Четвер, 28.03.2024, 19:55
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 1
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 2
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5532
    Форум: 555/31812
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Квітень » 10 » Взули?



    Взули?
    11:13
    У минулу п'ятницю відбулось розширене засідання за участю райдержадміністрації та комісії райради, яка опікується екологією. Мова йшла про діяльність мисливсько-рибальських товариств на території Кобеляцького району. Під час засідання були оприлюднені цікаві факти. Стало відомо, що майно Кобеляцького товариства мисливців та рибалок поступово переходить у власність іншої організації. А острів Вишняки, за який близько року боролись районні депутати, потай від них віддають у співкористування приватній структурі. Віддає голова УТМР і ГМРГ Валентин Панічевський. А бере… Володимир Панічевський.
    У п'ятницю зранку в залі засідань Кобеляцької районної ради було людно. Крім керівників РДА, представників державних служб, котрі займаються охороною довкілля, та депутатів районної ради, в залі були присутні голови всіх чотирьох мисливсько-рибальських товариств, які діють на кобеляцькій землі. Прибув того дня в Кобеляки і директор РЛП «Нижньоворсклянський» Віктор Попельнюх. Засідання продовжувалось майже три години. Інколи обстановка в залі ставала досить нервовою, емоції били через край, звучали «гучні» заяви та задавались «гострі» запитання. Це й не дивно. Адже армія мисливців і рибалок, які користуються послугами товариств, налічує кілька тисяч чоловік, а площа, яку займають ці організації, перевищує 130 тисяч гектарів. І бажаючих покористуватися угіддями вистачає.  В тому числі і серед депутатів різних рівнів. Майже всі вони «плачуться», що опіка над мисливськими угіддями нічого крім збитків і клопотів не приносить. І водночас вперто намагаються покерувати ними, мотивуючи це нездоланною душевною потребою зберегти довкілля для прийдешніх поколінь.
    Задекларованою метою п’ятничного зібрання були звіти керівників мисливсько-рибальських товариств про свою роботу, про стан угідь, боротьбу з браконьєрами, заходи по відтворенню диких звірів, їх кількість тощо.
    Першим перед присутніми виступив Віталій Євзіков, керівник мисливсько-рибальського господарства «Дніпродзержинське», яке діє на території Орлицької та Радянської сільських рад. Він розповів, що користується 13 тисячами гектарів, із яких 120 займає водне плесо. Опікується «Дніпродзержинське» островами Крамареве та Кучугури. Також Віталій Євзіков повідомив, що в «Дніпродзержинському» працюють 10 чоловік, а в угіддях живуть 29 кабанів, 56 косуль, 14 ланей і навіть 4 лосі. Із залу миттєво пролунала репліка: «Та їх (лосей) в районі немає!» На що Євзіков поклявся, що таки є. Також він відзначив, що відстріл копитних звірів у 2008 році не проводився. Не буде проводитись і у році поточному. Натомість для підгодівлі звіру заготовлено тонну сіна і по 3 тонни кукурудзи та пшениці.
    Євзікова добряче покритикували за занадто малу кількість протоколів, складених на браконьєрів. А голова районної ради Володимир Жуков зауважив: «А хто вас взагалі контролює? Хто із депутатів, представників преси чи громадських організацій бачив те сіно та зерно, яким ви нібито підгодовуєте звірів?» Анатолій Таранушич, котрий виступав у кінці, підсумував, звертаючись до Віталія Євзікова: «Ви бачите настрій депутатів і влади. Якщо не покращите роботу, то угіддя у вас заберуть, не чекаючи 2013 року, коли закінчиться термін відповідного договору».
    Наступним звітував Олексій Більшич, керівник товариства «Динамо». «Динамівці» користуються 12 тисячами гектарів, в основному на території Вільховатської та Світлогірської сільрад. Більшичу дісталось «на горіхи» за знаменитий шлагбаум, який відділяє острів Вільховатський від материка. Визнаючи, що штучна перешкода  дещо стримує браконьєрів, присутні нагадували й про потенційну небезпеку, яку вона створює. Адже через закритий шлагбаум до лісу не можуть дістатись не лише браконьєри, а й пожежники. І сьогоднішня користь може завтра обернутись страшенними збитками. Голова РДА Олег Решетило був категоричним: «Шлагбаум необхідно зняти. Це нонсенс, коли до державного лісу людей відгороджує приватний шлагбаум».
    Потім звітував Олександр Завалій, керівник мисливсько-рибальського господарства «Тахтаївське». Воно займає площу  32 тисячі гектарів і знаходиться на території Григоро-Бригадирівської сільради. Олександр Завалій одразу повідомив, що очолює приватне охоронне агенство, якому керівництво Комсомольського ГЗК доручило опікуватись мисливськими угіддями. Це повідомлення здивувало і обурило присутніх. Олег Решетило сказав: «Ми в районі думаємо, що там ГЗК господарює, а насправді угіддями завідує зовсім інша структура. А чи має вона на це законне право? Потрібна термінова перевірка компетентними органами».
    Далі «Тахтаївське» в основному хвалили. Так керівник екологічної комісії Світлана Грисенко відзначила: «Під час нашої депутатської перевірки «Тахтаївське» стало єдиним господарством, у якому вся документація була впорядкована». Щоправда, сільський голова Олександр Лось побідкався: «Я взагалі-то був двома руками за існування «Тахтаївського». Єгері у них працюють, браконьєрів ганяють, звірів підгодовують. Але ж я думав, що вони платитимуть за користування угіддями. А вони не платять. Спробували ми їх по закону «придавити», і виявилось, що, згідно із законодавством, користування мисливськими угіддями стає платним лише з 1 січня 2010 року. А до того все на добровільних засадах». Олександр Завалій на це зауваження відреагував блискавично: «Доживемо до 1 січня і почнемо платити».
    «На закуску» був залишений звіт Валентина Панічевського, керівника рідного кобеляцького товариства мисливців і рибалок. «Закуска», що й говорити, виявилась пікантною.
    Питання спірні і неоднозначні переносяться на завершення подібних зібрань зовсім не випадково. Як правило, люди після двох годин сидіння в залі використовують більшість запасів кисню та власної душевної енергії, втомлюються і через це стають менш принциповими. Вже аби швидше та по домівках – обідати. Але цього разу все сталося з точністю до навпаки. Під час звіту Валентина Панічевського прокинулись навіть ті, хто встиг придрімати. А питання не задавали лише ліниві. Чи обережні?
    В основному, і депутати, і представники РДА хотіли почути від Валентина Володимировича, на яких підставах майно УТМР плавно переходить у власність ГМРГ, а острів Вишняки беруть у співкористування таємничі інвестори. Хоча які вони таємничі?!
    Для початку трішки історії питання. Про те, що майно Кобеляцької районної організації Українського товариства мисливців та рибалок, яку очолює Валентин Панічевський, поступово але неухильно передається госпрозрахунковому мисливсько-рибальському господарству, на чолі якого стоїть… Валентин Панічевський, «ЕХО» повідомляли давно. «Правдолюби» говорили, що і документи нададуть, і про все розкажуть. Але далі балачок справа не пішла. Хоча питання дійсно цікаве. Тисячі членів товариства своїми руками та внесками щось створювали, а гроші на цьому буде заробляти зовсім інша структура. Щоправда, з одним і тим же керівником.
    Близько місяця тому по Кобеляках почали поширюватись чутки про те, що острів Вишняки, відданий у користування кобеляцьких мисливців завдяки річній «війні» районних депутатів із комсомольським товариством «Славутич», знову переданий іншим людям. Щоправда, прізвища називались цілком місцеві, всім знайомі. Передусім – депутата Полтавської обласної ради Олександра Копельця. Тривалий час повідомлення про це жваво обговорювалось у стінах районної ради та адміністрації. Чиновники навіть «ЕХО» про це повідомили, чого зазвичай не роблять. Але перейти від кулуарних балачок до відкритого обговорення питання влада не поспішала. Можливо, чекали, коли до Панічевського із питаннями почнуть чіплятися журналісти? Вони б і чіплялися, але не так просто знайти Валентина Володимировича в майже 74 тисячах гектарів лісів, степів і чагарників, якими він опікується.
    І тому питання щодо майна та Вишняків вперше були задані Панічевському саме в минулу п'ятницю. Можливо саме заради цього і скликали згадане зібрання?
    Почала, як це часто буває, голова екологічної комісії Світлана Грисенко. Вона сказала: «Коли ми почали перевіряти УТМР, то спочатку пережили шок. У них майже вся документація не була підготовлена. Зараз вони з документами лад навели.
    Коли я розпочала боротьбу за повернення Вишняків у користування УТМР, то мені сказали: «Доб’єшся – ми тобі пам’ятник поставимо. Добилась. І «спасибі» не сказали. Не сказали й про те, що віддають острів якимось інвесторам. Якось дивно і неетично виходить…  Хоча б для порядку депутатів на засідання президії УТМР запросили. А то все таємно провернули. І ще. Я особисто зверталась до Панічевського з інформацією про те, що є люди, інвестори, котрі хочуть з ними співпрацювати. В тому числі і депутати райради. І вкладати кошти вони прагнуть не в заповідні і закриті для більшості людей Вишняки, а в території, доступні для всіх. Але мені відмовили. Чому така дискримінація? Панічевський що, по обличчю визначає, з ким співпрацювати?»
    Миттєво включився в розмову інший депутат райради, Валерій Лісний: «На Вишняках комсомольчани вистріляли на вертольотах все живе. Ми в них острів забрали. Мета була, щоб там звір розмножувався і не було ніякого полювання. А тут знайшлися якісь таємничі співкористувачі».
    Валентин Панічевський: «Ми маємо право на співпрацю з іншими організаціями. Є рішення президії райради УТМР – шукати інвесторів.
    - З ким конкретно співпрацювати будете?
    - Поки що конкретного договору немає. Є пропозиція від організації під назвою «Діана».
    - Кому «Діана» належить?
    - Засновниками є Олександр Копелець-старший, Копелець-молодший і Володимир Панічевський.
    Запитання задав голова райради Володимир Жуков:
    - А що взагалі за останні роки відійшло від УТМР до ГМРГ? І чому?
    - У нас в УТМР не вистачає грошей. Тому ми й віддаємо майно тому, хто їх заробляє. Та й інвесторів шукаємо.
    В ході розмови стало відомо, що й штаб-квартира УТМР в Кобеляках по вулиці Стародніпропетровській, і мисливські бази в Орлику та на Вишняках по документах є власністю ГМРГ.
    Із залу пролунала репліка: «Нас, усіх мисливців, «взули». А депутат райради Василь Мірошниченко висловився конкретніше: «Нас обікрали». Після цього дискусія стала зовсім неконструктивною. Валентину Панічевському задавали одні питання, а він відповідав на інші. Зокрема, розповів, що очолюване ним УТМР є найкращим в області. В залі навіть почали перешіптуватись: «Ти бачиш, вже як нардеп навчився. Питають одне, а він каже те, що йому вигідно. Анатолій Таранушич навіть не витримав і зробив зауваження голові УТМР: «Я,  і не лише я, обурений поведінкою Валентина Володимировича. Він ледве не керує на зібранні. Але це не головне. Де відкритість у роботі УТМР, де гласність? Що ж це виходить? Депутати райради острів Панічевському повернули, а він його тихенько своєму синові і Копельцям віддав».
    На закінчення зібрання всі присутні висловились категорично проти передачі Вишняків у співкористування будь-кому.
    Швидше за все, це ще не кінець історії з островом Вишняки. 1500 гектарів заповідного лісу - надто ласий шматочок, щоб не з’явились бажаючі там поінвестувати. А от чи потрібно це громаді?  І справа навіть не в прізвищах потенційних інвесторів. Хоча і в них також. У Олександра Копельця недругів у райраді вистачає.


    Ігор Філоненко
    http://exo.at.ua
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 935 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net