Субота, 27.04.2024, 23:51
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5563
    Форум: 555/31820
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Лютий » 13 » В теплиці Романа Похватюка росте банан



    В теплиці Романа Похватюка росте банан
    10:30
    Село Орлик, що розташоване за 50 кілометрів на південь від Кобеляк, завжди славилось своїми городниками. Чи то близькість до Дніпра, чи структура місцевих ґрунтів впливають на те, що саме в цьому селі збирають найкращі врожаї тепличних огірків та помідорів. Та й дозрівають овочі в Орлику на 2 тижні раніше, аніж у всьому Кобеляцькому районі. Є версія про те, що на якість та дружне дозрівання орлицьких огірків впливає якась магнітна чи радіаційна жила, що проходить поряд із селом.
    Так чи інакше, а вирощуванням овочів у теплицях жителі Орлика займаються ще з радянських часів, коли більшість населення величезного СРСР навіть не здогадувались про існування такого словосполучення, як «приватний підприємець». А орляни тим часом на повну займались овочевим бізнесом. Розповідають, що у 80-ті роки вони возили свої огірки прямо в Москву. Бензин тоді коштував кілька копійок за літр, кордонів і митниць не було, і за сезон важкої праці селяни заробляли на новенькі «Жигулі». «З теплиць» жителі Орлика будували добротні будинки, вчили й одружували дітей, їздили відпочивати на море. Нині рівень прибутку значно зменшився, але орляни продовжують займатися овочевою справою.
    По двору Романа Похватюка (29 років) можна пройти лише обережно ступаючи по вузеньких дощечках. Величезна кількість вологи від дощів та розталого снігу зробила свою справу – у розкислому чорноземі можна загрузнути ледве не по коліна. Доріжка із дощечок веде від хвіртки до хати і далі – на город. Там стоять «годувальниці» сім’ї Похватюків – три величезні теплиці, накриті плівкою. В Орлику ці споруди називають «балаганами». Інша назва - «катрага». Говорять, що походить вона від слова «каторга». Інакше, як каторжною, працю в теплицях не назвеш. Влітку температура в них піднімається вище сорока градусів, а вологість може бути майже стовідсоткова. І в таких умовах селянам доводиться працювати.
    - А що робити? – говорить Роман Похватюк. – В Орлику можна заробити лише на рибі і на овочах. На рибі – швидше і більше, але небезпечніше. Зараз штрафи такі, що як впіймають, мало не покажеться.
    Сам він почав займатись овочевим бізнесом п’ять років тому. Спроба була спонтанною, але вдалою. Роман накинув зовсім невеличку тепличку і посадив у ній кілька десятків саджанців огірків. І заробив на них. Скільки, вже й не пам’ятає. Але йому сподобалось. Хоча, як зізнається сам Роман, щоб займатись овочівництвом, крім бажання заробити, потрібна ще й любов до землі, до праці на ній. Знаєте, як інколи радісно буває. На вулиці мороз і сніг, а в тебе в балагані огірки квітнуть та в’яжуться», - розповідає чоловік. Хоча бувають у житті городників і зовсім нерадісні дні. Це коли раптовими ураганними поривами вітру в мороз з теплиць зривається плівка. Або коли від хвороб та шкідників гинуть рослини. Таке в Романа було в минулому році. «Вранці відкрив теплицю, все було чудово, - ділиться він сумним досвідом. – В обід заглядаю, а вся розсада помідорів «лежить». А ввечері по неї повинні були приїхати покупці».
    Дуже дошкуляв орлянам у 2008 році і кліщ, який заходився нищити саджанці огірків. Застосовувати «хімію» можливості вже не було. Адже на довгих пагонах понав’язувались десятки огірочків. Та й умови роботи в теплиці не дозволяють надто «хімічити» - все те доводиться самому вдихати. Спробували городники народними методами з кліщем боротися, та тільки нашкодили. Під дією настоїв з картоплі та іншого бадилля огірки швиденько «згоріли». Саме тому й ціна на ці овочі була високою і рано навесні, і в середині літа.
    Після першої вдалої спроби Роман почав займатись овочівництвом у більших масштабах. Зараз вони з дружиною Оленою вирощують огірки, помідори та капусту у трьох балаганах. Розміри таких споруд – 7 метрів в ширину і 25 в довжину. В такий балаган можна висадити тисячу саджанців огірків.
    Вирощують розсаду у пластмасових стаканчиках. Починають підготовку із середини осені. В цей час напинають теплицю для вирощування розсади і в ній розміщують стакани із ґрунтом. Грунт готують самі із перегною-сипцю, звичайної та дернової (взятої із лісу) землі. Цими інгредієнтами набивають стакани трьома рівними частками. Для того, щоб наповнити 1000 стаканчиків, потрібно 500 кілограмів грунту. Його перебирають, перещупують, пересівають чотири рази. Насіння у стаканчики висівають після новорічних свят. Теплиці опалюють дровами і підсвічують лампами денного світла.
    Роману для того, щоб протопити 3 його теплиці на період із січня по квітень, потрібно 5-6 причепів дрів. Один причеп коштує 250 гривень. Щоб якось повернути затрати на опалення, він разом із розсадою вирощує цибулю на перо. Скаржиться, що ціни на продукцію у зв’язку із кризою падають. Скажімо, восени кілограм зеленої цибулі оптовики купляли по 20 гривень за кілограм, сьогодні ж за тепличну більше 12 гривень не платять.
    Про потенційні заробітки Похватюк, як і більшість орлян, розповідає неохоче. Роман говорить: «Боюсь зглазити. Городники - народ суєвірний, деякі взагалі чужих в балаган не пускають. Скажу лише, що минулі два роки були для нас вдалими. А ось від 2009-го добра не чекаємо».
    Дійсно, затратна частина вирощування овочів значно зросла. Подорожчали плівка, дрова, енергоносії. У зв’язку із падінням гривні вдвічі зросла вартість насіння. А сіють орляни в основному голандські гібриди. Із огірків – «Амур», «Аякс», «Маша», капуста – «Оріон», «Пандіон», «Фарао». Із українських сортів та гібридів культивують лише томат «Андромеда».
    «От і дивіться та рахуйте, - пояснює Роман. – В минулому році 1000 насінин «Маші» можна було купити за 230 гривень, зараз і за 350 не знайдеш. А скільки коштуватиме огірок, ніхто не знає».
    Та не дивлячись на невизначеність, накинутих балаганів у Орлику менше не стало. «В селі 400 дворів, і теплиці стоять в кожному другому з них, - розповідає сільський голова Василь Наухацький. – А в дворі може бути від 3-х до 15 балаганів.
    Скільки можна заробити на одному балагані, ні в сільського голови, ні в городників вияснити не вдалося. Це секрет. Відомо лише, що в одному стандартному «балагані» можна зібрати до тонни капусти, 1,5 – помідорів і до 3-х - огірків. За дуже приблизними підрахунками, це може принести від трьох до шести тисяч «брудного» прибутку. Хоча можна замість прибутку отримати й збитки. Так три роки тому половина ранньої орлицької капусти згнила на купах поряд із теплицями. На неї не було збуту.
    Є в Похватюковому балагані і своя екзотика. Це – бананове дерево, яке причаїлося поряд зі заростями цибулі. На перший погляд непримітну рослину не відрізнити від куща конвалії. «Цьому банану другий рік, в нього вже є пасинки, - хвалиться Роман. І додає: - Може, розведу бананчиків та й затрати окуплю». За його словами, банан він купив на одній із спеціалізованих виставок у Дніпропетровську. Скільки віддав за рослину, не зізнається. Каже: «Дорого. Скажу лише, що в Дніпрі на екзотичних рослинах добре заробляють». Роман розповідає, що мандаринове деревце з плодами коштує 3 тисячі гривень. Бананове – менше, але теж недешево. Якщо Похватюк розведе більше 50 бананових пасинків, то за ними приїде покупець з Києва.
    Та банани, кавові, мандаринові та лимонні дерева – це для орлян швидше розвага, екзотика, аніж заробіток. Овочі – це більш знайоме, реальне, зелене. На початку березня селяни висадять у теплиці готову розсаду капусти, у квітні – помідори і огірки. А на початку травня вже продаватимуть свою продукцію. «Оте, що в травні - на початку червня зберемо, і є нашим заробітком», - пояснює Роман.
    На прощання дарує дебелий пучок цибулі. Цибуля справжня – гірка, навіть покришена у вінегрет в очі «заходить».

    Ігор Філоненко
    http://exo.at.ua
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 4325 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net