Пятниця, 19.04.2024, 23:08
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5556
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2010 » Травень » 20 » На екзамен, як на свято, – з квітами, цукерками і... конвертом



    На екзамен, як на свято, – з квітами, цукерками і... конвертом
    15:02
    Цього тижня випускники склали останні іспити.
    Щоправда, тепер це не екзамен, а «підсумкова контрольна робота». Якщо учні питають одне в одного «на скільки здав?», то батьки – «по скільки здавали?». Традиційними квітами-цукерками тепер обходяться не у всіх школах.

    У читель ще однієї школи зізнався, що у них батьки з паралельних класів пересварилися між собою, з’ясовуючи, по скільки здавати на екзамени і випускний. «Ми вже боялися, що підуть стінка на стінку. Одні хотіли накривати стіл після атестаційної, інші казали, що ліпше дати по коробці цукерок вчителю. Після їхніх скандалів ні та канапка, ні цукерок би вже в горло не поліз, – каже вчитель хімії Михайло Дмитрович. – Але якщо чесно, то краще, щоб на екзамен все-таки були якісь «резервні» цукерки. Якщо приїде хтось з райво, щоб було до чого його виманити. У мене кілька разів були випадки, коли інспектор моргає «давайте щось до кави». Витягуєш 50 гривень і відправляєш когось до найближчого магазину».
    У деяких школах батьки випускників збирали гроші для екзаменаторів та асистентів, які були присутні на іспитах: кожному треба дати пакет з джентльменським набором (цукерки, коньяк, кава) та конверт, куди покласти 300 гривень. У іншій школі класний керівник попередила, що «не треба робити комедії з віниками. Ліпше купіть вчителям по коробці цукерок, каві, і ще, може, щось. І візьміть подарункові пакети, щоб гарно виглядало». «Ще щось» батьки зрозуміли, як натяк на пляшку. Так активно з’ясовували, чи достатньо «Закарпатського» коньяку, чи брати щось дорожче, що мало не побились... Загалом екзамени потягнули по 70 гривень з учня.
    У сільських школах дещо простіше – там і випускні, і екзамени обходяться дешевше. Мода на конверти з грішми чи на «тормозок» з продуктами сюди поки що не докотилася. «Ми збирали на екзамен по 10 гривень з людини. Купували квіти, торт, робили канапки. Вчителі нічого не замовляли, ми самі вирішили скинутись. Якось не прийнято йти на екзамен без нічого», – каже випускниця Мар’яна. Зізнається, що канапки мастили з резервом, щоб і самим було що перекусити. Каже, на тлі того, скільки обходиться випускний, подарунок школі, класному керівникові, ті 10 гривень ніщо.

    Втім, вчителі бувають різні. Хтось задоволений і коробкою цукерок, але якщо її не буде – теж нічого, на оцінки це не вплине. Але є й такі, які не візьмуть цукерки, якщо вони надто дешеві, і запросто можуть сказати, скільки має бути у конверті, аби твоя дитина отримала принаймні не менше, ніж заслужила... Батьки теж є різні. Хтось вважає, що краще заплатити вчителю, щоб дитина мала ідеальний атестат і не перевтомлювалась над книжками. А інший не має звідки здати навіть 50 гривень на ремонт класу.
    Дочка Анни Гусяк торік пішла вчитись до ліцею, бо там начебто дають кращі знання, ніж у звичайній школі. Коли класний керівник запитала, хто возитиме дівчинку на заняття, та здивувалась – маршруткою поїде, не маленька. Виявилось, що зі всього класу лише Уляна і ще один хлопець добирались в ліцей самі, інших возили батьки або водії. Після перших батьківських зборів пані Анна повернулася в тихому шоку – мажорні мамусі у вересні вирішили змінити штори у класі та закупити на гуртівні кілька вазонів. Для початку треба здати по 100 гривень. Через кілька тижнів – 200 гривень на подарунок до Дня вчителя: золоті сережки і кулон. Мама однієї дівчинки сказала, що дарувати щось одне «тупо», треба набором... Потім Уляна захотіла новий телефон, бо у неї – найгірший у класі... До Нового року Уляна у ліцеї не довчилася – мама зрозуміла, що зі своєю медсестринською зарплатою «не потягне». Уляна повернулася у рідну школу, а пані Анна переконана, що якби батьки самі не привчали вчителів на хабарі, ті б і не вимагали. «Коли старший син закінчував школу, батьківського комітету у його класі не було – ніхто не хотів тим займатися. Навіть на День вчителя не завжди купували подарунок – квіти-цукерки і по всьому. Екзамени їх клас здавав не гірше, ніж інші. А тут одна мама каже «треба», і інші бояться заперечити, щоб не сказали, що злидні. І якщо вчителю один заплатив, другий заплатив, а третій – ні, то вже вчитель на останнього починає косо дивитись, бо звик, що йому платять», – каже Анна Гусяк.


    www.wz.lviv.ua
    Категорія: Новини України | Переглядів: 736 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 1
    20.05.2010
    1. koriolan [Матеріал]
    Представляю картину: Кабинет Сталина. Берия докладывает Кобе о том, что в какой-то школе Мухосранска родители учеников положили в стол учителю конвертик с деньгами. Интересно, уборщиц школы тоже бы на экскурсию в Соловки отправили? Сколько великих ученых, защитников Отечества и просто хороших людей воспитала сталинская школа. Богатыри, не мы.


    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net