Неділя, 05.05.2024, 11:36
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5570
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Грудень » 12 » Найстарший голуб’ятник



    Найстарший голуб’ятник
    09:35
    Мало хто знає про те, що є в Кобеляцькому районі така собі неформальна громадська організація. Її члени щотижня у неділю збираються на ринку, що в райцентрі. Збираються, щоб обговорити свої досягнення, накреслити плани на майбутнє, поділитися інформацією. Кожен з них має свою посаду, обов’язки, у багатьох є псевдоніми. Обговоривши новини і розробивши плани, члени організації розходяться по домівках. І через деякий час біля їх будинків виникає специфічний шум – туркотіння та шелест крил. Це злітають у повітря голуби. А ті кілька десятків чоловік, котрі щонеділі збираються на ринку, є фанатами цих красивих птахів. Вони їх вирощують, удосконалюють, тренують, міняються ними, інколи й продають. Гарний голуб, між іншим, коштує чималі гроші. Щоправда, заплатить їх лише такий же фанат-голуб’ятник.
    Очолює місцевих голуб’ятників Юрій Кликов, він же «Абрамович». Його птиця високо ціниться по всій Україні і навіть за її межами. Анатолій Мохунь віддає перевагу голубам, які мають високі льотні якості. Щодня він влаштовує своїм улюбленцям своєрідну зарядку. Бере в руки довжелезну жердину з прив’язаною до неї ганчіркою і вперед, точніше вверх, махне раз, другий - і зграя стрімко зникає у височині. Голуби Мохуня вважаються найкращими «літунами» в Кобеляках.
    Інші голуб’ятники мають свої «фішки». Так Михайло Коршак кохається у голубах «вороної» масті. Тому й розводить лише їх. А ось Семен Бондаренко від розведення високольотних голубів перейшов на декоративних. Його птиця практично не літає. Його красені – для виставок, вони так і просяться в об’єктив фотоапарата чи на мольберт художника.
    Сергій Химочка – людина серед голуб’ятників особливо шанована. Він за освітою ветеринар. І тому при найменшій підозрі на недугу у птахів голуб’ятники біжать до Сергія. Той допомагає оперативно і безвідмовно. Адже сам вирощує високольотних.
    Кожен з цих людей може годинами розповідати про дутишів, трубачів, штрасерів, чіліків, серпатих, миколаївських, поштарів. Це їх друзі, вихованці, улюблені діти. Це їх голуби. Та все ж Роман Горбенко, один із заядлих кобеляцьких голуб’ятників, порадив: «Давайте спочатку  я вас повезу в Шенгури. Там живе найстарший і найшанованіший голуб’ятник району. Нехай «ЕХО» про нього напише».
    Дідові Сашкові, він же Олександр Порубай, вже виповнилось 83 роки. І він з повним правом претендує на звання найстаршого, найдосвідченішого голуб’ятника Кобеляцького району. Почав «ганяти» голубів ще в дитинстві. «Років 12 мені тоді було, - згадує дід Сашко. – Тоді в Коваленківці, де я жив, всі пацани «ганяли». Таким чином загальний голуб’ячий стаж Олександра Володимировича становить шість десятиліть. Єдина перерва у сім років була під час служби в армії. Пішов він служити у 1943-му, коли радянські війська визволили Полтавщину від фашистів, і повернувся додому в 1950-ому.
    Кілька разів був «на волосинці» від смерті. Перший раз - коли одразу після мобілізації Порубая, як і тисячі інших новобранців, одразу кинули в «м’ясорубку».  «Послали на Дніпро форсувати, - розповідає про та страшні часи Олександр Володимирович. – Мені хоть форму дали, а багато хлопців прямо в «гражданці» в бій пішли. Нам сказали: «Ви два года кормили німців, тепер кров’ю позор змивайте».
    А по-справжньому «вмився кров’ю» молодий червоноармієць в бою під Кривим Рогом. Він отримав тяжкі поранення ніг.  І тільки-но ліг на операційний стіл, як пролунав крик: «Німці прорвались! Через 15 хвилин будуть тут». Порубая, як був, майже голого вкинули у підводу і повезли в тил. Доки доїхали до місця призначення, померли від холоду та втрати крові десятки поранених. Порубай вижив. «Мене спасли молодість і спирт, - розповідає Олександр Володимирович. – Допався я до баклажки, як теля до дійки». Потім його поклали в баню, бо в медсанбаті місця не було, і забули. Коли протверезів, почав кричати. Лише тоді про нього згадали і нарешті прооперували. Потім були бої за визволення Польщі. Ввійшов Порубай і в Берлін, де й розписався на стіні рейхстагу.
    Голуби також одного разу ледве не призвели Олександра Порубая до загибелі. Було це у 1964 році. Дізнався голуб’ятник, що в сусіднє з Коваленківкою село приїхав колега по захопленню аж із Харкова. І привіз із собою птахів якоїсь рідкісної породи. «Я ж одразу туди, - згадує дід Сашко. - Голубів він привіз миколаївських високольотних. У нас в окрузі тоді таких ще не було. Ох і ціну той дядько за своїх голубів загилив. 50 рублів за одного! Це тоді бешені гроші були».
    Такої суми у Порубая в той день не було. І він вирішив позичити грошей. Для цього потрібно було добиратися до іншого села, де жили заможні родичі. Де й трапився знайомий мотоцикліст, який згодився підвезти. Мотоцикліст виявився «лихачем», та ще й «під мухою». В результаті і сам наїзник, і його пасажир на очах ошелешених глядачів, пролетівши кілька метрів у повітрі, приземлились у яру. Слава Богу, впали на пісок. Вижили самі, вцілів і мотоцикл. «Ох і лаяла мене тоді жінка, - сміється Порубай. – Але голубів я все-таки купив».
    Колись у Олександра Володимировича було близько двох сотень голубів. В основному він розводив все тих же «миколаївських». Вони славилися своїми високими льотними якостями. За словами голуб’ятника, його птахи могли перебувати в повітрі майже добу. А покупці за ними приїжджали з усього величезного Радянського Союзу.
    «Всякі люди приїжджали, - згадує чоловік. – І на чорних «Волгах» приїжджали. А колись один жінку до півсмерті налякав. Забігає вона в хату і кричить: «Сашко, там якийсь дядько в кукурудзі засів і за мною підглядає». А той дядько, як виявилось, не за нею спостерігав, а за голубами. Потім на колінах просив продати йому кілька птахів. Був той чоловік аж з Москви».
    Зараз у Олександра Володимировича голубів менше. Точну кількість він не називає. Каже: «Не можна птицю рахувати, прикмета погана. Може, сотня голубів і живе». Крім цих літунів, у господарстві Порубая живуть ще кури, гуси, двоє собак і кілька бджолосімей. Не дивлячись на вік, він кожного дня «ганяє» голубів, регулярно вправляється біля іншої худоби. «Я ж сам залишився, три роки як померла моя кохана Галя, - зітхає Олександр Володимирович. – Без цього хазяйства я б зачах, затоскував. А так і клопіт мені є, і приємно, як у дворі одне туркоче, друге кудахкає, третє гавкає. Вообще люди зараз неправильно живуть, - розмірковує він. – Землю гребуть, машини купляють, на грошах помішалися. Гроші-то й нужні, але це не головне в житті. Гляньте ж, вони заборами відгороджуються, в гості один до одного не ходять. А доживуть до мого віку, остануться самі - то й поймуть, що в житті головне».
    Прощаючись, Олександр Володимирович подарував нам із Романом Горбенком по баночці меду. І сказав: «Вгостіть всю сім’ю цим медом. Він у мене справжній, опечатаний. Це вам не той солодкий нектар, яким на базарі торгують. І приїжджайте ще, я вам стільки про бджіл розкажу».

    Ігор ФІЛОНЕНКО
    http://exo.at.ua
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 1617 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net