Всього: 3486 Нових сьогодні: 0 Нових учора: 0 Нових за тиждень: 0 Нових за місяць: 1 Із них: Новачків: 1111 Продвинутих: 2363 Журналістів: 5 Модераторів: 3 Адмінів: 4 Із них: Чоловіків: 2733 Жінок: 753
Сьогоднішні підлітки відмовляються вірити в те, що наприкінці 80-их років минулого століття в магазинах не мали права продавати більше двох буханців хліба одному покупцеві. А молоді домогосподарки не ймуть віри у те, що років 20-30 тому хлібом годували свиней, так дешево він коштував. Що вже там говорити про 250-грамову пайку «чорняшки», яка була єдиним порятунком від голоду у блокадному Ленінграді, чи про цінність хліба у страшному 1933-ому. Про ті жахи, про ті справжні цінності пам’ятають лише старенькі дідусі і бабусі. Між тим, хліб був, є і буде одним із найнеобхідніших і найдоступніших продуктів у раціоні пересічного українця. Хоча з приводу його доступності вже можна й дискутувати. Ціна на хліб зростає постійно, і нинішня його вартість в 2,5-3 гривні є далеко не верхньою ціновою межею. Вже найближчим часом можна очікувати чергового здорожчання найнеобхіднішого продукту. Нову вартість газу в 2400-2600 гривень за тисячу кубометрів хлібопекарні обов’язково закладуть в ціну. Тому й не дивно, що у багатьох домогосподарок виникає бажання спробувати свої сили у виготовленні хліба в домашніх умовах. Дехто ж із господинь пече хліб вдома вже давно. Ніна Пелюхня (64 роки) випікає хліб у духовці газової плити. Почала займатися цією справою років з 10 тому. «А що, в мене завжди був вільний час, - пояснює жінка. - А зараз я на пенсії, треба ж чимось займатись. Хліб печу і собі, і сім’ї сина Романа, коли невістка не вспіває.» В духовці її старенької газової плити «Карпати» розміщується три форми для хліба. Весь процес випічки продовжується 40 хвилин. Ще три години потрібно, щоб вимісити вручну тісто і дочекатись, доки воно «підійде». «У мене тісто двічі підходить у мисці, а третій раз - у формі», - ділиться секретом Ніна Пелюхня. Двох хлібин сім’ї пенсіонерів Ніни і Олександра Пелюхні вистачає на три дні. Тобто в тиждень вона пече хліб двічі. «Собівартість хлібини я ніколи не вираховувала, хоча не один раз збиралась це зробити», - говорить Ніна Петрівна. - На три 700-грамові буханці мені потрібно 1,5 кілограма муки, літр води, грам сорок маргарину і 50 грам дріжджів. Думаю, що це дешевше, ніж у магазині купляти». Невістка Ніни Петрівни Наталія теж пече хліб 10 років. «Ми через це хобі із свекрухою тільки більше здружилися, - сміється жінка. І продовжує: - Стараюся пекти хліб регулярно. Коли не вистачає часу - позичаю у свекрухи. А взагалі, все залежить від матеріального становища сім’ї. Зараз у всіх криза, економимо і переходимо на дешевший домашній хліб. Та й смачніший він, без хімії отієї - «улучшителів», «розрихлітелів». Інна Філоненко раніше теж пекла хліб у газовій духовці. А рік тому вона придбала у супермаркеті «Метро» електричну міні-хлібопічку фірми «LG» і з того часу користується лише нею. «Я взагалі дуже люблю куховарити, - пояснює вона свій вчинок. – Тому економія грошей не є моєю головною метою, хоча й це важливо». За словами Інни, відмовитись від випікання хліба в газовій духовці її примусила нестача часу. «Я працюю, - говорить жінка. - І тому не можу собі дозволити виділити 4 години часу на приготування хліба. Раніше мені доводилось вимішувати тісто руками, слідкувати за ним, контролювати, щоб хліб не згорів у духовці. Зараз все робить машина». Не ставлячи за мету економію, Інна підрахувала, що, випікаючи щодня 700-грамовий буханець білого хліба, вона окупить свою хлібопічку за 2 роки. Згідно з її калькуляцією, вартість однієї хлібини, виготовленої в домашніх умовах, становить близько однієї гривні 50 копійок. Із них найбільше грошей іде на борошно – 1,04 гривні за 400 грам, 12 копійок «потягне» електроенергія, 30 – дріжджі,1,5 – сіль, 7 – цукор. Двісті грамів води, потрібної для приготування хліба, коштують 0,05 копійки. Зараз буханець білого хліба коштує в магазині 2,50. Щодня на одній хлібині можна зекономити гривню. Міні-хлібопічка обійшлася Інні у 600 гривень, 120 доларів США по курсу початку 2008 року, коли вона її придбала. «Зараз така хлібопічка, напевне, коштує тисячу гривень, - роздумує жінка. – Але ж і хліб дорожчає. крім того, якість домашньої випічки дуже висока. Подібний хліб в магазині коштуватиме 3-4 гривні». Два місяці тому вона почала робити на своїй випічці мікроскопічний бізнес. Інна міняється із сусідкою білим хлібом на чорний «Бородинський», котрий та купує в магазині. «Чорний хліб мені чомусь не вдається. Та й житнє борошно, як виявилось, є дефіцитом», - говорить Інна. Хліб у Кобеляцький район привозять з Комсомольська, Новомосковська і Кременчука. 600-грамовий буханець білого коштує 2,30. Такий же хліб, але порізаний, – 2,50. Крім того, печуть хліб на двох місцевих підприємствах – хлібозаводі, який належить споживчому товариству, та в цеху ТОВ «Зоря». «Хлібозаводівський» хліб днями подорожчав на 10 копійок. Основні сорти хліба можна придбати за 2 гривні 20 копійок. На заводі пов’язують подорожчання з підвищенням вартості газу та борошна. Днями на підприємство надійшли платіжки, згідно з якими за 1000 кубометрів палива хлібопекарні платитимуть 2600 гривень. Подорожчало до 1900 гривень за тонну і борошно вищого ґатунку. В цеху «Зорі» використовують не газ, а дизпаливо. Найближчим часом підвищувати ціну на хліб не збираються.