Субота, 04.05.2024, 18:58
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5570
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Грудень » 1 » "Нафтогаз" виплатив "Газпрому" частину боргу за вересень і жовтень



    "Нафтогаз" виплатив "Газпрому" частину боргу за вересень і жовтень
    09:58

    "Газпром" підтвердив отримання першого траншу оплати заборгованості від "Нафтогазу України". Про це в ефірі програми "Вести" повідомив учора офіційний представник російського концерну Сергій Купріянов, передає ИТАР-ТАСС.

    "Ми бачимо ці гроші й готові 2 грудня відновити переговори про врегулювання подальших постачань газу", - сказав він.

    На запитання ведучого про те, чи впевнений тепер "Газпром" у відсутності необхідності припиняти постачання газу у разі фінансових проблем із Києвом, Купріянов заявив: "Для того, щоб перейти на прямі договори про постачання газу, необхідно отримати всю заборгованість, що накопичилася, до теперішнього моменту".

    "Нафтогаз України" почав погашати борг за російський газ, стверджує українська газета "Дзеркало тижня". В опублікованій сьогодні статті, зокрема, мовиться: "За станом на 13:00 п'ятниці, 28 листопада, "Нафтогаз України" зміг придбати й перевести на рахунки "РосУкрЕнерго" (Швейцарія) близько 100 млн дол з 500 млн, обіцяних до переказу до 1 грудня 2008 року. Але на момент здачі статті банківський день у Москві завершувався, а в Швейцарії ще ні..."

    "Нафтогаз України" підписав контракт із "Росукренерго" на постачання 49,8 млрд кубометрів газу в 2008 році за ціною 179,5 дол за тисячу кубометрів. 25 листопада "Газпром" і "Нафтогаз" домовилися, що до 1 грудня українська сторона погасить борг за газ, поставлений у вересні, й частину боргу за газ, поставлений у жовтні.

    "Газпром" розраховує, що Україна заплатить загальний борг за російський газ до Нового року. "Це умова для того, щоб ми змогли, як і було передбачено міжурядовим меморандумом, перейти на прямі довгострокові контракти з "Нафтогазом" України, і ми дуже на це розраховуємо", - сказав Сергій Купріянов.

    За його словами, головне завдання - врегулювати всі проблемні питання з українськими колегами до Нового року, передає "Інтерфакс-Україна". Разом з тим, він зазначив, що "Газпром" розраховує, що Україна заплатить борги за вересень і за частину жовтня до 1 грудня. "Ми розраховуємо, що до 1 грудня, як і домовлено, ми отримаємо борги за вересень, отримаємо частину жовтня, і 2-го числа зможемо почати переговори про подальшу співпрацю", - сказав офіційний представник "Газпрому".

    Крім того, за словами Купріянова, "Газпром" висловив готовність російської сторони внести передоплату за транзит газу через територію України за майбутній період. "Це могло б бути істотною підмогою в питанні погашення боргу", - сказав він.

    Як наголосив представник "Газпрому", доки не буде погашена заборгованість, єдина ціна за газ для України, про яку можна говорити, починаючи з 1 січня, - "це ціна, відповідна до європейської".

    "Виходячи з поточної ціни газу в Європі, це понад 400 доларів", - сказав Купріянов.

    Також він заявив, що перебої з обміном гривні на долари не привід для відстрочень виплати боргу "Газпрому" за поставлений газ. Так він прокоментував заяву глави "Нафтогазу України" про проблеми, що виникли в української сторони, з переказом наявних коштів у гривнях в долари для виплат "Газпрому" поточної заборгованості за постачання російського газу.

    "А кому тепер легко?" - зауважив Купріянов, нагадавши, що "Газпром" направив до Києва пропозицію зробити передоплату за транзит російського газу наступного року". Ці кошти, пояснив Купріянов, зрозуміло, обчислюються в доларах.

    Зазначимо, що глава секретаріату президента України Віктор Балога вважає нереальною ціну 400 доларів за тисячу кубометрів газу, про яку говорила російська сторона для України на 2009 рік. Він зазначив, що на світовому ринку стався спад цін на нафту. Балога сподівається, що ціна буде відповідати тим реаліям, які є по ціні на світовому ринку.

    Нагадаємо, 24 листопада повідомлялося, що "Газпром" підготував документи для звернення до Міжнародного суду зі скаргою на Україну за несплату боргу, повідомив журналістам перший заступник голови "Газпрому" Олександр Медведєв.

    В суботу, 22 листопада, прес-секретар голови правління ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов повідомив, що що у разі непідписання договору з Україною на постачання газу в 2009 році до кінця поточного року будуть вимушені взагалі припинити ці постачання з 1 січня.

    Він зазначив, що якщо умови меморандуму про поступовий перехід на ринкові ціни до 2011 року не будуть виконані, то ринкова ціна для України складатиме з 1 січня 2009 року близько 400 дол за тисячу кубометрів. І при цьому нагадав, що для виконання умов меморандуму Україні необхідно розрахуватися за вже наданий газ.

    20 листопада президент РФ доручив ВАТ "Газпром" стягнути з України борг за постачання газу в розмірі 2,4 млрд дол. "З боргом України потрібно остаточно визначитися і стягнути його або в добровільному порядку, або в примусовому. Так, як це встановлено чинним законодавством і в рамках наших двосторонніх відносин", - сказав він.


    http://www.newsru.ua

    Категорія: Новини України | Переглядів: 719 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net