Кожен четвертий кавун і диня, які продають на ринках Донеччини,
небезпечні для здоров’я – довела перевірка обласної санстанції.
Баштанні дослідили на нітрати, пестициди та важкі метали і з’ясували
їхню шкідливість.
Олександра Підоренко, заввідділу токсикології Донецької обласної
СЕС: "80% динь і 20% кавунів завезено в Донецьку область з південних
областей України. Ця продукція вилучається з реалізації, піддається
утилізації. Прагнемо не допустити її для продажу населенню".
Понад половину баштанних продають без документів про якість, а кожен третій реалізатор не дотримується санітарних вимог.
Півсотні заборон на торгівлю кавунами та динями і 14 штрафів. Сума
яких – від півсотні до 440 гривень – не лякає продавців, адже прибутки
більші. Про здоров’я покупців не думають, хоча нітрати у фруктах та
овочах призводять до серйозних розладів шлунково-кишкового тракту,
попереджають лікарі
|