Четвер, 28.03.2024, 14:04
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3483
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1108
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2731
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5531
    Форум: 555/31812
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Квітень » 29 » Школа калічить дітей?



    Школа калічить дітей?
    09:22

    Порушення постави, плоскостопість. Скажіть, хто з батьків серйозно сприймає ці “дрібниці”? Проте в майбутньому такі дефекти матимуть серйозні наслідки. Вони можуть з`явитися в будь-якому віці до закінчення зростання дитини, але найбільш небезпечний період між 8—14 роками (близько 70% хворих). Чи можна попередити ці патології?

    Наш співбесідник — завідувач кабінетом профілактики і корекції сколіозу і плоскостопості консультативно-діагностичного центру НДІ профілактичної педіатрії і відновного лікування Наукового центру здоров`я дітей РАМН, професор, членкор Міжнародної академії наук, лікар-ортопед вищої категорії Теймураз МАЦКЕПЛИШВІЛІ.

    Секрет — в здоров`ї

    — Теймураз Якович, бути статними мріють всі хлопці і дівчата. Але в дорослому житті, на жаль, струнких не так багато. Про що говорять ваші спостереження і тотальна диспансеризація школярів столиці, яка зараз проводиться?

    — За даними диспансеризації, у школярів за останні роки майже в два рази виросла кількість захворювань хребта. В результаті — в чотирьох випадках з п`яти це приводить до “дорослого” остеохондрозу, який обертається міжхребцевими грижами, радикулітами і т.д., а інших робить інвалідами. За даними поглиблених педіатричних оглядів дітей в дошкільних установах, в останнє десятиліття порушення кістково-м`язової системи стоять на першому місці серед всіх морфофункциональных відхилень, що зустрічаються. У старшому дошкільному віці (5—7 років) росте число дітей з асиметричною поставою, з деформаціями грудної клітки і нижніх кінцівок.

    — Які симптоми найпоширенішого з дитячих ортопедичних захворювань — сколіозу?

    — Грецьке слово “сколіоз” (по-латині scoliosis) означає “кривий”. Основний симптом — бічне викривлення хребта і його скручування навколо своєї осі (торсія). Але цю недугу потрібно розглядати не тільки як ортопедичну деформацію, а як складне захворювання кісткової і нервово-м`язової системи організму, що росте.

    Ця прогресуюча патологія, розвиваючись, викликає важкі, часто необоротні деформації скелета дитини. У хворих сколіозом не тільки спотворюється фігура, але відбуваються функціональні порушення стану внутрішніх органів, в першу чергу — серцево-судинної і дихальної систем. Малий ріст, сутулість, а у важких випадках і горб міняють психіку підлітків, особливо дівчаток — вони стають нелюдимими, дратівливими.

    До речі. Дівчатка захворюють сколіозом в 4—6 разів частіше, ніж хлопчики. Хвороба починається з порушення постави. Першими аномалію повинні помітити батьки. Неправильна поза в положенні сидячи, стоячи, дивна хода не повинні залишитися без уваги і педагогів.

    — Відповідно дослідженням, майже 70% хлопців і дівчат цих страшних захворювань набувають в школі, а значить, їм можна запобігти? Які заходи профілактики порадите ви — фахівець, що працює з дітьми більше 30 років?

    — Якщо своєчасно надати амбулаторну допомогу, у дітей з порушеннями постави і сколіозом можна припинити подальше наростання деформацій і стабілізувати хребет. Проте через відсутність в нашій країні єдиної державної програми і слабо розвиненої мережі спецмедустанов для лікування дітей з порушеннями постави і початковими формами сколіозу переважна більшість їх залишається без кваліфікованої допомоги або потрапляє до рук непрофесіоналів. Проблема не тільки медична, але і соціально-економічна, така, що вимагає втручання держави.

    — У Москві поголовна диспансеризація школярів виявляє хворих. Далі що? Відповідальність на батьках? А чи достатньо для цього спеціальних медустанов, клінік?

    — На жаль. Спеціалізовані клінік навіть в Москві дуже мало. Кабінети ЛФК в поліклініках, подекуди реабілітаційні відділення, є лікарні. На щастя, в минулому листопаді відкритий кабінет профілактики і корекції сколіозу і плоскостопості у дітей і підлітків на базі нашого центру, куди діти приходять по направленнях з поліклінік.

    Але, погодитеся, при такій поширеності патології на всю величезну Москву цього украй мало. Адже тільки ортопед здатний правильно поставити діагноз і призначити лікування, яке не посилить викривлення хребта. І масаж дітям потрібний не будь-який, а диференційований, такий, що знімає дисбаланс м`язів, щоб зміцнювалися і скорочувалися ослаблені і розтягнуті м`язи, а ті, що напружені і скорочені, розтягувалися. Інакше вийде зворотний ефект.

    Вважаю, в тому, що діти виходять з школи “кривими”, є величезна провина і батьків. Але сьогодні одні більше стурбовані хлібом насущним, для інших пріоритетні мови, музика, але тільки не здоров`я. Хоча, в принципі, у Росії достатньо і хороших фахівців, і технологій, які здатні допомогти підліткам випрямитися. У їх числі — фізіотерапія, бальнеотерапія, сауна, ЛФК, плавання, масаж, спорт.

    Багато що можна поправити при початкових формах сколіозу, коли ще не відбулися кісткові структурні зміни в хребті. Педіатри повинні попередити батьків про те, що сутулитися і горбитися схильні діти з порушеннями зору (короткозорість, косоокість) і ті, у кого є проблеми з носовим диханням (аденоїди, викривлення носової перегородки і ін.). У дітей з нервовою патологією частіше можливі сколіози, кіфосколіози, плоскостопість, порушення постави. А при бронхіальній астмі, бронхітах вельми часті порушення постави і деформація хребта.

    Куди направити свої стопи?

    — Теймураз Якович, невже і плоскостопість також сильно уразила Росію?

    — Видно, не випадково плоскостопість називають хворобою цивілізації. У Європі і Північній Америці гострою ортопедичною недугою страждає приблизно 70% населення. Але в Індії — тільки 4%. Чому? Як мовиться, не було б щастя, та нещастя допомогло: бідних індійців рятує звичка ходити босоніж. За даними місцевих дослідників, плоскостопість спостерігається лише у 2% тих, хто вперше надів взуття приблизно в 12 років. Стопа для людини — орган опори і виконує функцію ресори за рахунок двох зведень, що є у неї: поперечного і подовжнього. Завдяки такій конструкції стопа при кожному кроці амортизує 70% ударної хвилі. В результаті пом’якшується і зменшується навантаження на суглоби ніг і хребет.

    До речі. За об`ємом роботи стопу можна порівняти з серцем. Якщо серце за добу скорочується 100 тисяч разів і перекачує 5 тонн крові, то стопи за той же час відштовхуються 10—15 тисяч разів і витримують тиск, рівний 640 тоннам.

    — Чи може деформація стоп негативно вплинути на діяльність інших органів?

    — Виникаючі проблеми у 80% населення пов`язані з деформаціями стоп, а тому лікування сколіозу треба починати з їх корекції. Статична плоскостопість — найпоширеніший вид цього дефекту. Плоскостопість у дітей дошкільного і раннього шкільного віку зазвичай нефіксована і добре піддається виправленню. До 6—7 років відбувається нормалізація і формування фізіологічних зведень стоп. Тому супінатори відразу призначати не слід. Супінатори або ортопедичне взуття слід застосовувати, якщо у дітей шкільного віку виявили тенденцію до стійкої плоскостопості. Проте це дасть позитивний ефект в тому випадку, якщо з дитиною проводити вправи для зміцнення м`язів і зв`язок стопи.

    Сколіоз — проблема не тільки ортопедична, але і всієї педіатрії. Тому мамам з дітьми треба частіше відвідувати педіатрів з цією метою. А шкільним лікарям при підозрі на захворювання направляти дітей в кабінети профілактики і корекції сколіозу і плоскостопості для консультації і визначення подальшої тактики їх лікування. Минув той час, коли першими діагноз “сколіоз” ставили кравці, а лікували його бабусі. Потрібна масована медична атака на недугу, яка калічить не тільки тіло, але і душу дитини.

    Пам`ятка для батьків

    Не можна маленьку дитину садити і ставити на ноги, поки вона фізично не зміцніє.

    У школі необхідно періодично міняти місце в класі під час занять.

    Парти повинні відповідати росту дітей, особливо в перші чотири роки навчання.

    Перед дисплеєм комп`ютера не можна довго сидіти в одному положенні, виконуючи одні і ті ж рухи.

    Спати краще на спині або животі і обов`язково на жорсткому ліжку, подушка повинна бути маленькою і плоскою.

    Неприпустимо читання книг в ліжку.

    Важкі портфелі не можна постійно носити в одній руці, а до 5-го класу краще носити ранець.

    Шкідливо сидіти нога на ногу і стояти, спираючись на одну ногу.

    Дітей з сколіозом III—IV ступеня в школі слід звільняти від праці і уроків фізкультури.

    Ходити босоніж хоч би літом по нерівному грунту.

    Займатися спортом — ходити по колоді, кататися на лижах, ковзанах, на роликах, лазити по канату. Дуже корисне плавання.

    Розмір взуття вибирати по стопі і з урахуванням погоди і сезону. Не слід носити м`які тапочки і таке ж взуття. Для дітей раннього віку найбільш раціональні черевики з твердою підошвою і каблуками заввишки 1—2 см, що утримують в правильному положенні не тільки стопу, але і весь гомілковостопний суглоб.

    Ванни з прохолодною водою — покращують м’язово-зв`язковий апарат стоп.

    Корисні ходьба на носочках і на п`ятах, на зовнішніх поверхнях стоп, захоплення і перекладання пальцями стоп дрібних предметів, перекладання м`яча за допомогою обох стоп, стискання пальців стопи “в кулак”, плескання підошвами і т.д.

    newsland.ru

    Категорія: Новини України | Переглядів: 615 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net