Всього: 3485 Нових сьогодні: 0 Нових учора: 0 Нових за тиждень: 0 Нових за місяць: 0 Із них: Новачків: 1110 Продвинутих: 2363 Журналістів: 5 Модераторів: 3 Адмінів: 4 Із них: Чоловіків: 2733 Жінок: 752
Нобелівський лауреат запропонував екстракт папайї як профілактику від нового грипу A/H1N1
09:39
Оригінальну ідею в боротьбі зі свинячим грипом запропонував
знаменитий французький вірусолог, лауреат Нобелівської премії по
медицині 2008 року Люк Монтаньє. Він стверджує, що для профілактики
грипу A/ H1N1 досить приймати екстракт тропічного фрукта папайї. «До
того моменту, коли вакцина проти «нового грипу» буде готова, я пропоную
використовувати невеликі хитрощі з метою запобігання інфекції, а саме -
приймати інтегратор на базі ферментованої папайї». Таку
заяву Люк Монтаньє зробив під час європейського медичного конгресу на
тему «Вільні радикали, здоров'я та стиль життя», що проходить зараз в
римському університеті «Форо Італіко». Сам
професор зізнався, що й сам приймає препарат для зміцнення імунної
системи. Щоб протистояти грипу, необхідно мати добрий імунний захист.
Адже летальним результатом закінчилися захворювання саме тих пацієнтів,
які належали до групи ризику, - перш за все це хворі, які страждають на
серцево-судинні захворювання, відзначив професор. Заходи по
запобіганню вірусним інфекціям, у тому числі звичайнісінької застуди –
це вже половина успіху в справі боротьби з вірусом, додав він. Нагадаємо,
що саме Люк Монтаньє разом з Барре-Сінуссі відкрив у 1983 році
ретровірус ВІЛ, що викликає синдром придбаного імунного дефіциту
людини. Варто уваги, що в 2002 році Монтаньє,
перебуваючи на аудієнції у Папи Римського Іоанна Павла Другого,
порекомендував йому приймати ферментовану папайю проти хвороби
Паркінсона. Мабуть, Папа дотримався даної поради, оскільки через деякий
час його стан помітно поліпшився.
Довідка: Вперше
це дерево було вирощене індійцями, мешканцями тропічної Америки. Папайя
була широко поширена та культивована в Перу за тисячі років до вступу
іспанців на землю Нового світу. Для насолоди та здоров'я
людини Бог створив цю рослину та наділив її чарівним, з точки зору
медицини, ферментом, який сприяє розщепленню білків. Його дія подібна
дії ферментів, що виробляються організмом людини. Сьогодні це диво
називають «папаїна». Його цілющі властивості стали відомі
європейцям ще в XVI столітті. Коли в 1519 році Фернандо Кортес,
іспанський завойовник, отруївся м'ясом біля індіанського міста Мексике,
місцеві мешканці дали йому напій, виготовлений з дивовижного дерева
папайя, і він швидко видужав... Цю тропічну рослину останніми роками почали вирощувати в Ізраїлі як харчовий продукт і як вихідний матеріал для косметики. Плід
папайї - ягода, що за формою, будовою, смаком і навіть за хімічним
складом нагадує диню. Звідси й інша назва рослини – «динне дерево».
Маса плоду досягає 6-7 кг, у культурних сортів - 1-3 кг. Товста зелена
шкірка плодів при дозріванні стає золотисто-жовтою. Їстівна частина
плоду - м'якоть оранжево-жовтого кольору. Внутрішня порожнина заповнена
великою кількістю насіння - 700 і більш. Енергетична
цінність 100 г їстівної частини плодів папайї - 26-74 калорії. Плоди
папайї не лише на вигляд, але й за хімічним складом дуже близькі до
дині. Вони містять глюкозу й фруктозу, органічні кислоти, клітковину,
білки, вітамін С, бета-каротин, вітаміни В1, В2, В5 і D. Мінеральні
речовини представлені калієм, кальцієм, фосфором, натрієм, залізом.
Особливу цінність плодам додає папаїн - рослинний фермент, що за своєю
дією схожий на шлунковий сік. В його склад входить фермент протеаза та
інший фермент, подібний до пепсину. Плоди
папайї використовують, перш за все, як цінний дієтичний продукт, що
сприяє травленню. Є відомості, що вони допомагають при виразці шлунка.
В США з плодів папайї роблять пігулки, які використовують для лікування
герпесу. А з незрілих плодів отримують лікувальний препарат папаїн,
який є висушеним молочним соком. Папайа в шлунку
людини розщеплює білки, а також, подібно до пепсину, сприяє розщепленню
жирів. У зв'язку з цим він особливо корисний людям, які страждають на
дефіцит білка через нездатність організму повністю або частково
засвоювати білки. Папайю використовують в медицині також як
антикоагулятор крові при лікуванні тромбозів, гастритів. Зовнішньо
папаїн застосовують для лікування опіків, в косметиці - для виведення
ластовиння і для видалення небажаного волосся. Рослинний фермент
папаїн, що руйнує кератин, послаблює волосся, що вже виросло, і
перешкоджає процесу формування нового волосся.В
той же час відомо, що молочний сік, який міститься в недостиглих
плодах, дуже отруйний. Свої отруйні властивості він втрачає, коли з
білого стає безбарвним, водянистим. У кімнатних
умовах зрілі плоди здатні зберігатися не більше 2-3 днів, а в
холодильнику їх можна тримати близько тижня. Для заморожування плоди
папайї не придатні.