Субота, 27.04.2024, 07:11
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5563
    Форум: 555/31820
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Березень » 27 » Олега Житника витягли з крижаної води



    Олега Житника витягли з крижаної води
    13:19
    День 16 березня запам’ятається для десятирічного Олега Житника надовго. Можливо, на все життя. І не дивно, адже цього дня він вдруге народився, а точніше – вислизнув із кострубатої руки смерті…

    Того дня по Олега зайшли двоє старших друзяк – Олег П’явка та Едік Завалій. Попросили маму відпустити хлопця з ними погуляти. А які в хлопців гульки? Побродити по вулиці, пошукати чогось цікавенького в ліску. А озерце, яке заріччани називають Уступом, завжди було для хлопців справжнім магнітом – і влітку, і взимку. Не дивно, що хлопчаків потягло до озера і навесні. Олег-старший з Едіком обмежилися своєрідною екскурсією навколо водойми, а от Олега-меншого цікавість чи, може, допитливість повела на тонку весняну кригу. До середини озерця юний «льодохід» дійшов, аж раптом… відчув, як лід розходиться під ногами, і за долю секунди хлопець опинився по груди у крижаній воді. Одразу намагався схопитися за кригу, але та кришилася під руками. Почав кричати – кликати на допомогу друзів. Хлопці, побачивши друга у біді, не розгубилися. Чим і врятували Олегові життя. Едік побіг до найближчих будинків кликати на поміч когось із старших, а Олег П’явка кинувся рятувати меншого товариша. До хлопця лишався всього метр, коли раптом підступна крига провалилася під ногами старшого Олега. Він злякався, але не розгубився. Почав вилізати на лід сам і простягнув руку другові. Той спробував ухопитися за неї, але… не зміг утриматися. Тим часом Едік чимдуж біг вулицею. Шансів знайти допомогу в нього було небагато, адже поруч з озером жили самотні старенькі, але хлопцеві (точніше, його другові) пощастило. В цей день до своєї матері приїхав Віктор Моцак, керуючий апаратом районної ради. Він і помітив переляканого хлопчину, вислухав його, швидко знайшов мотузку і разом із Едіком поспішив до озера.
    Олег Житник тримався на воді з останніх сил. Намоклий одяг тягнув донизу. А там, під ним, – шість метрів темної холодної води…
    - Тримайся, тримайся, Олег! Ляж на спину і спирайся руками на лід! – це Ірина Федоренко, яка, почувши крик хлопця, прибігла до озера разом зі своєю дочкою Аліною. Вони мешкають поруч із Уступом, а тому були першими, хто почув відчайдушні крики. Вона, як могла, підбадьорювала хлопчину, а дочка тим часом зателефонувала до батька – заступника голови районної ради Бориса Федоренка. А вже той повідомив про надзвичайну подію МНСівців. Доки відбувалася телефонна розмова, до озерця вже прибігли Віктор Моцак та Едік Завалій. Вони кинули мотузку Олегу П’явці, а вже той простягнув її меншому другу. Старший товариш неймовірними зусиллями зумів вибратися сам і витягти з льодової пастки Олега Житника. За хвилину хлопчина був уже на березі. Без чобіт та ватних штанів – вони лишилися на дні озера – але живий! Він трохи постояв біля своїх рятівників і… впав на землю – ноги хлопця звела судома. Тому Борис Федоренко, який якраз під’їхав до місця події на авто, нагодився дуже вчасно. Хлопця загорнули у теплу ковдру, всадили в автомобіль і швидко доправили до райлікарні.
    П’ятнадцять хвилин у крижаній воді. Діагноз – переохолодження. В лікарні маленького Олега одразу обіклали гарячими грілками, потім ставили крапельницю, кололи антибіотики. На щастя, хлопчина виявися напрочуд міцним – після такої надзвичайної пригоди він не заробив навіть застуди!
    Вже наступного дня Оксана Житник забрала сина з лікарні.
    - В мене обидва сини такі загартовані, - говорить жінка. - Вони цілий рік то на озері, то на річці, то рибу ловлять, то купаються. Може, тому і не злякався Олежка в ту хвилину, не розгубився. А був би слабкішим, непристосованішим… хто знає, як би все закінчилося.
    Звичайно, Оксана дуже вдячна всім, хто прийняв участь у порятунку її сина – Віктору Моцаку, родині Федоренків, лікарям райлікарні. Особлива ж подяка очікувала на вірних друзів-рятівників.
    - Я наступного дня кажу хлопцям – приходьте до нас в гості. Купила їм торт, напої. І вони разом відсвяткували Олежковий «день народження». Він народився 17 жовтня, але тепер будемо відзначати і 16 березня, – усміхається Оксана Житник.
    Але нагороджувати рятувальників будуть не лише тортами. Анатолій Спорник, начальник Новосанжарського райвідділу МНС, пообіцяв, що всі люди, котрі приймали участь у порятунку хлопчика, будуть заохочені різними відзнаками. А Олег П’явка навіть буде представлений від Полтавської області у Всеукраїнській номінації «Герой-рятівник року»! Щоправда, героєм він себе зовсім навіть не почуває. Скоріше бешкетником. Як зізнався сам Олег, наступного після інциденту дня вони з Едіком хвацько плавали на тракторній камері, тільки вже по іншому озерцю. Ось такі вони, ці хлопчаки, – герої і бешкетники водночас.
    А врятований Олег, посміхаючись, показує мені те місце, де він провалився в озеро. Льоду там вже зараз немає – розтав. Навряд чи хлопчина зараз усвідомлює, з яких чіпких рук його вирвали спільні зусилля друзів та інших рятувальників. Можливо, ніколи і не усвідомить. Він зараз мріє про те, що прийде літо і він разом із братом Вадимом ловитиме рибу – у Нових Санжарах, чи у Бондурах, де живуть дідусь і бабуся. А про свою «пригоду» згадуватиме хіба що 16 березня – в день, коли йому врятували життя.


    Володимир Паршевлюк
    http://exo.at.ua
    Категорія: Новини Новосанжарщини | Переглядів: 1265 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net