками серця;
    3) раптова кардіальна смерть спортсменів (старших 30 років) від ішемічної хвороби серця (найчастіше смерть відбувається у видах спорту, де переважають інтенсивні навантаження).

    У випадку з Олексієм Черепановим відзначимо зіткнення з Яроміром Ягром (commotio cordis).

    «Дійсно, хокеїсти на льоду вмирають рідко. На моїй пам'яті це всього лише другий випадок. В основному проблеми виникають у період літніх передсезонних навантажень, - відзначив в інтерв'ю «ПіК України» екс-капітан хокейного клубу «Сокіл» Василь Бобровніков. – Чому це відбувається – це питання до лікарів. Олексій Черепанов – 19-річний хлопець, здоров'я якого, швидше за все, дуже ретельно перевірялося. Напевно, це якісь особливості організму. Однозначну відповідь дати складно. Можливо, була якась прихована хвороба. Інша річ – чому на грі не було бригади швидкої медичної допомоги? Це ж смішно, де були лікарі?»

    Погоджується з легендою «Сокола» і менеджер збірної України з хокею В’ячеслав Завальнюк: «Навантаження в сучасному хокеї не маленькі – це зрозуміло, але все рівно хтось повинен стежити. У НХЛ нещодавно помер хокеїст, наприклад, теж недавно помер латвійський гравець. Думаю, командам потрібно більше витрачати грошей на медичне обслуговування хокеїстів. Хлопцю було 19 років, а його вже задіювали у складі національної команди. Що тут можна сказати. Талант. У Росії зараз велика проблема з талановитими молодими хлопцями і це була одна з надій збірної. Тому, це як велика людська трагедія, так і величезна втрата для російського хокею».

    Напередодні гри в Чехові «Авангард» грав проти московського ЦСКА. Перед сиреною на другу перерву захисник ЦСКА Роман Кухтінов крюком ключки попав в обличчя Олексію Черепанову. Нападник, кинувши ключку і рукавички, покинув лід. «Він розбив мені ясна. Але нічого, жити буду. А ще готуватимуся до гри в Чехові», – сказав Черепанов «Совєтскому спорту».

    Низка страшних подій

    Випадок з Олексієм – не поодинокий за декілька років у світовому спорті. Світовий спорт, насамперед, футбол, схвилювала низка страшних смертей. Кінця якої поки не видно.

    У 2003 році під час півфіналу розіграшу Кубка конфедерацій, в якому зустрічалися збірні Камеруну і Колумбії, прямо на полі помер 28-річний захисник камерунської команди Марк-Вів’єн Фое. Причина смерті – серцевий напад.

    2003 рік. Відчувши себе погано під час тренування, помер 21-річний захисник бразильського клубу Botafogo Масіміліану Патрік Феррейра, відомий в Бразилії як Макс.

    24 січня 2004 року, під час матчу чемпіонату Португалії між місцевими командами «Бенфіка»і «Віторіа Гімарес» на полі помер 24-річний нападник «Бенфіки» і збірної Угорщини Міклош Фехер.

    Він вийшов на поле лише на 60-й хвилині гри. В одній з гострих атак Фехер порушив правила, отримав від судді жовту картку, посміхнувшись, зробив два кроки і упав на землю, підігнувши коліна. Пізніше лікарі зафіксували у нього зупинку серця. Суддя відразу ж зупинив гру, і «Бенфіка», яка до того вела з рахунком 1:0 стала переможцем цього трагічного матчу.

    29 жовтня 2004 року. У Бразилії під час матчу між командами Sao Paolo і Sao Caetano помер від інфаркту захисник гостей Сержінью.

    На 15-й хвилині другого тайму раптово зупинився і ліг на газон на очах у тисяч уболівальників, що прийшли на стадіон в Сан-Паулу.

    30-річний гравець був терміново відправлений до міської лікарні, де помер, так і не прийшовши до тями.
    29 листопада 2005 року. 26-річний футболіст голландського «Утрехта» Давід ді Томмасо помер уві сні через серцевий напад.

    Гравець розпочав свою кар'єру в «Монако». Потім впродовж чотирьох сезонів він виступав за клуб другого дивізіону Франції «Седан», а звідти в липні 2004-го перейшов до «Утрехту». У попередньому сезоні француз був визнаний уболівальниками кращим гравцем голландського клубу.

    12 квітня 2006 року. Трагедією завершилося тренування колумбійського футбольного клубу «Енвігадо». Через 15 хвилин після початку заняття на стадіоні «Меделлін» 17-річний гравець команди Віктор Альфонсо Герреро знепритомнів, був доправлений у лікарню Боготи, де незабаром помер.

    31 серпня 2006 року. 22-річний захисник збірної Єгипту Мохамед Абдельвахаб помер під час тренування у складі свого клубу «Аль-Ахлі». Через 35 хвилин після початку заняття футболіст упав на полі і знепритомнів. Гравця відразу ж відправили до лікарні, але по дорозі він помер.

    25 серпня 2007 року під час поєдинку іспанського чемпіонату між командами «Севілья» і «Хетафе» 22-річний гравець господарів Антоніо Пуерта впав на газон, тримаючись за серце.

    Антоніо зміг сам покинути поле, але в роздягальні з ним стався ще один напад, після чого він був негайно госпіталізований в одну з лікарень Севілії. У лікарні його стан не покращав і 28 серпня о 14.30 за місцевим часом Антоніо Пуерта помер. Офіційна причина – інфаркт.

    Під час церемонії нагородження збірної Іспанії з футболу золотими медалями Євро 2008 захисник іспанців Серхіо Рамос отримував нагороду і святкував перемогу з командою в майці із зображенням Пуерти і написом: «Завжди з нами» (Siempre con nosotros).

    Україна також не залишилася на узбіччі цих жахливих спортивних смертей.

    7 січня 2004 року перестало битися серце грузинського форварда київського «Арсеналу» Шалви Апхазави. Він помер уві сні. Причина смерті – серцеві проблеми. Футболістові було всього 24 роки.


    Коли це припиниться?

    За останні роки навантаження на організми спортсменів значно зросли. У заокеанській НХЛ команди тільки в регулярному чемпіонаті грають 82 матчі, в Росії і Україні – близько 60-70. Футболісти виходять на поле по 40-50 разів за сезон, не враховуючи ігри за свої національні збірні. Тобто, спортсменам доводитися грати десь по дві-три гри за тиждень. Навантаження просто божевільні. Для молодих організмів вони бувають навіть фатальними.

    Масла у вогонь підливає всесвітнє божевілля спортивних функціонерів на боротьбі з допінгом. Препарати, які хоч якось можуть допомагати спортсменам відновлюватися після виснажливих матчів, визнаються поза законом, а їх вживання карається дискваліфікацією.

    Ще однією причиною подібних трагедій є злочинна халатність функціонерів спортивних команд. Дуже часто так буває, що керівники закривають очі на ту чи іншу проблему із здоров'ям спортсмена. Робиться це для того, щоб не втратити перспективного гравця, а потім його продати в іншу команду і виручити пристойні гроші. «Обов'язково цим займемося, потрібно серйозно розібратися. Всі необхідні доручення вже дані. І, звичайно, вноситимемо серйозні зміни до медичного забезпечення російського спорту, - відзначив міністр спорту РФ Віталій Мутко, повідомляє sports.ru. - За останні декілька років багато зроблено в спорті, але спортивну медицину ми практично втратили. Сьогодні, на жаль, цьому приділяється мало уваги. Зараз все це формально. Людина не повинна допускатися до змагань, якщо у неї ішемія серця. Це означає, що передстартовий контроль і моніторинг стану здоров'я фактично відсутні, а ця система повинна бути чіткою».

    Ці слова вже не повернуть до життя Олексія Черепанова. Але необхідно зробити так, щоб про спортсменів люди читали не на сторінках некрологів.



    Категорія: Новини світу | Переглядів: 1026 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net