Субота, 20.04.2024, 03:00
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5556
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Травень » 16 » Про медичні реформи на Новосанжарщині



    Про медичні реформи на Новосанжарщині
    15:16
    Питання реформ у галузі медицини сьогодні є як ніколи актуальним. Адже галузь ця, і це ні для кого не секрет, є надзвичайно витратною, тоді як достатньої кількості коштів у наш кризовий час немає і у найближчому майбутньому суми надходжень навряд чи збільшаться
    Про можливі зміни у медичній галузі району ми говорили із заступником голови районної державної адміністрації Андрієм Любком. Він нещодавно разом із начальником фінансового управління Любов’ю Кибкало побував на спеціалізованому тренінгу і вирішив поділитися ідеями з реформування медицини із журналістом «ЕХО».
    - Медицина в Україні є найвитратнішою у світі, - говорить Андрій Любко. - І зараз, коли варто економити кожну копійку, нам потрібні швидкі та дієві реформи. Проведений аналіз показує, що 60% витрат ідуть на готельні послуги, а не на, власне, лікування людей.
    Одним з кроків реформування, за словами Андрія Романовича, є створення комунального лікарського підприємства, на чолі якого б стояв керівник, основними функціями якого був би менеджмент, а не суто лікарські обов’язки. Таким шляхом вже пішли у одному з районів Харківської області та досягли значної економії коштів.
    Сьогодні у керівництві ФАПами та лікарськими амбулаторіями району фактично панує двовладдя. В медичних питаннях ці заклади курує керівництво центральної районної лікарні, а у фінансових – сільські голови. Наступним кроком реформи є переведення усіх ФАПів та амбулаторій на фінансування з районного бюджету. А щоб об’єднати керівництво медичними закладами в одних руках, планується створити при райдержадміністрації відділ охорони здоров’я. Цей підрозділ візьме на себе функції контролю над медичними і фінансовими питаннями в галузі. Щоправда, структура самого відділу поки що не розроблена.
    - Звичайно, треба розуміти, що такі реформи не будуть популярними, - припускає Андрій Любко. - Але з часом люди переконаються, що якість медицини від них лише покращиться.
    Після розмови із заступником голови РДА ми завітали до центральної районної лікарні, аби поцікавитись думкою про реформи головного лікаря ЦРЛ Ольги Гирі.
    - А реформи вже давно йдуть, є розроблена Програма розвитку галузі до 2015 року, - відповіла Ольга Василівна. - Ми йдемо європейським шляхом, і наше завдання – покращення якості медичного обслуговування і наближення медицини до населення. Для цього вже зроблено кілька важливих кроків. По-перше, в Новосанжарському районі вже створено 11 закладів сімейної медицини – 9 амбулаторій, одна дільниця при Нехворощанській номерній лікарні №2 та відділення при Новосанжарській ЦРЛ. Це дозволяє нам охопити сімейною медициною 2/3 населення району. Варто зазначити, що в усіх цих закладах мають працювати лікарі загальної практики, які за потреби можуть бути і терапевтами, і педіатрами, і гінекологами. Якщо взяти в історичному ракурсі, то схожими були колись функції земського лікаря. Для цього сьогодні медперсонал проходить спеціальне навчання. Наприклад, сьогодні двоє наших лікарів навчаються і незабаром зможуть допомагати хворим на своїх дільницях. Щоправда, досі лишаються «проблемними» деякі села, в яких є фельдшери, медсестри, але взагалі немає лікарів – це Соколова Балка, Стовбина Долина, Крута Балка. Поки що держава не створює необхідних умов для того, щоб кваліфіковані лікарі їхали в села…
    Щодо переведення ФАПів та амбулаторій на фінансування з районного бюджету, у Ольги Гирі була своя думка.
    - Якщо забрати в сільської ради фінансування їхнього медичного закладу, то місцева громада вже не зможе впливати на якість свого ж медичного обслуговування – наприклад, додати коштів з іншого бюджетного кошика. В тій же Соколовій Балці хоча й немає лікаря, проте за рахунок спонсорських надходжень закупили дуже гарне обладнання. Так що в централізації фінансування є свої «підводні камені».
    Що ж до нинішнього стану медицини Новосанщарщини взагалі та ЦРЛ зокрема, оцінка головного лікаря району була дуже оптимістичною.
    - Не дивлячись на кризу, керівництво району з розумінням ставиться до того, що зараз потрібно зміцнювати матеріальну базу галузі. І на це виділяються значні кошти. Завдяки цьому у центральній районній лікарні зараз є апарат ультразвукової діагностики, дентальний рентген (який дозволяє перевірити здоров’я зубів). Нещодавно закуплені два апарати у фізкабінет, придбали і нове спеціальне ліжко у пологове відділення. Проводиться і так звана оптимізація ліжкового фонду. Ми об’єднали дитяче і доросле інфекційні відділення, що дозволить нам значно зекономити кошти на їх утримання. Крім цього, на 2010 рік дитяча та жіноча консультації нашої лікарні мають пройти акредитацію на звання «Лікарні, доброзичливої до матері та дитини». Зважаючи на все це, сьогодні я можу з певністю сказати – не дивлячись на кризу, ми дуже добре розвиваємося.
    Коментар з приводу пропозицій райдержадміністрації щодо реформування медичної галузі району ми взяли і у заступника голови районної ради Бориса Федоренка.
    - Гадаю, що ці реформи мають майбутнє, але лише у перспективі. Сьогодні вони можуть існувати лише на рівні розмов. Якщо ж вести мову про передачу фінансування ФАПів та амбулаторій до районного бюджету, то це сільські ради мають приймати на своїх сесіях такі рішення і потім приходити з цією пропозицією до нас. Поки що таких випадків не було. Створювати ж відділ охорони здоров’я за нинішніх умов – взагалі нереально. «Згори» спускають рекомендації щодо зменшення заробітних плат чиновникам, а ми будемо створювати нові штатні одиниці? Це ж абсурд! Якби ця програма реалізовувалася на державному рівні за підтримки тієї ж держави – інша справа. А так, на власний страх і розсуд проводити подібні експерименти, вважаю, недоцільно. Принаймні, варто дочекатися закінчення кризи.
    Що ж, одних реформ доведеться почекати, інші проходять вже сьогодні, ще якісь неодмінно з’являться у майбутньому. Перевірити ж їх потрібність і дієвість зможуть лише жителі району. Просто звернувшись за медичною допомогою.


    Володимир Паршевлюк, кореспондент газети «ЕХО» в Новосанжарському районі, тел. 8(099)956-02-08
    http://exo.at.ua
    Категорія: Новини Новосанжарщини | Переглядів: 862 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net