Четвер, 28.03.2024, 19:41
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 1
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 2
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5532
    Форум: 555/31812
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Травень » 29 » За ніч браконьєри «заробляють» тисячу доларів



    За ніч браконьєри «заробляють» тисячу доларів
    12:47
    В ніч на 22 травня співробітники Кобеляцького райвідділу міліції провели спецоперацію у водах Дніпродзержинського водосховища. Її результат – затримання шести браконьєрів, вилучення 420 кілограмів незаконно виловленої риби. Загальна сума нарахованих збитків становить майже 13 тисяч гривень.
    Керував операцією на воді особисто начальник Кобеляцького райвідділу міліції Анатолій Гриценко. Він стверджує, що запорукою успіху міліцейського рейду став режим надзвичайної секретності. Анатолій Петрович розповідає: «Напередодні ми отримали оперативну інформацію про те, що житель Комсомольська, громадянин П. вийде на воду в районі села Світлогірського. Ми знали, що П. є людиною в середовищі браконьєрів ледве не легендарною. Він займається незаконним промислом не один десяток років, знає акваторії й Дніпра, й водосховища, як свої «п’ять пальців», діє рішуче й зухвало. Навіть може вчинити опір співробітникам міліції. Крім того, П. має своїх інформаторів серед місцевого населення, можливо навіть серед правоохоронців. Тому до операції по його затриманню готувались дуже ретельно».
    Про те, що Гриценко запланував у ніч на весняного Миколая здійснити спецоперацію майже ніхто не знав. Навіть у райвідділі міліції цією інформацією володіло обмежене коло осіб. Ввечері він нібито поїхав додому, в Полтаву. А сам взяв з собою водія і близько 22-ої години вечора прибув у Світло гірське. І разом з кількома держрибінспекторами та громадським рибінспектором Сергієм Шрамовим розпочав рейд. «Не можу не відзначити роботу Сергія Шрамова та його підлеглих», - продовжує Анатолій Петрович. – Можна по-різному ставитись до цього чоловіка, але в даному випадку він добре допоміг міліції».
    На ймовірному маршруті браконьєрів були розставлені пости, які доповідали про їх рух. Правоохоронці знали, що зараз П. і його помічники будуть полювати на сома, котрий нині нереститься і виходить на мілини. Так і сталося.
    Коли браконьєри помітили, що за ними стежать, то почали тікати. Розпочалось переслідування. «Ох і техніка у них, - говорить начальник міліції, - на човнах встановлені надпотужні японські двигуни. Один  такий коштує 10000 доларів. А як місцевість знають! І на мілини нас виводили, і сітки у воду кидали, думали, що гвинти наших двигунів у них заплутаються. І думаю, що вони таки втекли б. Та надто рибою свої човни перевантажили».
    Переслідування продовжувалось з другої до четвертої години ночі. Зрозумівши, що переслідувачі налаштовані серйозно, браконьєри вирішили заховатись у височезному очереті. Один за одним їх човни буквально влетіли у зарості і зникли в них. Двигуни були вимкнені і запанувала тиша, в якій було чути лише спів птахів. Міліціонери та рибінспектори оточили зарості очерету. «Говорить начальник міліції! П., виходьте, виконуйте законні вимоги співробітників міліції!» - скомандував Гриценко. Але браконьєри не відреагували. Тоді в очерет в’їхав човен з міліціонерами. І досить швидко наткнувся на них. Опору браконьєри не чинили. Вони були зайняті тим, що вкидали у воду рибу та своє знаряддя лову – акумулятори і електровудки. Та правоохоронці знайшли ці речові докази.
    Шоста ранку. На базу приватного підприємця Юрія Тернікова починають прибувати човни із правоохоронцями, і з затриманими браконьєрами. Крім П. та його колег, міліціонери затримали ще двох браконьєрів, котрі ловили рибу сітками і переметами. На місце події прибувають слідчий Валентина Малюта, дільничний інспектор міліції Віктор Тимцуник, наступник начальника райвідділу Юрій Стеценко. Починається робота по складанню протоколів. Слідчий опитує затриманих, міліціонери разом з рибінспекторами перераховують та зважують виловлену рибу. За вагами стоїть Анатолій Гриценко. «Ого!, - вигукує він здивовано, - 38 кілограмів!» Такою є вага найбільшого сома.
    Всього на рахунку П. і компанії 36 виловлених сомів загальною вагою 262 кілограми. Крім того, браконьєри з Комсомольська вбили електрострумом  майже 50 кілограмів судака, коропа, щук та іншої риби.
    «Здобутки» інших дещо скромніші. Житель села Мішурин Ріг, що на Дніпропетровщині, на перемети виловив 6 сомів, загальною вагою 18,5 кілограмів. Світлогірчанин Т. в ту нещасливу для себе ніч «висипав» у воду 6 сіток по 100 метрів. І спіймав у них майже 95 кілограмів риби, в основному – карасів.
    Під час складання протоколів браконьєри ведуть себе спокійно. Напарники П. всідаються снідати, розіклавши прямо на пірсі копчене м’ясо, огірки та інші складові похідного харчового набору. По всьому видно, що до погонь, затримань, протоколів вони звикли.
    Браконьєр із Дніпропетровщини дзвонить комусь зі свого мобільного і каже, що його затримали на воді. Послухавши свого співрозмовника кілька хвилин, одразу змінює свідчення. Говорить: «Перемети не мої. Човен в них заплутався. Я їх витяг – а там – риба». «Ти бач, вже інструкцію отримав, у «відказ» пішов, - із «серцем» реагує Анатолій Гриценко. – Вони, браконьєри, й адвокатів своїх мають. Можуть собі дозволити. Порахуйте – 262 кілограми сома та помножте на 30 гривень. Та додайте ще іншу рибу. Виходить, що лише за одну ніч П. і компанія заробляють тисячу доларів. Не дивно, що й стріляють у тих, хто в їх «бізнес» втручається».
    Через два дні стає відома сума збитків, завданих браконьєрами державі. Комсомольчани, явні лідери, їх «вилов» коштує 10222 гривні. Житель Світлогірського завдав збитків на суму 1917 гривень. Гість Кобеляччини з Мішуриного Рогу – на 964 гривні.
    «Це ж лише вартість вилученої риби», - коментує держрибінспектор Ігор Грушевський. – А у випадку з електровудочниками цю цифру сміливо можна множити на п’ять. По-перше, загиблу дрібну рибу вони просто не беруть. А по-друге, риба, яка вижила, 5 років не буде нереститися».
    У всіх затриманих вилучені човни та знаряддя лову. Прокурору Кобеляцького району Олегу Панченку направлені матеріали для порушення кримінальних справ по кожному з трьох епізодів.


    Ігор Філоненко
    http://exo.at.ua/
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 1218 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net