Неділя, 05.05.2024, 15:32
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5571
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Грудень » 12 » Причина кризи – наша поза



    Причина кризи – наша поза
    09:44
    Тема фінансово-економічної кризи зараз є найбільш актуальною серед українців. Її обговорюють в засобах масової інформації, в трудових колективах, просто на вулиці чи на домашній кухні. Та ні в обивательських розмовах, ні, тим більше, в електронних ЗМІ (читай – по телевізору) не говорять всієї правди про кризу, про її причини.
    Приміром, у ЗМІ чомусь вперто замовчують, що криза добряче зачепила виключно Україну. Ну й хіба що трішки – Польщу та Ісландію. В усьому ж іншому світі мало що змінилося. У всякому випадку – для звичайного, пересічного громадянина. Національні валюти скрізь, крім України, утримують свої позиції, ціни на більшість товарів у переддень свят починають знижуватись, бюджетників ніхто не лякає майбутніми скороченнями та зниженням зарплат. Ну виділили уряди своїм банкам та корпораціям фінансову допомогу – та й по всьому.
    Зате в Україні – ледве не кінець світу, крах економіки, дефолт та всяка інша трясця. Населення масово скуповує центнери борошна та миючі засоби. Президент обвинувачує в бездіяльності Уряд, той у свою чергу – Нацбанк та попередній уряд. І ніхто нічого не робить. І що найпарадоксальніше – і не збирається робити.
    Ну, з тими, що «вгорі», все зрозуміло. Вони думати і робити вже давно розучилися. В них лише один рефлекс залишився – хапальний. Вкрасти, забрати, зжерти і не подавитись - здається, лише на це здатні українські «властьімущі». І цей хапальний рефлекс нівелював навіть, здавалось, головний людський інстинкт – інстинкт самозбереження.
    Нещодавно розмовляв з одним розумним чоловіком. Він висловив сподівання, що українська влада в умовах кризи нарешті почне працювати. Нарешті в парламенті об’єднаються головні політичні сили – бютівці і регіонали - і почнуть приймати закони. Говорячи про це, співрозмовник порівняв нинішню ситуацію в Україні із лісовою пожежею. Коли горить ліс, то разом з нього тікають і травоїдні, і хижаки, поряд біжать зайці, лисиці, вовки і ведмеді. Ніхто нікого не чіпає, усі рятують власне життя.
    Дійсно, ситуація схожа, але не зовсім. Адже українські вовки і ведмеді, не говорячи вже про Лисицю, знають куди тікати. З їх особистими золотомонетними запасами для них будь-які ліси, навіть заокеанські, відкриті. А ось бідній шерстяній і крилатій худобі – зайцям, козлам, білочкам та дятлам - податися нікуди. Якщо хтось і виживе, то залишиться на попелищі.
    Відрізняється українська державна лісова пожежа і тим, що наші хижаки через відсутність інстинкту самозбереження жертимуть і худобу, і один одного. А тому навіть якщо БЮТ і ПР створять коаліцію вовків і ведмедів, то зовсім ненадовго. А за цей недовгий час постійно намагатимуться зайти до друга-суперника ззаду і зверху. Самі розумієте для чого.
    Худоба, тобто, вибачте, шановні читачі, за таке порівняння, ми з вами, приречена. На що – невдовзі побачимо. Будучи по своїй натурі обережним оптимістом, сподіваюся, що не на смерть. Але точно, що на жалюгідне існування. І винні в цьому ми самі. Прикладів нашої вини більше аніж достатньо. З ними, з прикладами, по роду своєї діяльності доводиться стикатися щодня. І по кілька разів.
    Скажімо, телефонують до нас в редакцію співробітники одного з міських підприємств. І скаржаться, що їм 2 місяці не виплачують заробітну плату. Мовляв, заплатила адміністрація підприємства за газ, світло і Бог знає за що. В результаті на зарплату грошей не залишилось. Просять нас допомогти, звичайно ж, не називаючи їх прізвищ. В прокуратуру вони не звертались, до влади інших рівнів – також. Як редакція може допомогти, якщо керівництво приватного підприємства може журналістів і на поріг не пустити? Свідків у нас немає, документів, які підтверджують порушення – і поготів. Але ж люди попросили – працюємо. Йду до Анатолія Кісіля, начальника управління праці і соціального захисту населення. Виявляється – до нього теж зверталися із подібною скаргою. Але теж анонімно. Що може зробити він? Так, він може призначити планову перевірку на цьому підприємстві. І що? На папері там все може бути гладко. І зарплата ніби вчасно виплачується, і накази про вихід на роботу у вихідні пишуться. Подивляться перевіряльники в папери і підуть собі. А люди промовчать і далі працюватимуть без зарплати. Це слава Богу чи кому там ще, що зарплату на цьому підприємстві таки виплатили. Та чи надовго таке «щастя»?
    Знову дзвінок. Знову анонімний. На одному з підприємств почали штрафувати робітників за спізнення на роботу. 1 хвилина – 100 гривень. Сім хвилин і прощай зарплата. Просять: «Вплиньте, розберіться». Як? Прийду я до керівника, запитаю. А він скаже: «Що ви чутки базарні збираєте?»
    Знову дзвінок: «Он ви написали про рибалку. А вам неправду говорять, і ви її публікуєте. І чого ви не пишете, що ставки в районі «під ментами». І вони ними без необхідних дозволів користуються». Знову ні прізвища, ні документів, ні фактів.
    Така ж ситуація і по МРЕВ. Говорять: «Там обдирають людей. Там черги створюють штучно». І знову ніхто відкрито про свої претензії не заявляє.
    Так, ми будемо задавати питання. І по МРЕВ, і по штрафах за запізнення на роботу, і по ставках, і по риболовлі. І, отримавши відповіді, публікуватимемо їх. І якщо нас обдурять,  опублікуємо брехню. Тому що всі інші мовчать.
    Оця мовчанка, байдужість і бездіяльність і є причиною величезної і глибочезної української кризи. «Хутряна худобка» не реве, навіть коли ясла опустіли. Жорстоко, але дуже влучно сказав журналіст «5 каналу» Роман Чайка: «На Майдані українці встали з колін, але забули підвестися з ліктів». І поза від цього не змінилась.
    А преса, навіть найбезстрашніша і найоб’єктивніша, ситуацію в державі не змінить. Зусиль для змін, для виходу з кризи потрібно докласти кожному. Поки що ж… Поки що в редакцію телефонують зі скаргами аноніми. І приносять підписані звернення сільгоспвиробників, які просять уряд, Президента, нардепів втрутитися в ситуацію з катастрофічним падінням цін на їх продукцію. Редакційна молодь вже потихеньку посміюється над цими зверненнями. І радить селянам одразу писати такі листи на туалетному папері. Тому що в Києві їх по-іншому не використовують.
    Приїжджав недавно в  Кобеляки нардеп. Зустрічався з колегами по партії. Казав, що кризи ніякої немає, що вони пригрозять голові Нацбанку, і з валютою все нормалізується. Його теж просили замовити словечко за селян. Знову просили, знову не встаючи з ліктів. Та скільки ж можна просити? Він же на наших плечах у парламент «в’їхав». Чому «хутряні» депутати місцевих рад не скажуть дружно своєму «начальству»: «Попереджуємо в останній раз. Через місяць всі дружно вийдемо з вашої партії, та й іншим закажемо справу мати. Ще й у ЗМІ про це заявимо». Оце вже буде дія. Отоді лікті від землі відірвуться і поза зміниться. Ось тоді хижаки почнуть думати і працювати. Або загинуть. Адже гуртом травоїдні затопчуть і лева, і вовка.
    Отже, не потрібно вірити, що Україні кінець, що Апокаліпсис вже настав. Так говорять, щоб посіяти у Вас, шановні читачі, страх і відчуття безсилля.
    Насправді ж все у нас нехай і погано, але не безнадійно. Навіть заєць може вовку чи орлу черево роздерти. А ми ж не зайці, не хутряна худоба.
    Міняймо позу - і здолаємо будь-яку кризу.


    P.S. Стаття була написана ще до того, як стало відомо, що ПР і БЮТ не об’єдналися. Але актуальність зміни пози це не знімає.
    Категорія: Новини України | Переглядів: 770 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net