Пятниця, 19.04.2024, 06:06
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5556
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Липень » 3 » Конфісковані автомобілі. Чи варто їх купувати?



    Конфісковані автомобілі. Чи варто їх купувати?
    11:28
    Інтернет, спеціалізована преса і навіть придорожні стовпи майорять оголошеннями про продаж конфіскованих банками автомобілів мало не за безцінь

    Купуємо у позичальника
    Автомобілі, які банк допомагає продати позичальникові, як правило, стоять на майданчиках партнерських компаній (банк укладає договір з брокерською компанією, яка за відсоток від операції реалізує авто). Дзвонимо за порадою банківського співробітника в одну з таких компаній. По телефону брокер запропонував вибрати автомобіль з асортименту, представленого на сайті цієї компанії, після чого під’їхати на один з майданчиків, де зберігаються ці автомобілі: «У нас 4 основні майданчики розташовані в різних районах Києва. Там можна поглянути, помацати і покататись».
    Під’їхавши на майданчик і вибравши автомобіль Mitsubishi Lancer 9, намагаємося торгуватися. Поступитися погодилися, але небагато — $500 на автомобілі вартістю $14,5 тис. (ринкова вартість близько $15 тис.). Свою відмову брокер мотивував тим, що банки практично не торгуються. Але у нас закралася сильна підозра, що посередник просто не хоче втрачати свій заробіток.
    Ми постаралися «збити» ще, мовляв, грошей не вистачає, часи важкі, а машина потрібна до зарізу — «зробіть вийняток, поступіться ще на 2 тисячі». У відповідь продавець запропонував узяти кредит. Виявилось, що гроші на заставну машину реально отримати на звичайних умовах: внесок — від 15% до 50% (залежить від достатку і класу авто: чим дешевше і «вбитіше» авто, тим вище внесок), ставка — близько 16% в доларах і до 25—28% в гривнях, термін — до 3—5 років. Кредит видає той банк, у заставі якого цей автомобіль знаходиться. Але не факт, що банк вам не відмовить, якщо буде потрібно велику суму і ви не надасте «хороших» документів.

    Купуємо на аукціоні
    А ось з конфіскованими автомобілями ситуація складніша. Продають їх, як нам роз’яснили банки, лише після отримання судового вирішення і за допомогою судового виконавця, який спочатку пропонує боржникові заплатити борг добровільно. Якщо ж погашення заборгованості не відбувається, заставу конфіскують і починають процедуру реалізації. Згідно законодавству, судовий виконавець за допомогою незалежного експерта визначає ціну заставного майна і оголошує про проведення аукціону з його продажу. Обов’язкова умова для проведення аукціону — наявність як мінімум трьох учасників причому брати участь в ньому може будь-яка людина або організація.
    Для прискорення процесу банки йдуть на деякі махінації і активно беруть участь в пошуку клієнтів на такі автомобілі. Під’їхавши в один з банків і поспілкувавшись із співробітником кредитного відділу, ми натякнули, що у нас є гроші готівкою і ми дуже хочемо купити автомобіль без торгів. «Це не питання, якщо ви упевнені, що хочете купити цей автомобіль, давайте домовлятися про час. Я його погоджу з судовим виконавцем, після чого наберу вас. Дні через три можете приїжджати до нас в офіс, з собою візьміть гроші і паспорт» — запропонував нам співробітник кредитного відділу одного з банків. — Щодо аукціону не хвилюйтеся, ми посадимо «своїх» людей». Причина такого лояльного відношення в тому, що не так вже і багато бажають придбати конфісковані авто — деякі з них стоять в очікуванні покупця вже декілька місяців.
    Щоб операція була законною, без аукціону обійтися неможливо, ось і організовують в банках псевдоаукциіони з підставними особами, де присутній лише один реальний покупець. Більш того, цей же банківський співробітник розповів, що можна навіть не витрачати час на аукціон. Досить внести передоплату у розмірі 10%, гарантійний лист про оплату автомобіля і виписати доручення на співробітника банку — все останнє банкіри зроблять самі і протягом трьох днів видадуть знятий з обліку автомобіль для реєстрації в МРЕО. Після цієї телефонної розмови того ж дня ми під’їхали разом із співробітником банку на стоянку (заставні автомобілі банк поставив в одному з гаражних кооперативів).
    Під’їхавши на майданчик з конфіскованими автомобілями разом із співробітником банку і, підібравши собі цікавий варіант — Mazda 3 2007 року випуску за $14 тис. (на ринку за таку просять $15 500), ми спробували торгуватися. Шляхом переговорів вдалося скинути спочатку $1000, потім ще $500. А після пробного тест-драйва, чіпляємся до нібито поміченому шуму підшипника (банківський співробітник так і не зрозумів, що це таке, але на всяк випадок, щоб клієнт не «пішов», зробив знижку), ми виторгували ще півсотні доларів. Разом, ціну вдалося понизити до $12 450. Проте «скинути» більше не вийшло, оскільки, як відзначив банківський співробітник, ціну на конфісковані автомобілі встановлюють незалежні експерти і підсумкова ціна не повинна сильно відрізнятися від стартової.
    Аби ми реально купували цей автомобіль, то «на руки» ми б його отримали через 3—4 дні після проведення аукціону і повної оплати.

    5 Кроків для купівлі «конфіскату»
    Крок 1. Шукаємо відповідний автомобіль по інтернету, дзвонимо в банк і домовляємося про «оглядини» автомобіля і документів на нього.
    Крок 2. Оглядаємо автомобіль на майданчику. Проводимо тест-драйв і торгуємося.
    Крок 3. Копії всіх документів на автомобіль беремо з собою і передаємо на аналіз кваліфікованому юристові.
    Крок 4. Домовляємося про проведення аукціону з банком і судовим виконавцем.
    Крок 5. Приходимо на аукціон з документами та грошима і продовжуємо торгуватися.
    Крок 6. Реєструємо автомобіль в ДАІ.

    Можливі ризики
    Чи все так гладенько з покупкою заставних автомобілів, з юридичної точки зору, як про це говорять банкіри? Виявилось, що якщо машина була конфіскована у першого власника за рішенням суду, то у нового покупця після аукціону можуть виникнути проблеми. «Недивлячись на те, що кредитний договір зазвичай виписаний дуже чітко і банк, на перший погляд, абсолютно правий, були прецеденти коли нам вдавалося відсуджувати конфісковані автомобілі, використовуючи різні законодавчі шпарини» — говорить радник президента Асоціації міжнародних перевізників по юридичних питаннях Зоя Никітіна.
    Згоден з нею і глолова юридичного об’єднання «Крижанівскьий і партнери» Сергій Крижанівський, який говорить про те, що хороший юрист з боку позичальника цілком може оспорити і рішення суду про конфіскацію, і правомірність аукціону.
    Приводом для оскарження рішення суду, за словами експертів, можуть бути:
    заочне вирішення про конфіскацію автомобіля (без участі позичальника);
    претензії з боку третіх осіб, а їх коло дуже велике, наприклад, дружина позичальника (вона має право на 50% майна);
    дуже низька ціна реалізації застави — це можуть в суді розцінити як порушення прав позичальника.
    У подібних випадках на вже куплений і поставлений на облік автомобіль можуть накласти арешт до з’ясування обставин. Якщо суд прийме рішення про те, що необхідно повернути автомобіль позичальникові, то новому власникові банк повинен повернути гроші в повному об’ємі.
    Але питання це непросте: частина грошей поступає в банк через виконавчу службу, а частина — організаторові аукціону (приблизно 10%), тому забрати їх назад процес тривалий (мінімум місяць).
    Як не попастись? Перед ухваленням рішення про покупку конфіскованого автомобіля необхідно попросити в банку копії всіх документів на нього (у тому числі договір кредиту, застави, копію рішення суду і виконавчого листа), які краще всього уважно вивчити за допомогою кваліфікованого юриста, який визначить чи все однозначно в судовому рішенні?
    Крім того, необхідно бути дуже обережним при виборі продавця. Гендиректор ВААІД Олег Назаренко говорить про те, що на сьогоднішній день під оголошеннями «Продаж кредитних автомобілів» або «Продаж конфіскованих автомобілів» може ховатися криміналітет. «Можуть продати або несправний або крадений автомобіль, аргументуючи низьку ціну тим, що це конфіскат».
    Саме тому він радить зв’язуватися безпосередньо з банками, минувши різних посередників (так, зараз з’явилися багато оголошень про продаж конфіскату).

    Категорія: Новини України | Переглядів: 5917 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net