Пятниця, 26.04.2024, 12:55
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5562
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Грудень » 23 » Прилуччина – край багатих земель. А чи надовго?



    Прилуччина – край багатих земель. А чи надовго?
    16:48
    Розмову про стан використання земельних ресурсів хочеться розпочати словами, що дійшли до нас ще з часів Стародавнього Риму: «Земля – це не стара жінка, це діва, завжди юна і красива, завжди свіжа і молода, завжди здатна бути родючою, якщо вміло пестити її молодість, оберігати і підтримувати її ніжне, грайливе життя».
    І справді, щовесни наша земля розквітає, незважаючи на безліч шрамів на її тілі, на отруєну її «кров».
    Все більше і більше людей починає розуміти проблеми стану навколишнього природного середовища і необхідності його збереження.
    Зокрема, Президія Всеукраїнської ради Українського товариства охорони природи і Правління громадської організації «Клуб органічного землеробства» оприлюднили звернення до українського народу, як носія єдиного джерела влади, про невідкладну потребу у формуванні бережливого ставлення до землі та почуття відповідальності кожного члена суспільства за її використання і охорону.
    У зверненні наголошено, що Земля у постійній взаємодії з живими організмами, водою і повітрям забезпечує життєдіяльність в біосфері. При невжитті сьогодні невідкладних заходів по формуванню бережливого ставлення до неї, відсутності відповідальності кожного члена суспільства за її використання, відновлення і охорону, кризовий стан біосфери буде наростати.
    На Прилуччині, як і в області та державі загалом, наростаючими темпами йде виснаження продуктивної сили земельних ресурсів, їх забруднення хімічними речовинами, побутовими та будівельними відходами.
    Відбувається вирубування та захаращення полезахисних та лісових насаджень. Характерно це у значній мірі і для міста Прилуки з його околицями та територією району. Особливо страждають у районі землі сільськогосподарського призначення.
    Майже зруйновані протиерозійна організація території та сівозміни. У мізерних розмірах вносяться органічні добрива, родючість у Прилуцькому районі падає значно вищими темпами, ніж у інших районах області.
    За даними агрохімічного обстеження 2006 р. збіднення ґрунтів у Прилуцькому районі відбулося на 12,6 тис. тонн, це найбільше у області. Для прикладу в Бахмацькому районі – на 5,3 тис. т, Бобровицькому – на 9.3 тис. т. Подібна ситуація і з балансом гумусу. Його втрати по району склали 1041 кг на 1 гектар, це найвищий показник по області.
    Загалом в районі, як і в державі в цілому, вже 16 років сільське господарство ведеться при від’ємному балансі гумусу в ґрунтах.
    У зверненні також відмічено, що недостатньо притаманні риси бережливого відношення до землі не лише сучасному поколінню молоді, а й фахівцям сільськогосподарської галузі та інших галузей господарювання.
    Своєю бездіяльністю або безвідповідальним ставленням до роботи вони значної шкоди завдають природним ресурсам, в тому числі і земельним.
    Пошкодження трубопроводів, невчасний ремонт обладнання – вже призвели до забруднення ґрунтів та ґрунтових вод на землях Прилуччини; несанкціоноване розміщення рідких нечистот та побутових відходів, які зливаються та скидаються на околицях міста створили, м’яко кажучи, антисанітарні умови за Рудівським містком, у Плискунівському парку, біля районного паливного складу та в інших місцях. Таких прикладів можна наводити багато, але поряд з цим ми спостерігаємо і добрі справи.
    Багато сьогодні робиться у сфері пропаганди екологічних знань, особливо серед учнівської молоді. Безліч конкурсів з екологічної тематики, проведення робіт з розчистки джерел, криниць, благоустрою пришкільних територій, висадки лісу, охорони першоквітів, перші кроки зеленого туризму – все це зроблено нашою молоддю та їх наставниками. Тому є надія, що підростаюче покоління буде краще оберігати своє середовище приживання.
    А дорослим побажаємо задуматись над тим, що ми зробили для забезпечення права кожної дитини жити у екологічно чистому довкіллі.


    Н.В. Дідусенко, http://val.ua
    Категорія: Новини України | Переглядів: 440 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net