Понеділок, 29.04.2024, 08:22
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 0
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5565
    Форум: 555/31820
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Листопад » 10 » Вступна кампанія-2008 для львівських ВНЗ. Результати громадського моніторингу



    Вступна кампанія-2008 для львівських ВНЗ. Результати громадського моніторингу
    10:38

    2008 рік став випробуванням не лише для випускників шкіл, але так само і для вищих навчальних закладів. Вперше зарахування відбувалось за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, вперше публічність і відкритість роботи приймальних комісій, задекларована в „Примірному положенні про приймальну комісію“, стала гарантом безперешкодного доступу громадських спостерігачів до вищих навчальних закладів на всіх етапах вступної кампанії. Львівське представництво ГМ ОПОРА поряд із 14 організаціями з різних регіонів України, що об’єдналися в коаліцію громадського контролю за зарахуванням до ВНЗ, проводило спостереження за вступною кампанією — 2008 в Українській академії друкарства та Львівському національному медичному університеті ім. Данила Галицького.

    Так, за період моніторингу виявлено ряд цікавих явищ, характерних для вступних кампаній у більшості ВНЗ.

    Чорний день

    Львівським представництвом ГМ ОПОРА було проведено екзіт-пули в Українській академії друкарства та Львівському національному медичному університеті ім. Данила Галицького. Опитувались абітурієнти після подачі заяв на зарахування. Зокрема, увага приділялась тому, на скільки організованим був процес прийому претендентів на вступ до того чи іншого ВНЗ очима вступників. Вдалося зафіксувати, що в період, коли було видано сертифікати УЦОЯО після основних сесій, під пунктами прийому заяв з’являлися величезні черги. Подібне явище, як вдалося вияснити пізніше, було характерне і для ряду інших львівських ВНЗ. Попри те, що черги спостерігались і в попередні роки, у 2008 році ажіотаж під приймальними комісіями набув вражаючих масштабів. Так, кількість заяв на вступ до підконтрольних Львівському представництву ГМ ОПОРА вищих навчальних закладах зросла у 2, а то і у 3 рази. Були випадки, коли один абітурієнт подав заяви на всі спеціальності. Періоди ажіотажу та навали абітурієнтів члени приймальних комісій львівських ВНЗ називають чорними днями і готуються до них як до жорстокого психологічного випробування.

    Бум пільговиків

    Подальше спостереження за вступною кампанією до обраних ВНЗ дало можливість зафіксувати ряд недоліків вступної кампанії, спровокованих недоліками законодавства. Так, в „Умовах вступу до ВНЗ України“ на 2008 рік вступники, що належали до пільгових категорій, зокрема інваліди І-ІІ групи та діти-інваліди мали право на вступ поза конкурсом. Подібна законодавча „дірка“ одразу спровокувала до буму пільговиків. Найбільш відчутно слабкість цього законодавчого аспекту проявився у вищих навчальних закладах медичного спрямування. Кількість дітей-інвалідів, що претендували на вступ до ВНЗ медичного спрямування по Україні зросла на 1,7 % (за даними МОЗ). У ЛНМУ ім. Данила Галицького кількість вступників-інвалідів збільшилася в 4 рази, про що повідомив на круглому столі „Виклики вступної кампанії — 2008“ Михайло Перепелиця, відповідальний секретар приймальної комісії цього вищого навчального закладу. Львівським представництвом ГМ ОПОРА було проведено аналіз заяв абітурієнтів-пільговиків. В результаті аналізу було виявлено, що у більшості вступників з категорії інвалідів 1 або 2 батьків були лікарями. Своєчасно громадським спостерігачами ГМ ОПОРА вдалося ознайомитись із директивою від МОЗ до усіх ВНЗ IV рівня акредитації медичного спрямування щодо термінового моніторингу довідок абітурієнтів-інвалідів на предмет їх достовірності. Громадянська мережа ОПОРА публічно звернулась до Міністерства охорони здоров’я з проханням оприлюднити результати даного моніторингу. І відомості, надані МОЗ, великою мірою не стали несподіванкою. Так, 2 довідки про інвалідність, надані абітурієнтами ЛНМУ ім. Данила Галицького, виявились такими, що не мають підстав. Дітей визнано інвалідами без вагомих на то причин. Приймальна комісія Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького скасувала наказ про зарахування цих абітурієнтів та запросила на навчання вступників із загальної групи. Ректор Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького, Б. С. Зіменковський, на засіданні приймальної комісії, присвяченому зарахуванню абітурієнтів на вступ, так прокоментував ситуацію із пільговиками:

    „Ну не входить ніяк в голову... Нащо робити такі дурниці? З правил вони і виникають. Тобто я хочу сказати — як бачите, це незалежне тестування річ ніби добра. Добра, якби що? Якби не було кілька речей дуже таких дивних, пов’язаних з правилами вступу. Для того, щоб було чесно, не треба давати нікому дірку, щоб там лізти під довідки і всяке таке, але держава ці дірки зробила. Вона зробила для пільговиків, що, на мій погляд, є абсолютно ненормально. Що значить пільговик іде в університет не за знаннями, а тому, що має пільгу?! Був же казус — людина до нас поступала з 600 балами. 600 балів! Але зарахована вона 58-ою. 600 балів! Максимум, який можна набрати на 3 предметах. Вона зарахована 58-ою і до неї з маленькими балами пільговики! Поза конкурсом, ну все, що за законом там передбачено. Держава повинна на пільговиків звертати особливу увагу. В який спосіб? Дати їм різні пенсії, платню, стипендії, гранти, медичну допомогу, житло, тобто соціальний та економічний захист. А однак не право іти в університет з маленькими знаннями. Тим більше, забираючи місця в тих, хто набрав, заслужив більше балів. На жаль... До чого я це веду — цей проект новий вже, хоч він буде мінятись там в Міносвіти щодо на наступний рік правил — він того знов не враховує. Там знов ті пільговики, котрі будуть забирати місця з низькими балами. От це є серйозний недолік, бо раз рівність для всіх, то рівність! Маєш сертифікат, маєш відповідну кількість балів і будь ласка — воюй“

    Повінь

    В гарячу пору для абітурієнтів ряд областей України спіткало лихо – небачена повінь. Через розгул стихії в період подачі оригіналів документів велика кількість вступників не мали змоги подати документи — через поруйновану інфраструктуру міжміського сполучення. Міністр освіти і науки, І. О. Вакарчук, дав розпорядження ВНЗ продовжити період прийому оригіналів за виникнення такої потреби у зв’язку з повінню. Цим скористалась Українська академія друкарства. Хаос в період прийому документів межував з допустимим через нестабільність динаміки процесу рекомендації до зарахування та подачі оригіналів документів, а потім заяв на відмову від навчання у зв’язку з вступом до ВНЗ, доступ до яких був перекритий через стихійне лихо. Так, до останнього моменту абітурієнти то подавали оригінали документів, то забирали їх. Подібне явище було спровоковане також вагомою різницею між часовими рамками зарахування до національних та державних ВНЗ.

    Висновки

    Прийомом абітурієнтів на вступ та переведенням їх в ранг студентів став водночас і логічним завершенням кампанії громадського моніторингу. Основними проблемними аспектами вступної кампанії — 2008 у Львівському національному медичному університеті ім. Данила Галицького та Українській академії друкарства стали:

     

    • різке зростання кількості заяв претендентів на вступ до ВНЗ, спровоковане, зокрема, можливістю подавати документи в необмежену кількість ВНЗ та на будь-які спеціальності (були рекордсмени, що подавали заяви на 17 (!) спеціальностей)
    • збільшення кількості абітурієнтів, що претендували на вступ за пільговими категоріями

     

    Проблеми із абітурієнтами-пільговиками спровоковані в першу чергу популізмом на тему соціального захисту у середовищі політикуму. Так, аргументація надання пільг при вступі для дітей-інвалідів часто суперечна і сама себе виключає. Адже навряд чи дитина із серйозним діагнозом, набравши мінімум балів під час проходження ЗНО, зможе за станом здоров’я успішно вчитись на стаціонарі і якісно здобути обрану професію. Якщо ж діагноз не впливає на працездатність дитини та на навчальний процес, то чому він має бути перевагою при вступі? Тим часом, питання соціального захисту є одним з найболючіших точок впливу на електорат. І здійснення перевиборних обіцянок без витрат економічних ресурсів найзручніше проводити шляхом експлуатації установ державного підпорядкування, як ото освітніх. Тому найближчим часом, за відсутності політичної волі та далекоглядності, змін у цій сфері очікувати не випадає.

    Загалом у вищих навчальних закладах, де проводився моніторинг Львівським представництвом громадянської мережі ОПОРА, вступні кампанії можна вважати успішними. Державне замовлення виконано. Першокурсники приступили до навчання і матимуть змогу продемонструвати свій рівень знань на першій сесії.

    Тим часом, до 1 листопада вищі навчальні заклади України мали оприлюднити умови вступу на 2009. Громадянською мережею ОПОРА було проведено моніторинг 180 ВНЗ III-IV рівня акредитації на предмет наявності на офіційних сайтах інформації щодо нових умов прийому абітурієнтів. Станом на 3 листопада лише 23 вищі навчальні заклади України опублікували дану інформацію згідно чинного законодавства. Абітурієнт-2009 повинен бути готовим до того, що доступ до цієї інформації він отримає далеко не своєчасно.



    Новинар 13 - 08/11/2008
    Категорія: Новини України | Переглядів: 1315 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net