Субота, 20.04.2024, 08:20
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5556
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Травень » 29 » Куряча сесія



    Куряча сесія
    11:54
    У середу відбулась позачергова сесія Кобеляцької районної ради. Вона тривала майже шість годин. Більшу частину часу депутати приділили фактично одному питанню – затвердженню технічної документації з грошової оцінки земельних ділянок на території Червоноквітівської, Чорбівської, Шенгурівської, Красненської, Іванівської та Жуківської сільських рад. Оцінка земель мала передувати побудові в Кобеляцькому районі величезного птахокомплексу. Депутати не дали добро побудові «курника». Основна причина відмови – небезпека виникнення екологічної катастрофи

    Які тільки чутки не поширювались Кобеляками та районом напередодні сесії. Яка грандіозна робота велась серед депутатського корпусу! Говорили про те, що на «відкати» за позитивне рішення виділено 80 мільйонів гривень, кілька з яких повинні залишитись у декого із жителів Кобеляччини і Новосанжарщини. Депутати скаржились на те, що на них «тиснуть», погрожують перевірками. Обговорювали те, кому і яку роботу запропонували на майбутньому комплексі. Приїжджі депутати, які давним-давно не з’являлись на сесіях і взагалі в районі, з подивом дізнались, що про них пам’ятають і їх люблять. Прихильники і противники «курника» кожного дня збирали наради, дивились на список депутатів і розкладали своєрідний пасьянс: вийде – не вийде, проголосують – не проголосують. Словом, ажіотаж, який виник навколо курячого питання, можна було порівняти хіба що з перевиборами, коли посади ділили. Можливо він був і більшим, адже фактично вирішувалось питання величезних грошей. Вартість проекту, який запропонували інвестори з російського агрохолдингу «Белгранкорм», різні джерела оцінювали в межах 50-80 мільйонів доларів. Головні лобісти інвестиційного проекту голова РДА Олег Решетило та голова райради Володимир Жуков задовго до сесії нагадували про величезні інвестиції в економіку району, про майже тисячу нових робочих місць, про розвиток соціальної сфери сіл. Противники проекту, найактивнішими серед яких були депутат райради Анатолій Таранушич та депутат Полтавської облради Олександр Копелець не втомлювались повторювати, що поява на кобеляцькій землі грандіозного птахокомплексу неминуче призведе до екологічної катастрофи.
    І ось настала середа, 20 травня. В залі засідань райради буквально яблуку було ніде впасти. Крім депутатів та зацікавлених сільських голів, на сесію прибула «важка артилерія» з області. В Кобеляки приїхали заступник голови ОДА Андрій Баранов, директор агрохолдингу «Белгранкорм-Полтавщина» Ігор Михайлюк, начальник обласного управління охорони навколишнього природного середовища Ігор Піддубний та головний санітарний лікар області Валентин Шаповал.
    Почалася сесія із приємного. Депутати привітали свого нового колегу Анатолія Недавнього, який замінив у фракції соцпартії Миколу Яківченка. Потім лунали заслужені оплески на адресу іменинника Володимира Чернявського.
    Та навіть під час цих приємних процедур в залі панувала якась специфічна атмосфера. Ніби перед грозою чи бурею. І вона таки виникла. Першим громом стала пропозиція про те, щоб голосувати по «курячих» питаннях таємно, бюлетенями. За це проголосував 51 депутат із 72, котрі  прибули на сесію. Голова райради ніби між іншим зауважив, що в разі, коли не будуть проголосовані питання, потрібні інвестору, інші питання втратять сенс. Не буде грошей ні на культуру, ні на освіту, ні на зарплату.
    Цю тему розвинув перший виступаючий, голова РДА Олег Решетило. Він нагадав присутнім про те, що у 2008 році район розвивався нормально, зростали економіка, сільське господарство, малий бізнес. А потім настала світова фінансово-економічна криза, яка зачепила і Кобеляцький район. У 2009 році перестали працювати гранкар’єри, цегельні заводи, призупинив виробництво молококонсервний комбінат. Є загроза того, що зменшиться кількість робочих місць і на цукровому заводі. В результаті в районі збільшилась кількість безробітних і зменшились надходження до бюджету. Зараз ледве-ледве вистачає грошей на зарплату бюджетникам та на бензин для «швидкої допомоги». Потім Олег Миколайович перейшов до теми потенційного інвестора. За його словами, будь-який бізнесмен, котрий бажає прийти в регіон зі своїм проектом, перш за все цікавиться питанням землі. Олег Решетило повідомив: «Ми знайшли земельні ділянки для інвесторів, виготовимо технічну документацію. Земля оцінена дуже дорого – від 200 до 310 тисяч гривень за гектар. Потім  ви повинні затвердити цю оцінку, ділянки виставлять на аукціон і якщо інвестор його виграє, то почне впроваджувати свій проект».
    Позицію Решетила підтримав голова райради.  Володимир Жуков сказав: «Мене наші аграрії постійно критикували за недостатню роботу по пошуку ринків збуту їх продукції. Визнаю – це було справедливо. Зараз у нас з’явилось підприємство, яке цю продукцію може придбати. Це – «Белгранкорм». На Бєлгородщину, звідки приходить ця структура, двічі їздила делегація з Кобеляцького району. Всі приїхали у захваті. Знаю, що серед депутатів є противники цього проекту. У них є свій бізнесовий інтерес. Хтось боїться втратити власне виробництво, не витримавши конкуренції, інші не хочуть, щоб їм показали, як потрібно працювати, скільки платити людям.
    Пропоную – якщо хтось має кращу пропозицію, аніж та, що надійшла від «Бєлгранкорму», озвучуйте її, будемо втілювати».
    На підтримку будівництва птахокомплексу висловився і шенгурівський сільський голова Микола Чернишов. Він заявив, що і місцеві жителі, і сільські депутати виступають «за» птахокомплекс. Держслужбовці з Полтави теж підтримали даний проект. За їх словами, він цілком екологічно безпечний. Єдиний із виступаючих, Ігор Піддубний, визнав, що проблема утилізації курячого посліду дійсно може виникнути.
    А ось депутат Полтавської облради Олександр Копелець різко розкритикував проект будівництва птахокомплексу. Він заявив: «Я, певно, єдиний з присутніх, хто побував і на Бєлгородщині, і на Київщині, де працюють схожі виробництва. В Бєлгороді я перш за все просив пояснити, як вирішується питання, пов’язане з негативним впливом на екологію з боку птахокомплексів. Адже це дуже специфічне і потенційно надзвичайно небезпечне виробництво. Цього ніхто навіть не спробував зробити. Потім я з’їздив у село Красилівка під Києвом. Там є підприємство, яке працює з курячим послідом. Там жахлива екологічна ситуація. Рівень аміаку в повітрі у 5-7 разів перевищує норму. Люди хворіють. Вони протестують, санепідстанція закриває підприємство. Але воно працює. Бо гроші вже вкладені і на громадськість ніхто уваги не звертає. Так буде і в Кобеляцькому районі. Ви тільки уявіть собі потужність на 3 мільйони курчат? Скільки від них буде посліду? Чи не підуть його частки у ґрунтові води? Кажете – це добриво. А скільки в тому пометі хімічних добавок та антибіотиків? Хто це перевіряв? І це неправда, що сьогодні ми лише оцінюємо землю. Ні, ми вирішуємо долю «курника» і району. Тільки-но ми затвердимо оцінку землі, потяг рушить. І далі ніхто нікого в Кобеляках не питатиме. Робитимуть і все».
    Були й інші виступи. Були й конкретні запитання щодо можливої екологічної катастрофи. Відповідали на ці питання так: «Все буде нормально. Повірте нам. Ми гарантуємо».
    Отак, посперечавшись добрих 4,5 години, депутати врешті-решт перейшли до таємного голосування. Після підрахунку голосів виявилось, що голоси районних обранців розділились – 34 «за» і 34 «проти». Чотири депутати утримались. Таким чином, грошова оцінка земельних ділянок під птахокомплекс не була прийнята. Олег Решетило і Володимир Жуков миттєво запропонували проголосувати за оцінку цих же ділянок, але під свиноферми. Що тоді почалося! Справа дійшла навіть до відвертих образ. Та питання не винесли на голосування, позаяк його не було в порядку денному. Після цього Микола Чернишов сказав: «В знак протесту проти того, що районні депутати ігнорують думку сільських громад, я і мої колеги покидаємо сесійний зал». І пішов.
    Емоції почали вщухати. Далі депутати швиденько не дали грошей на придбання приміщення соцзабезу. І, навпаки, дали гроші на створення першого на Полтавщині еколого-просвітницького центру в Лучках. І абсолютно одностайними були районні обранці, коли голосували за звернення до Президента Ющенка. В ньому вони просили присвоїти Миколі Касьяну звання Героя України.
    Вже після сесії, коментуючи її хід для «ЕХО», голова райради Володимир Жуков сказав: «Сьогодні переміг бізнес-інтерес невеличкої групи людей. Це прикро. А ще прикріше, що депутати вирішили голосувати таємно. Про яку демократію і відкритість може йти мова?»
    На цій сесії депутати «добра» курнику не дали. Та швидше за все, «куряча» епопея на цьому не закінчиться.


    Ігор Філоненко
    http://exo.at.ua/
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 748 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net