Субота, 20.04.2024, 02:04
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5556
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Червень » 11 » Через тіло Віктора Онищенка пройшло 600 літрів кровоочисної рідини



    Через тіло Віктора Онищенка пройшло 600 літрів кровоочисної рідини
    16:18
    «О, зараз я вже герой, а два місяці тому одною ногою був на тому світі», - розповідає Віктор Онищенко, годуючи качок. По зовнішньому вигляду чоловіка ніяк не скажеш, що він майже рік провів на лікарняному ліжку, переніс складну операцію і зараз живе з однією ниркою. До того ж, донорською. Засмагле обличчя, невеличкий животик – Віктор Миколайович зовсім не схожий на смертельно хворого.
    Біда прийшла в сім’ю Онищенків неждано, влітку 2008 року. До цього Віктор Миколайович господарював на кількох гектарах землі, тримав з десяток корів, стільки ж свиней, качок, курей без ліку. Тобто був типовим українським аграрієм-одноосібником. Справи йшли більш-менш успішно. Навіть спромігся новенького «легковика» придбати.
    «Усе почалося із задишки і похудав я сильно, - пригадує Онищенко початок минулорічного жаху. – Ми подумали, що то серце барахлить і поїхали в кобеляцьку больницю». Лікар-терапевт Любов Півень після обстеження хворого заявила, що із серцем у нього все в порядку. Натомість запідозрила прояви іншої, не менш страшної хвороби, пов’язаної з діяльністю нирок – гломерулонефриту. Фахівці полтавської обласної лікарні підтвердили діагноз, поставлений їх кобеляцьким колегою. У Онищенка виявили хронічний гломерулонефрит в 5-ій стадії. У більшості випадків хвороба в даній стадії вже не піддається лікуванню. «Короче говоря, почки в мене вже не робили», - говорить Онищенко. – Опухали ноги, ходити я не міг, все страшно боліло».
    Із серпня по листопад лікарі ще намагалися побороти хворобу за допомогою  медикаментів. Онищенко почергово перебував то в кобеляцькій, то в полтавській лікарнях. «Його весь час капали, - зітхає, згадуючи те лихо, дружина Анна Іванівна. – За день ми витрачали на ліки 200 гривень».
    «Он подивіться, скільки ящиків з-під ліків на порозі стоїть, - показує жінка. – Отим «Бакстерем» Віті кров чистили. За день вісім літрів вливали, поки лічився більше півтонни медикаментів через нього прокачали». Через два місяці безуспішного лікування обласний нефролог Іван Баранов сказав Онищенкам: «У вас два варіанти. Перший – все життя через день їздити в Кременчук чи Полтаву на діаліз. Другий – трансплантація нирки».
    Онищенко вибрали другий варіант. Спочатку знайшли донора. Пропозицію батька Віктора відхилили через вік – йому вже 85 років було. Вирішили просити допомоги у рідного брата – Олега, який живе в сусідньому селі. Той погодився стати донором майже не роздумуючи. Залишалось невирішеним друге, не менш важливе питання – гроші. У Запоріжжі, куди звернулись Онищенки їм сказали: «Готуйте 100 тисяч гривень, половина – на операцію, інша – на ліки».
    Зібралась сімейна рада. Почали рахувати скільки зможуть виручити, продавши свій «Geely» та худобу. І зрозуміли, грошей назбирають «в обріз». «Машину вирішили продавати в останню чергу», – каже Віктор Онищенко. – Не тому, що жалко. Потрібно ж було на чомусь мене по больницях возити. В один лише Київ ми вісім разів їздили».
    Алла Онищенко пішла по банках, щоб отримати кредит на лікування. Але фінансові установи відмовились позичати гроші. «Сумуємо ми, журимось, думаємо де гроші взяти», – пригадує Алла Іванівна. – А тут невістка Наташа й каже: «Давайте через газету в людей попросимо».
    Досвід збору грошей на лікування в Кобеляцькому районі вже був. Кілька років тому громада району зібрала кошти на трансплантацію нирки кобелячанину Івану Коваленку. І Онищенки пішли по редакціях місцевих газет. Вийшли статті про їх біду. І люди почали здавати гроші. Кошти, а це була в основному готівка, несли і везли прямо в Грицаївку. Або залишали в редакціях газет. Хтось жертвував тисячу, хтось дві гривні. Давали в залежності від своїх матеріальних можливостей.
    До весни 2009-го Онищенки мали шістдесят тисяч гривень. 25 тисяч назбирала громада, 20 – виручили з продажу худоби, ще 15 позичили у знайомих. Цієї суми виявилось достатньо. Доля звела Онищенків із Світланою Грінько, директором однієї з міських шкіл. Педагог запропонувала: «А давайте я звернуся в Київ, в інститут імені Шалікова. Там же Аркадій Данилець працює. Думаю він, як земляк, поможе». А в Києві дешевше чим в Запоріжжі».
    Як не дивно це звучить, але операція в Києві дійсно обійшлася Онищенкам дешевше аніж у Запоріжжі. Алла Іванівна посміхається, згадуючи київських медиків: «Вони спитали: «Скільки у вас є?» –Шістдесят.–Їдьте.»
    Операція пройшла успішно, без ускладнень. 28 квітня Віктора Онищенка прооперували, а через три тижні він вже був дома. Тиждень не долежав через відсутність місць в клініці. «Боже, чого я там надивився», – зітхає чоловік. – Дітки зовсім маленькі, як янголи, а почки в них не роблять». «Я вже на четвертий день поняв – виздоравлюю», – продовжує він свою розповідь. – А ось брат Олег тяжче операцію переніс. Воно й понятно, він же з двома почками жив, а я півроку – без жодної».
    Онищенки не втомлюються дякувати всім, хто здавав гроші на операцію. Віктор Миколайович говорить: «Багато здали партія «Батьківщина» через Анатолія Шкарбана, Ротарі–клуб, жителі Краснянської сільради. Везли гроші з Кобеляк, Біликів, Кірово, Сухинівки, Жовтня. Всіх не згадаю. Нехай всім цим людям Бог допомагає. Я їм вдячний на все життя».
    Вже другий місяць Віктор Онищенко живе без болю і очікування смерті. Кожного дня він п’є пігулки, котрі допомагають прижитися донорській нирці. «Все у мене добре, нічого не болить, але нова проблема появилась, – напівжартома скаржиться чоловік. – Нудно, врачі ж запретили робити. Та й чарку не можна». І резюмує: «Та нічого – переживу. Зараз я розумію, яка то радість – жити».


    Ігор Філоненко
    http://exo.at.ua
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 928 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net