Пятниця, 29.03.2024, 14:20
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 1
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 2
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5535
    Форум: 555/31813
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Квітень » 24 » Зачепилівський полігон – мало часу, мало грошaей…



    Зачепилівський полігон – мало часу, мало грошaей…
    11:50
    Як вже повідомляло у №14 «ЕХО», остання бюджетна сесія обласної ради виділила велику суму коштів на різні екологічні програми у Новосанжарському та Кобеляцькому районах. Зокрема, досить значна частина цих грошей – 350 тисяч гривень – була направлена на завершення будівництва полігону твердих відходів у селі Зачепилівка Новосанжарського району. Минулого тижня наш кореспондент цікавився тим, у якій стадії зараз знаходяться роботи, а також – куди саме будуть спрямовані кошти, виділені обласною радою.
    Спочатку журналіст «ЕХО» звернувся за коментарем до зачепилівського сільського голови Михайла Заріцького. Адже замовником проекту, нехай і номінальним (про це – далі у тексті, – Авт.) є Зачепилівська сільська рада. Разом із сільським головою ми виїхали на місце будівництва, аби мати змогу на власні очі оцінити вже зроблене і те, що ще належить зробити. Дорогою Михайло Андрійович розповідає передісторію.
    - Почалося будівництво полігону у 2000-му році. Виконавцем робіт стало новосанжарське ТОВ «Євробудсервіс». До 2005-го року розпорядником і замовником була сільська рада. У 2005-му об’єкт передали обласному управлінню з капітального будівництва (ОблУКБ). Тепер сільська рада бере участь у будівництві полігону лише номінально – ми просимо кошти в обласної ради, йдуть вони через ОблУКБ, освоює їх «Євробудсервіс».
    Приїжджаємо до полігону. Перед нами постає громадина котловану, дно якої вкрите сухим бур’яном. Біля виїзду з полігону стоїть напіврозвалена будівля.
    - Як відлуння колишньої війни, - коментує сільський голова. - Це адміністративне приміщення, яке почали будувати ще у 2000-му році. Витратили на його будівництво 41 тисячу гривень, та так і не доробили. Тепер замість приміщення планують просто встановити вагончик для персоналу.
    Спускаємось на дно котловану. По краях відвалів там, де обвалився пісок, видніється чорна плівка. Місцями вони порвана, а подекуди – просто розлазиться.
    - Це гідроізоляційна плівка, - пояснює Михайло Заріцький. - Спочатку дно котловану планували зробити з нахилом на один бік. Для чого? На глибині 50 сантиметрів і дно, і краї встелили цією ж плівкою. Щоб фільтрат, який просочується крізь сміття до дна, не потрапляв у землю, а утримувався плівкою. Потім спеціальним гідронасосом його б відкачували. Але тепер, як мені відомо, в проектній документації насоса немає. Отже, відкачувати фільтрат не будуть. Судячи зі стану плівки, він просто піде в грунт.
    У довідці про надходження та використання коштів читаємо: на закупівлю плівки та улаштування гідроізоляції пішло близько 100 тисяч гривень. Закупили її у 2003-му, а вкладали не так вже й давно – у 2007-му році. Який запас її міцності – невідомо, але чи вистачить її на 20 років передбачуваної експлуатації полігону?
    - Взагалі змін у проекті досить багато, - продовжує Михайло Заріцький. - Якщо раніше полігон планували обнести бетонною огорожею із сіткою, то зараз розглядається варіант із дерев’яними стовпчиками та колючим дротом. Це ж на тому дротові всі пакетики висітимуть, як іграшки на ялинці! Чимало коштів виділяли і на облаштування під’їзної дороги. 86 тисяч гривень у 2006-му, ще 152 тисячі – у 2007-му. За минулий рік у мене розрахунків немає, бо «Євробудсервіс» мені їх не надає. «Що» і «як» робили – я не знаю. Із тих 350 тисяч, котрі виділили у цьому році, якась частина теж піде на завершення будівництва цієї дороги. Тепер давайте подивимось, що вона собою являє. Це не шосе з асфальту чи путівник, викладений бетонними плитами. Ні! Це звичайна дорога, близько кілометра завдовжки, яку посипали щебенем, ще й не скрізь рівномірно його розрівняли. А коли підуть великовагові машини, що робити? Вони ж той щебінь розтягнуть за день!
    За словами того ж сільського голови, аби повністю завершити будівництво полігону, потрібно ще забетонувати з’їзд до котловану – апарель, встановити дві протипожежні ємкості з водою, провести електроенергію, встановити вагончик для людей. Роботи багато, а от часу і коштів – не дуже.
    - Ви розумієте, по завершенню будівництва полігону буде створена державна комісія з прийому об’єкта. Так от, якщо я буду до неї входити, то такий об’єкт не прийму! Бо потім його ж мені на баланс і передадуть. І почнуть до мене їздити: екологи – «Чому фільтрат у землю просочується?»; лісники – «Чому в тебе пакети по лісу літають?»; пожежники, санстанція і так далі.
    Після запальної тиради Михайла Андрійовича ми поїхали до сільської ради. Там журналіст мав змогу ознайомитись із запитом на фінансування будівництва полігону на 2009-й рік. Згідно нього на завершення робіт потрібно було 535 271 гривня. Як ми вже знаємо, депутати обласної ради виділили лише близько 350 тисяч. Отже, до кошторису знову доведеться вносити якісь зміни, аби зекономити кошти.
    На чому саме доведеться економити, кореспондент «ЕХО» з’ясовував у вівторок, 14 квітня, на технічній нараді, котру проводили у заступника голови райдержадміністрації Віктора Куця. Участь у ній взяли вже відомий нам сільський голова Михайло Заріцький, директор ТОВ «Євробудсервіс» Юрій Горюн, проектанти з «Полтавакомундорпроекту» Микола Момот та Борис Кажан. Запрошували на зустріч і начальника ОблУКБ Анатолія Глобу, але він, на жаль, не приїхав.
    Головну тему, яка стояла на порядку денному можна сформулювати коротко – «Доробити полігон і вкластися у 350 тисяч гривень». Просто і зрозуміло. От тільки зробити це, виявляється, не так і легко. Щойно Михайло Заріцький згадав про дерев’яні стовпи замість бетонних, як його перебив Віктор Куць:
    - Та нам би без огорожі у цю суму вкластися!
    - А як же я потім буду підписувати акт державної комісії? – поцікавився сільський голова.
    - А ви, Михайло Андрійович, не поспішайте, - втрутився Юрій Горюн. - Може вас у складі комісії і не буде, а об’єкт і без вас приймуть. До того ж, я гадаю, це питання можуть винести на сесію районної ради, і хто знає, кому передадуть полігон?! Може й не вам!
    - А кому ж його можуть передати, якщо він на землі нашої сільської ради? – здивувався Михайло Заріцький.
    Суперечку припинив Віктор Куць.
    - Давайте по пунктах. Будівництво туалету для персоналу?
    - Це тисяч 10-15, - одразу озвався Юрій Горюн.
    - Які 15?!!! 3 тисячі – не більше! - заперечив заступник голови РДА. - Далі. Сигнальні свердловини, глибиною десь 15 метрів.
    - Десь 22 тисячі, - не забарився директор «Євробудсервісу».
    - Та я знаю, що люди по 100 гривень за метр беруть, всього півтори тисячі свердловина і вийде, - наполягав Віктор Куць.
    Багато часу зайняло обговорення питання бетонування з’їзду до котловану – так званої апарелі. Суть питання – чи бетонувати лише сам з’їзд, чи ще й дорогу по дну котлована? Зрештою вирішили забетонувати лише з’їзд і майданчик для розвороту, а на дні дорогу робити зі сміття, яке розрівнюватиме бульдозер.
    Хтось із присутніх запропонував заощадити на встановленні одного протипожежного резервуару.
    - Ні, пожежники не дозволять, - заперечив Борис Кажан.
    Подальше обговорення учасники наради вирішили продовжити вже біля самого полігона. І за якийсь десяток хвилин розмову продовжили, стоячи на дні котловану.
    - По-перше, що це за дорога? - обурюється Віктор Куць. - Ви б хоч чимось її ущільнили. Засипте її супіском, утрамбуйте, бо зараз дорогою це не назвеш! По-друге, прорахуйте вартість доробки адмінприміщення. Не треба тут євроремонтів проводити – забетонуйте підлогу, зробіть дах, вставте вікна. Можливо, вийде та ж сама сума, що й за вагончик, так у нас приміщення не пропаде.
    - Треба хоча б бур’яни позбивати спочатку та дорогу розрівняти, - продовжив Микола Момот. - А потім робити щось далі.
    Юрій Горюн зі всіма зауваженнями погодився, і учасники наради роз’їхалися кожен у своїх справах. Наприклад, кореспондент «ЕХО» одразу зателефонував до депутата обласної ради Анатолія Шкарбана, який відає екологічними питаннями і брав безпосередню участь у відстоюванні виділення коштів на завершення будівництва полігону. Журналіст у телефонному режимі поставив Анатолію Миколайовичу кілька питань.
    - Чи відомо вам, на якому етапі сьогодні перебувають роботи по будівництву полігону? Як і куди витрачаються кошти?
    - Ви знаєте, я завжди був противником будівництва таких полігонів. Ми беремо звозимо сміття із маленьких звалищ на одне велике і гадаємо, що вирішили проблему. Сказати вам, на якому етапі там роботи, я не можу. Тому що контролювати і будівництво, і використання коштів має не депутат обласної ради, людина, яка працює на громадських засадах, а представники виконавчої влади району, у яких це входить в безпосередні службові обов’язки.
    - На завершення будівництва за кошторисом потрібно було 530 тисяч, а виділили лише 350. На чому в цьому разі треба економити?
    - А ви бачили той кошторис? Якщо побачите, то робіть як я – беріть червоний фломастер і викреслюйте все зайве. Я так і зробив. Вийшло рівно 300 тисяч. Ще 50 додали, як то кажуть, зверху. Тож тепер хай не вигадують собі проблем, а займаються завершенням робіт. А то в нас звикли освоювати кошти, а полігон з року в рік переходить недобудованим.
    Такою на сьогоднішній день є ситуація із будівництвом полігону твердих відходів у Зачепилівці. Вже минули три з половиною місяці цього року, лишилось ще вісім з хвостиком. Будемо сподіватися, що протягом року 2009-го цей об’єкт таки добудують і державна комісія його зі спокійною совістю прийме. Як би там не було, ми будемо інформувати читачів нашої газети про подальший розвиток подій.


    Володимир Паршевлюк, кореспондент газети «ЕХО» в Новосанжарському районі, тел. 8(099)956-02-08
    http://exo.at.ua/
    Категорія: Новини Новосанжарщини | Переглядів: 814 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net