Пятниця, 29.03.2024, 09:24
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 1
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 2
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5535
    Форум: 555/31813
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2010 » Липень » 27 » Гуртожитки не для всіх



    Гуртожитки не для всіх
    15:52
    У львівських гуртожитках катастрофічно бракує місць. Кімнату можуть надати лише тим студентам, які проживають на відстані понад 50 км від Львова
    Друга половина літа – гаряча пора для рієлторів та агентств нерухомості. Старші студенти та новоспечені першокурсники розпочинають пошуки житла для  нового навчального року, адже поселитися у гуртожитки мають можливість не всі студенти.

    Нестудентські ціни на житло
    Щороку кількість студентів збільшується, а кількість кімнат в університетських  гуртожитках залишається стабільною, а іноді й зменшується. Зважаючи на попит і пропозицію, університети прописують свої умови поселення у гуртожитки.
    Зокрема, офіційною умовою поселення в гуртожитки львівських університетів є відстань як мінімум 50 км до Львова від вашого населеного пункту, хоча насправді це не так. Пояснюють цю відстань тим, що такий кілометраж є доступний для щоденного подолання міжміським транспортом. Таку відстань справді можна долати двічі на день. Та ніхто не задумується, скільки часу на це потрібно та коштів. Це зовсім не під силу студентському гаманцю. Порахуємо: в середньому студент, щоб добратися до Львова, витрачає 13 грн в одну сторону, плюс проїзд містом (1 грн 75 коп.), на місяць виходить 590 грн маршрутним таксі. Дещо дешевший, але не всім доступний проїзд поїздом: приблизно 230 грн щомісяця. І це все без врахування обіду та інших щоденних витрат!
    Чому в багатьох спудеїв виникає бажання жити в гуртожитку? Тому, що ціни на гуртожиток значно нижчі, ніж вартість оренди квартир. Так, наприклад, місячна ціна гуртожитків Національного університету "Львівська політехніка” коливається від 60 до 120 грн, залежно від умов проживання. А оренда львівських кімнат від 300 гривень на місяць, не кажучи вже про ціни на квартири, що коливаються від 800 до кількох тисяч гривень на місяць. І це при стипендії приблизно 650 грн?  

    Позиція університетів
    Щоб дізнатися, яка ситуація із студентськими гуртожитками у Львові, "Пошта” звернулася до найбільших та найстаріших університетів Західної України.
    Студенти Національного університету "Львівська політехніка” мають можливість поселитися в одному з 15 гуртожитків. Відповідно до правил поселення у студентські гуртожитки першочергове право на поселення, крім пільговиків  (п.1.5), мають студенти 1-го курсу базового рівня освіти (бакалаврат), які проживають поза приміською зоною міста Львова.
    За словами проректора з науково-педагогічної роботи і питань соціального розвитку Львівської політехніки Богдана Моркляника, у гуртожитки селять студентів, які проживають у радіусі понад 50 км від Львова.
    – Зараз в університетських гуртожитках мешкає понад 8 тисяч студентів, –  розповідає Богдан Васильович. – Яким буде цьогорічний конкурс не відомо, адже ще немає наказу про зарахування студентів. Переважно щороку в гуртожитки Львівської політехніки поселяють від 1300 до 1600 першокурсників. Позачергове право на поселення має соціальна група: сироти, чорнобильці, інваліди, діти з багатодітних родин.
    Перевагу в поселенні у гуртожитки Львівського національного університету імені Івана Франка також мають студенти, які проживають не менше ніж за 50 км від Львова.
    – Згідно з наказом ректора про порядок поселення та розподіл місць у гуртожитках ЛНУ ім. І. Франка, щоб поселитися в гуртожиток потрібно проживати на відстані не менше як 50 км від Львова, – говорить голова профспілкового комітету студентів Львівського національного університету імені Івана Франка Михайло Мураль. – Вважаємо, що в межах до 50 км сполучення зі Львовом є непогане. Першочергове право на  поселення мають сироти, інваліди, потерпілі від аварії на ЧАЕС, напівсироти, студенти із малозабезпечених сімей, студенти з гірських районів.
    Франковий університет має п’ять гуртожитків.  Кожен факультет має свою квоту на місця в гуртожитку. Скільки місць звільняють п’ятикурсники певного факультету, стільки ж місць виділяють для поселення першого курсу.
    – Ситуація є дуже непроста, адже ціна на житло зростає. Якщо 10 років тому у висотних гуртожитках були вільні місця, адже ніхто не хотів жити вище 9 поверху, то зараз гуртожитки заповнені повністю, – продовжує Михайло  Мураль. – Два роки тому було не задоволено 1,5 тисячі заяв на поселення, тенденція йде на спад. Можливо, це пов’язано з тим, що кількість абітурієнтів зменшилася, тож торік не задоволено 1200 заяв. Важко сказати про загально­університетський конкурс на місце в гуртожитку, на кожному факультеті він інший. Вартість проживання в гуртожитку Франкового вишу коливаються від 85 до 94 грн.
    За словами Михайла Івановича, є три категорії студентів: які хочуть жити в гуртожитку, але права на це не мають; які хочуть і живуть і які мають право на таке проживання, але відмовляються, бо мають змогу орендувати житло. Для першої і третьої категорії студентів університет разом  з одним із львівських агентств нерухомості проводитиме акцію: якщо студент шукатиме квартиру за допомогою послуг цього агентства, матиме знижку 10%. Щоб отримати знижку, потрібно звернутися до профспілки і взяти своєрідний флаєр.

    Гуртожитки для Євро-2012
    11 гуртожитків львівських навчальних закладів входять до державної цільової програми з підготовки та проведення чемпіонату Європи з футболу 2012 року. Передбачено реконструкцію та капітальний ремонт будівель, після чого вони зможуть стати недорогими готелями для гостей європейської футбольної першості. У цій програмі братимуть участь гуртожитки Франкового університету та Львівської  політехніки. Проректор НУ ЛП запевняє, що ця програма не впливатиме на поселення студентів, тому майбутнім першокурсникам боятися нічого.
    – Один наш гуртожиток є в цій програмі. Ми підняли питання про долю студентів гуртожитку № 3, в якому починаються ремонтні роботи до чемпіонату: можливо, ремонти будуть проводитися почергово, можливо, будуть якісь домовленості, але студентів не виселятимуть. Також маємо новий проект: побудувати до Євро-2012 ще один гуртожиток на 600 осіб, – додає голова профкому ЛНУ ім. І. Франка.

    Ольга,
    ЛНУ ім. І. Франка:
    "Я проживаю за 60 км від Львова, уже два роки орендую квартиру. Заяву на поселення у гуртожиток писала двічі, двічі мені відмовили, бо проживаю занадто близько, а в гуртожитках дуже мало місць. Наприкінці липня писатиму заяву третій раз, тому що я зі сім’ї, де є троє дітей, а квартира – задоволення не з дешевих. Кажуть, надія є”.

    Юрій,
    НУ "ЛП”:
    "Моя заява на поселення в гуртожиток була готова першого ж дня, відколи мене зарахували до інституту. Проте, "поселяли” цілий місяць. Своє студентське життя я розпочав з підйомів о 6-ій ранку, добирався до університету майже о 9 годині, тому на першу половину пари переважно запізнювався. Додому потрапляв втомленим вже далеко по обіді”.

    Руслана,
    ЛНУ ім. І. Франка:
    "Від мого села до Львова 92 км. Два роки тому, коли я вступила в університет, мені кімнату в гуртожитку надали, але я відмовилася, тому що мала можливість жити у центрі міста, винаймаючи квартиру. Але на другому курсі ситуація змінилася, мені було потрібне дешевше житло, і я написала заяву, щоб поселитися в гуртожиток. І врешті мене поселили без усіляких труднощів”.

    Катерина,
    НУ "ЛП”:
    "Зараз я закінчила другий курс. Не хотіла щодня доїжджати до Львова, хоча я із Сокальщини, тому одразу після вступу почала шукати квартиру. Заяву на гуртожиток я так і не написала, адже коли прийшла для цього в університет, мені сказали, що в них немає місць для мене, бо я близько живу…”

    Наталя,
    ЛНУ ім. І. Франка:
    "Вступивши в університет, я, звісно, написала заяву на поселення в гуртожиток, адже приїхала до Львова з Волинської області. Мені відмовили, пояснили це тим, що кількість місць у гуртожитках обмежена і насамперед поселятимуть пільговиків. Зверталася  з цим  питанням  у деканат посеред навчального року, але вільних місць не було”.


    Оля Лех
    www.lvivpost.net
    Категорія: Новини України | Переглядів: 1186 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net