Неділя, 28.04.2024, 22:08
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 2
    Гостей: 2
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 0
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5565
    Форум: 555/31820
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Листопад » 21 » Чи можна вірити медичним лабораторіям?



    Чи можна вірити медичним лабораторіям?
    12:37

    Днями занило в попереку – далося взнаки сидіння поряд із кондиціонером. Головні “підозрювані” – нирки, тому лікарка насамперед скерувала на аналізи. Я мала намір піти в най­ближчу поліклініку, аж поки подруга не розкритикувала: “Носишся з тими аналізами, думаєш, хтось їх робитиме безкоштовно?”. Щоб спростувати таку її цинічну заяву, наважуюся на прикрий експеримент: аби дізнатися, чи можна вірити результатам аналізу сечі, несу в поліклініку чай. Одразу заанонсую: ми не мали на меті зробити сенсацію шляхом дискредитації львівської медицини чи когось із медиків особисто.

    Такий експеримент не новий: час від часу їх повторюють колеги-журналісти й навіть самі пацієнти.

    “Винувата” вода з-під крана?

    До експерименту готуюся звечора – мию баночки й залишаю їх для просушування. Щоб зовнішній вигляд “біоматеріалу” не викликав найменших сумнівів, готую круто заварений чай мате – парагвайський чай, відомий своїми лікувальними властивостями. В одну баночку додаю цукор, а іншу залишаю без нього. Лабораторію обираю за територіальним принципом – найближча 6-та міська комунальна клінічна лікарня на вулиці Медової Печери, 1. Для порівняння аналогічний чай несу в шпиталь ім. Митрополита Шептицького, де аналізи платні.

    Найбільше під дверима лабораторії майбутніх мам. Для їхньої ж безпеки їх примушують укотре здавати аналізи, причому не лише сечі. Тому вони і приходять вдосвіта й вистоюють у чергах, мало не сповзаючи по стінці.

    Якщо ще на початку експерименту ентузіазму вистачає, то опівдні, коли зазвичай у лабораторію приходять по результати аналізів, стає незручно. Чомусь я від початку вірила у львівських лаборантів, до останнього очікувала, що хтось із них вибештає мене останніми словами за фальсифікат. Але, на моє превелике здивування, в обох лабораторіях аналізи повертали спокійно, без якихось зауважень чи уточнень. Уже дорогою намагаюся розібратися самотужки. І, о диво! У своїх “аналізах” помічаю еритроцити й лейкоцити! Дивно. Однак, попри скромні знання зі шкільної анатомії-фізіології, не можу збагнути, звідки клітини, властиві людському організму, взялися в чаї? От що вийшло загалом:

    1-й аналіз – мате з цукром

    • Відносна щільність – 1018

    • Білок – не виявл.

    • Цукор – не виявл.

    • Реакція – кисла

    • Лейкоцити – 2-3 в полі зору

    • Оксалати (солі) – в значній кількості

    2-й аналіз – мате без цукру

    • Відносна щільність – 1005 (щільність сечі – від 1010 до 1030, а щільність води нижча –1000)

    • Реакція – нейтральна

    • Цукор – позит. (тобто виявлено)

    • лейкоцити – 1-2 в полі зору

    • еритроцити – 0-1 в полі зору

    • епітелій: плоский – поодинокий; перехідний – поодинокий.

    Щоб зрозуміти краще, звертаюся по коментар до незалежного експерта.

    Імені й посади не називаю з етичних міркувань.

    – Зрозуміло, що в чаї лейкоцитів і еритроцитів бути не може, – зазначає лаборант. – Лейкоцити – група клітин крові людини. Лише цього факту достатньо, щоб зробити висновок, що аналіз проведено неправильно. У першому випадку лаборант аналізував сумнівну суміш, яка повинна була насторожити відсутністю специфічного запаху. Крім того, в “біоматеріалі” не було елементів, які містяться у сечі. У другому аналізі присутній навіть плоский і перехідний епітелій, що означає одне: в біоматеріалі присутні клітини зовнішніх статевих органів. Таке трапляється, але коли біоматеріал справжній. Тому немає сум­нівів, що аналіз зроблено “на око”.

    Звичайно, можна пояснити наявність лейкоцитів люд­ським фактором. Клітини, ціл­ком імовірно, могли бути в погано вимитій банці або ж долею випадку в чай потрапила крапля крові. Останній варіант виключений, хоча хто зна, що містить вода з-під крана…

    Найчастіше жартують із лаборантами саме журналісти. За кордоном ЗМІ також проробляють “чайний” експеримент. Наприклад, китайські журналісти з містечка Ханчьжоу здали чай у десять клінік. У шести випадках лабораторії виявили в “аналізах” інфекцію, причому в п’ятьох з них порадили лікування, вартість якого сягала 50 доларів США – чималої суми за китайськими розцінками. Тому наш експеримент на тлі китайського залишає простір для оптимістичних прогнозів.

    А віз і досі там…

    Той факт, що лаборантки прос­то “відписуються”, сьогодні вже нікого не дивує. Дивно інше: той самий незалежний експерт розповідає, що самі лікарі, аби бути певними у своїх лабораторіях, проробляють подібні “експерименти” – от тільки “замінником” сечі в лікарських колах є також яблучний сік. Це ще раз доводить, що лікарі, а тим паче їхні пацієнти, не спроможні суттєво вплинути на механізм проведення аналізів. Як відомо, діагноз прямо залежить від точності лабораторних даних. Але згідно з результатами “аналізів”, у яких вказують більш-менш прийнятні показники, лікар призначає лікування. Можемо лише уявити, скільки пацієнтів отримують неадекватне лікування…

    Не сперечаюся, навіть найчесніший лаборант може помилитися. Але дивно, що в благодійній установі (!) – шпиталі ім. Шептицького – теж “відписуються”. Іще недавно мене переконували, що лаборанти тут найсовісніші в місті. Крім того, аналіз роблять не безкоштовно – за помірну плату. То чому й тут “відписка”?

    Офіційної статистики з приводу псевдоаналізів немає, по­­с­тійного контролю – теж, громадськість традиційно обурюється, проте розмови не доходять далі власної кухні. От і ходимо до знайомих лаборантів, яких нам порекомендували зна­йомі наших знайомих, які щоразу піднімають “таксу” на совісно виконані аналізи. Чи вирішить страхова медицина наші споконвічні проблеми, якщо біда навіть не в грошах, ставленні до роботи, а в рудиментарному мисленні гомо совєтікус?

    Ірина Березовська

    P. S.Щоб зробити справжні аналізи, я звернулася до знайомої лаборантки. Згідно з ними лікарка і призначила відповідне лікування.

    Категорія: Новини України | Переглядів: 781 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net