Всього: 3486 Нових сьогодні: 0 Нових учора: 0 Нових за тиждень: 0 Нових за місяць: 0 Із них: Новачків: 1111 Продвинутих: 2363 Журналістів: 5 Модераторів: 3 Адмінів: 4 Із них: Чоловіків: 2733 Жінок: 753
Сирівець (хлібний квас) - один з найпоширеніших і найулюбленіших в Україні традиційних напоїв. У 18-20 ст. сирівець виготовляли у такий спосіб: підсмажений житній хліб заливали окропом, охолоджували до кімнатної температури, додавали шматок хлібного розчину або дріжджі, накривали й лишали на кілька днів у теплому місці, стежачи, щоб він не перекисав; перед вживанням квас відціджували. Готовий квас розливали у пляшки, закорковували й зберігали у погребі. Деякі господині хлібний розчин заміняли запареним і охолодженим хмелем. Споживали сирівець протягом усього року, але найбільше - весною та влітку, коли з нього робили холодник і заправляли ним зелений борщ. Сирівець і нині є популярним народним напоєм. Ще один спосіб приготування сирівцю: покласти в діжку черствий житній хліб (якщо хліб свіжий, його треба підсушити в духовці, щоб він злегка потемнів, але не підгорів), всипати 4 скл. житнього борошна і запарити окропом, накрити і поставити на добу. Окремо взяти 2 скл. борошна, розчинити водою, додати дріжджі, розчинені у 1/2 скл. води, і поставити в тепло на добу. Влити цю опару в діжку, вимішати, долити водою, щоб діжка була повною. Через кілька днів сирівець буде готовий. Тримати його в прохолодному місці, і скільки вибереться, стільки ж одразу долити водою. Зберігається довго. На відро води - 1 кг сухарів.