Середа, 24.04.2024, 22:40
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5561
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2010 » Липень » 27 » Міністр просить звернути увагу Ледиди на сферу культури



    Міністр просить звернути увагу Ледиди на сферу культури
    16:37
    За словами Кулиняки ситуація з матеріально-технічним забезпеченням закладів культури Закарпаття катастрофічна, найгірша в Україні. "Простіше кажучи, руїна", - говорить міністр.
    Реконструкція та реставрація головних обєктів культури в Закарпатській області зайшла в тупик.
    Жоден ремонт об’єктів культури обласним керівництвом не доведено до логічного кінця. Після багатомільйонних ремонтів, які тривали впродовж багатьох років приміщення Закарпатської обласної філармонії залишається в аварійному стані. Приміщення Закарпатського українського музично-драматичного театру – в аварійному стані, тут розкрадено на сотні тисяч мармуру, кольорових металів з оздоблення будівлі. Установи працюють без відповідних дозволів на експлуатацію.
    Приміщення закарпатського краєзнавчого музею в незадовільному стані. Зникли із музейних колекцій та установ культури десятки картини знаменитих закарпатських художників, колекція із 1600! старовинних монет. 95% обласних установ культури не опалюється. Значна частина будинків культури, навіть у рекреаційних зонах, як до прикладу в с.Шаяни, опломбовано через аварійний стан приміщення. Зарплати працівників обласної культури на порядок нижчі ніж у інших областях України.
    Перевірками КРУ встановлено факти нераціонального використання коштів на ремонтах обєктів культури на мільйони гривень. В результаті надати оцінку таким ремонтам - вже входить до компетенції органів прокуратури.
    Звичайно, подібний стан із обласними установами культури  не має залишитися поза увагою новопризначеного губернатора Закарпаття, зазначає міністр.
    Найбільше Міністерство культури турбує ситуація з культурними цінностями. Закарпаття значиться першим у каталозі викрадених культурних цінностей.
    В Києві, в Міському музеї "Духовні скарби України", презентували друге видання "Каталогу культурних цінностей, викрадених з державних музеїв, заповідників, установ та приватних колекцій (1999-2009 рр.) " – реєстр втрачених Україною культурних цінностей до якого увійшли матеріали надані Міністерством внутрішніх справ України, Міністерством культури і мистецтв Автономної Республіки Крим, управліннями культури обласних, Київської та Севастопольської міських адміністрацій.
    Видання складається з 9-ти розділів з фотографіями викрадених культурних цінностей: архівні документи, друковані видання та фотографії, зброя, музичні інструменти, предмети декоративно-ужиткового призначення, нумізматика та боністика, образотворче мистецтво, предмети релігійного культу, фалеристика, геральдика.
    Гортаючи каталог, приходиш до сумного висновку – за останні роки зросла цікавість до музеїв не тільки у можновладців, але й у чорних колекціонерів. В першому каталозі була представлена інформація за 14 років (з 1984 до 1998 року) – тоді викрали з 23 державних музеїв лише 106 експонатів. За останні ж 10 років було скоєно понад три тисячі пограбувань в 55 музеях та приватних колекціях і вкрадено майже 1000 одиниць українських раритетів.
    Найбільше всього постраждали  Закарпатська, Вінницька, Одеська, Львівська та Черкаська області. Пік музейної злочинності випав на 2000, 2002 та 2008 роки – тоді поцупили з музейних та приватних колекцій від 200 до 300 цінних екземплярів за рік.
    Крадії забирають все, що погано охороняється: і перехідні прапори радянських часів, і настільні медалі, і ювілейні значки та медалі, і нагрудні почесні значки.
    Особлива увага до нумізматики: у 2006 року була викрадена унікальна колекція Золотої орди ХIII століття загальним обсягом 5000 одиниць, та колекція монет із Закарпатського краєзнавчого музею.
    Список художників, яких полюбляють крадії, очолює Ерделі А.М., Бокшай Й.Й., Герц Ю.Д., Бурч І., Глущенко М.П., Яблонська Т.М. – найпопулярніші митці сьогодення.
    Картини Закарпатських художників «зникають» постійно.
    Ринок диктує і замовляє. А незахищені музеї – клондайк для колекціонерів.
    Звичайно, поява такого каталогу потрібна – після виходу першого довідника до музеїв повернулось три предмети: ікона XVI століття "В'їзд в Єрусалим" та дві композиції західноєвропейського живопису.
    Видавці каталогу сподіваються, що після його виходу до Одеси повернеться Мікеланджело, до Ужгорода – Бокшай... Подивимось...
    Хоча, статистика музейних крадіжок занадто сумна. Про музеї багато говорять, навколо них красиво піаряться, навіть, заробляють гроші. А головне так і не зроблено: нема департаменту музеїв, нема нормальних менеджерів, які почали б вирішувати проблеми музейної галузі, розробили стратегію, вивчили закордонний досвід, організували навчання і перепідготовку кадрів... Зрештою, й досі нема нормального і стабільного фінансування, а значить – нема надійної охорони.
    Якщо нова влада знову нічого не вирішить з музейними проблемами – наступний каталог буде товстішим і красивішим. І буде він називатися мартирологом втрачених Україною культурних цінностей.



    Наталка Іванченко, шеф-редактор журналу "Музеї України"
    Категорія: Новини України | Переглядів: 790 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net