Всього: 3486 Нових сьогодні: 0 Нових учора: 0 Нових за тиждень: 0 Нових за місяць: 0 Із них: Новачків: 1111 Продвинутих: 2363 Журналістів: 5 Модераторів: 3 Адмінів: 4 Із них: Чоловіків: 2733 Жінок: 753
Черги біля лотків з насінням на ринках і у спеціалізованих магазинах свідчать про розпал городнього сезону. Народна мудрість недарма каже: що посієш, те й пожнеш. Як не помилитися у виборі насіння, пояснює Людмила Галамага, менеджер-консультант першого в Україні аграрного супермаркету. – Пані Людмило, щовесни в Україні справжній насіннєвий бум. Зорієнтуватися у морі пропозицій голандських, польських, українських виробників покупцеві важкувато… Порадьте, як вибрати справді якісне насіння, а не підробку в гарній упаковці. – По-перше, бажано купувати насіння у спеціалізованих торгових закладах: за якийсь час ви можете прийти й висловити продавцям-консультантам свої зауваження з приводу його якості. По-друге, вибирайте продукцію фірм, які вже зарекомендували себе на українському ринку. І головне: неодмінно вимагайте сертифікат. Цей документ, перевіривши насіння на здатність прорости та енергію проростання, видають державні насіннєві інспекції. Звертайте увагу й на саму упаковку, де мають бути зазначені номер партії, вага, термін висівання і реквізити виробника. – Нині у продажу чимало продукції іноземних фірм. Чи вигідно таке насіння висівати у наших кліматичних умовах, а чи все-таки більш урожайні сорти української селекції? – Голандське і польське насіння вже не перший рік в Україні. Його адаптовано до наших ґрунтів, воно чудово зарекомендувало себе. До того ж ці іноземні фірми реалізують зазвичай насіння гібридів, яке стійкіше до хвороб і менш вибагливе до умов вирощування. Коштує воно дорожче, ніж українське, проте завдяки своїм перевагам має великий попит серед покупців. – Звернули увагу, що іноді таке насіння обробляють кольоровим розчином. Як це впливає на його якість? – Наші ґрунти нерідко бувають уражені грибковими хворобами. Тому оболонку насіння обробляють спеціальним розчином. Рослини, які виростають з такого насіння, стійкі до хвороб і до ураження шкідниками, а відповідно й ліпше плодоносять. – Які сорти овочів нині найпопулярніші серед покупців? – Люди старшого віку віддають перевагу зазвичай перевіреним роками сортам. Наприклад, огірки купують «Ніжинські», «Далекосхідні», «Конкурент». Молоді господарі вибирають самозапильні «Цезар», «Паркер», «Амур», «Роял». Дачники вподобали такі сорти буряків, як «Циліндра» й «Опольські»: вони економлять площу, бо ростуть у довжину, і завжди мають насичений колір. Редиску нині полюбляють швидкостиглу – «18 днів», «Французький сніданок», «Сору». Моркву купують і ранню («Нантська», «Артек»), і середню («Шантане»), і пізню («Королева осені», «Долянка»). Популярні сорти пізньої капусти – «Білосніжка», «Тюркіс», «Харківська зимова» тощо. Кабачки найчастіше вибирають «Грибовські», «Золотинку». Зрештою, зараз на ринку такий вибір насіння, який може догодити смакам та вимогам будь-якого покупця. Цьогоріч метеорологи обіцяють сприятливі погодні умови, тож варто сподіватися на хороший урожай.