Середа, 15.05.2024, 14:14
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 4
    Гостей: 4
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5604
    Форум: 555/31829
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Всі статті » Порада спеціаліста » Здоров'я [ ]

    Категорії каталога
    Юридична консультація [34]
    Дитячий майданчик [14]
    Здоров'я [106]
    Підказка від Єви [14]
    Хочемо бути гарними і завжди молодо виглядати... Всі хочуть, але не всі знають як це зробити
    Капуста для комфортної осені

    Близько 100 років тому один мудрий польський лікар вперше виділив вітамін в кристалічному вигляді і керуючись латинським алфавітом назвав його головним словом «vita», тобто життя.

    З того часу, ось уже багато років поспіль вчені не втомлюються сперечатися які ж з вітамінів корисніші – натуральні, отримані з овочів, фруктів та ще деяких продуктів харчування чи синтетичні, ті, що виділені з природних джерел чи отримані з природної сировини вітаміни.

    Однак попри усі сперечання і до сьогодні незаперечним залишається той факт, що вчасно «покладені» до організму природні вітаміни дають відмінний результат його власникам. Бо ж не дарма доведено, що саме вітаміни входять до складу ферментів, які прискорюють реакції обмінних процесів, тим самим допомагаючи людському організму ретельно перетравлювати їжу, яка надійшла до шлунку. Окрім того, вітаміни просто незамінні для процесів росту, підтримки здорової кровотворної системи та статевої функції, зору та живлення шкіри, а також для нормального функціонування нервової, серцево-судинної систем та системи травлення. А ще саме вітаміни є саме тим щитом, який захищає імунну систему від впливу навколишнього середовища, різних інфекцій та радіоактивного випромінювання.

    белокочанная капуста

    Осінь традиційна «вітамінна» пора. І коли ж, як не зараз намагатися брати від життя максимум. Сьогодні в полі нашого зору – капуста.

    Білокачанна капуста

    В теорії, білокачанна капуста – єдина з овочів, чиї корисні властивості з часом тільки подвоюються. Якщо при заквасці томатів та огірків вітаміни в значному обсязі втрачаються, то в капусті все якраз навпаки – кількість аскорбінової кислоти тільки збільшується. Саме цей сорт капусти містить кальцій, калій та вітаміни С, В1, В8, Р, К, нікотинову кислоту та велику кількість мікроелементів. Дякуючи такому “цілющому” кошику, капуста захищає та лікує від багатьох хвороб. Атеросклероз, захворювання серця та нирок, подагра, жовчнокам’яна хвороба, цукровий діабет, ожиріння, запори, гастрит зі зниженою кислотністю, онкологічні захворювання – ось неповний перелік людських хвороб, з якими капуста цілком може впоратися, варто тільки набратися терпіння.

    свежая капуста

    Як це працює. Як відомо, хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту дають про себе знати саме в період міжсезоння. Ось чому, якщо ваш шлунок іноді намагається “вередувати”, для профілактики та лікування органів травлення народна медицина рекомендує вживати свіжий сік білокачанної капусти або її розсіл по ½ стакана 3 рази на день в теплому вигляді за 30-40 хвилин до їжі. Однак майте на увазі, що в вашим діагнозом вам корисний тільки сік капусти і аж ніяк не саме листя.

    Проблеми зі сном? Полюбіть капусту і вже незабаром будете спати як немовля. Для цього щодня за 40-60 хвилин до сну вживайте по ½ стакани теплого свіжого соку.

    Капуста активно бореться зі слабким та сухим волоссям, а тому сік капусти просто необхідний в раціоні людей, які турбуються про яскравий вигляд своєї шевелюри. Звичайно, краще робити це у період відпустки, тому що курс має тривати не менше 3-4 тижнів. Щодня втирайте у шкіру голови то й же свіжий сік. Якщо ж хочеться скорішого ефекту, додайте до соку капусти ще сік лимону та шпинату.

    Якщо ви прихильниця бабусиних рецептів і з задоволенням пестуєте шкіру обличчя природними компонентами, тоді зверніть увагу на маску з подрібненого капустяного листя. Якщо маєте суху шкіру, додайте до листя 1 ст. л. нагрітого мигдального масла або масла авокадо. Змішану суміш нанесіть на шкіру на 20 хвилин, потім змийте прохолодною водою та нанесіть на шкіру будь-який зволожуючий крем. Якщо ж ситуація протилежна і дошкуляє сальність шкіри, тоді замість масла додайте збитий яєчний білок. Нанесіть на 20 хвилин отриману суміш на обличчя та шию, після чого змийте теплою водою.

    квашеная капуста

    А ще капустяне листя просто незмінний помічник молодої мами. Саме цілющі властивості капусти та її неперевершена здатність “витягувати” хворобу, допоможуть уникнути лактостазу та пов’язаних з ним неприємностей у перші дні після народження дитини. Окрім того, саме сире капустяне листя часто є найдійовішим засобом проти наривів, ран та опіків, знімають біль та має протизапальну дію.

    Порадуємо гостей. Звичайно, буває й таке, коли сира капуста додає достатньо проблем споживачам. Надмірне газоутворення та важкість у шлунку перші симптоми того, що товаришувати з капустою варто обережно. Ось чому, якщо ви та ваші близькі належать саме до такої когорти людей, спробуйте здивувати їх надзвичайно смачною німецькою стравою з капусти, але вже не сирої.

    Для нього вам знадобиться квашена капуста, світле пиво, копченості – чим більше різновидів, тим краще (наприклад, мисливські ковбаски, краківська ковбаса, копчені ребра), сіль та перець.

    Квашену капусту залийте пивом приблизно на пів висоти. Тушіть на маленькому вогні до м‘якості. Наріжне м‘ясні складові, покладіть їх до капусти та притушіть ще 5 хвилин. Якщо в капусті лишилося багато пива, збільште вогонь, відкрийте кришку і дайте пиву випаруватися. Подавайте до столу з холодним пивом.

    красная капуста

    Червонокачанна капуста

    В теорії. Не дивлячись на високий вітамінний склад білокачанної капусти, інші сорти все ж таки мають значно вищий склад деяких окремих видів речовин. Листя червоної капусти фарбуються у фіолетово-червоний колір дякуючи антоціану, який за останніми дослідженнями знижує вплив високого радіаційного фону на організм людини. Окрім загально відомих вітамінів В1, В2, С, К, цей сорт капусти містить також азотисті речовини та амінокислоти.

    Як це працює. Будьте обережні, запропонувавши салат з такої капусти гостям або дитині. Справа в тому, що цей сорт значно “сухіший” за попередній, тому не кожному прийдеться до душі.

    Порадуємо гостей. Капуста червонокачанна, тушкована по-грецьки.

    савойская капуста

    1 тарілка нашинкованої «червоної» капусти
    2 ст. л. топленого тваринного жиру
    2 невеликих стручки солодкого болгарського перцю
    ½ стакани зеленого горошку
    8-12 кружалець вареної ковбаси
    Сіль
    Зелений салат

    Свіжу капусту нашинкувати, протушкувати з жиром, додати нарізаний солодктй перець, натертий часник, зелений горошок, посолити та протушкувати ще 10-15 хвилин. Додати нарізану соломкою варену ковбасу, знову притушкувати. Подавати, прикрасивши листям зеленого салату.

    Савойська капуста

    В теорії. Ніжне темно-зелене зморщене листя капусти не лишень низькокалорійне, але й сповнене вітамінів А та С. Гірчичні масла, які містяться у цьому сорті капусти мають фітонцидні властивості та надають їй особливого ніжного аромату. Доведено, що вітамінів та мікроелементів у ній теж набагато більше, ніж у її білокачанної рідні.

    брюссельская капуста

    Як це працює. Як би вам не забагалося готувати савойську капусту, дотримуйтеся головного правила: ключ до отримання соковитого, хрусткого та зеленого листка – мінімальна термічна обробка.

    Порадуємо гостей. Немає часу та сили для приготування вечері? Спробуйте макарони з капустою у вершковому соусі. Зваріть 200 грамів лапші. Тим часом обсмажте тонко порізану дольку часнику у вершковому маслі, додайте 110 грамів савойської капусти, попередньо опущеної в окріп. Смажте 1-2 хвилини. Додайте 100 мл. вершків та приправу за смаком. Перемішайте з гарячими макаронами та відразу ж подавайте на стіл.

    Брюссельська капуста

    В теорії. Поживні властивості цієї капусти найбільш високі серед усіх сортів. Окрім високого вмісту вітаміну С, вона має певні канцерогенні властивості, містить кальцій, натрій, фосфор, магній, залізо та йод. Окрім високого вмісту вітаміну С, вона має канцерогенні властивості, містить кальцій, натрій, фосфор, магній, залізо та йод.

    Як це працює. Раціон майбутніх мам обов‘язково має включати у себе страви з цього сорту капусти, тому що це одне з головних джерел Фотієвої кислоти, яка допомагає правильному розвитку нервової системи малюка, а також зменшує ризик вроджених вад у дітей. Окрім того. Дякуючи сильному антиоксиданту – вітаміну С, саме цей різновид капусти допомагає молодим мамам зберегти здоровий колір обличчя.

    брокколи

    Броколі

    В теорії. Соковиті зелені суцвіття містять клітковину, калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, цинк, марганець, сірку, вітаміни С, В1, В2, В5, В6, РР, Е, К, провітамін А. Саме броколі підвищує захисні сили організму, попереджає анемію, інфекції, захворювання печінки, виникнення пухлин. Вчені дослідили, що саме цей сорт капусти містить речовину сульфорафан. Саме ця речовина нищить бактерії, які викликають деякі види виразки шлунку, а також попереджують розвиток раку шлунку.

    А ще броколі вважають чудовим антицелюлітним продуктом. Калій, що міститься в капусті, регулює вміст води. Мідь відповідає за еластитність з‘єднувальних тканин, цинк захищає від вільних радикалів. Баластні речовини сприяють виведенню шлаків з кишечнику та виводять з організму шкідливі речовини.

    Приготована на пару броколі покращує роботу серця. Вважається, що постійне вживання в їжу броколі попереджає розвиток атеросклерозу та сповільнює процеси старіння.

    Як це працює. Вживання броколі сповільнює процеси старіння. І все це завдяки антисклеротичним речовинам, які входять до складу білка цієї капусти, і як наслідок зашкоджують накопиченню холестерину.

    Цветная капуста

    Порадуємо гостей. Броколі додають до салатів та супів, подають на стіл у відвареному чи смаженому вигляді, іноді маринують. Немає нічого кращого відвареної броколі у якості гарніру до м‘яса.

    Кольорова капуста

    В теорії. Містить калій, магній, кальцій, марганець, залізо, мідь, цинк, фтор, каротини, вітаміни С, К, В1, В2, В6.

    Як це працює. Лікарі постійно наголошують на тому, що для попередження ракових захворювань ця капуста обов‘язково має бути у вашому раціоні. Як відомо, токсичні поєднання, вчасно не виведені з людського організму, можуть викликати пошкодження клітин, а це в свою чергу призводить по виникнення пухлин. Увесь секрет цілющих властивостей кольорової капусти в ензимах, речовинах, які допомагають у виведенні шлаків з організму. Саме вони у сполученні з вітамінами і мінералами, що містяться в кольоровій капусті, лежать в основі її протиракових властивостей.

    Пекінська або китайська капуста

    пекинская капуста

    В теорії. За вмістом білка ця капуста поступається тільки брюссельській та броколі, але перевершує майже в 2 рази свою білокачанну родичку. Містить вітаміни А, В1, В2, РР. Листя багате на ферменти, гірчичні масла, глюкозиди воску, які надають їй специфічного “капустяного” смаку.

    Як це працює. Зберігає смакові якості протягом всієї зими, а тому салат з пекінської капусти незамінний помічник при малокрів‘ї, головних болях та розладах нервової системи. Капуста швидко розварюється, тому піддавати її тепловій обробці потрібно не більше 10 хвилин. Для різноманіття смаку спробуйте традиційну для жителів Східної Азії квашену пекінську капусту.

    Кольрабі

    В теорії. Через надзвичайно високий вміст вітаміну С кольрабі називають північним лимоном. Допомагає при підвищеному тиску та робить міцнішими серцеві м‘язи. А ті, хто щодня вживають кольрабі, надійно захищають шлунково-кишковий тракт.

    Як це працює. Салат з кольрабі – просто незамінний помічник у боротьбі з дитячою роздратованістю та поганим апетитом. Ось чому вітамінний салат із кольрабі, яблука та огірка обов‘язковий у раціоні кожного школяра.

    салат из капусты

    Порадуємо гостей. Для “заправки” такого салату приготуйте маринад. Змішайте сік половини лимона, пів стакани сметани, 1 ст. ложку подрібненої зелені. Інший рецепт – половина стакану кефіру, 2 ст. ложки рослинної олії, 1 ст. ложна подрібненої зелені.

    Аби максимально зберегти вітаміни у будь-якому виді капусти, варто дотримуватися декількох правил:

    Для максимального збереження вітаміну С під час варіння капусту опускають лише в киплячу воду.

    Білокачанна капуста збереже свій апетитний білий колір, якщо у воду, в якій вона вариться, додати 1 чайну ложку лимонного соку або декілька кристаликів лимонної кислоти.

    Не смажте сиру капусту – вона буде сухою та несмачною. Перед смажінням її краще трохи відварити або облити окропом. А ще можна відразу ж на сковорідку додати невелику кількість води.

    Варити капусту краще в емальованій посуді на великосу вогні.

    капуста

    Нашинковану для начинки капусту спочатку обдають окропом, а потім заливають на 1 хвилину холодною водою. Після цього її смажать. Так капуста не втрачає колір і не стає коричневою.

    Для того аби кольорова капуста зберегла білий колір, в киплячу воду додають 1 столову ложку молока.

    При зберіганні квашену капусту час від часу посипають зверху 1 ложкою цукру. Цукор під дією мікроорганізмів перетворюється на оцет, який зберігає капусту від псування.

    Ще Піфагор у свій час помітив: “Цей овоч підтримує бадьорість та веселий настрій”. Ось чому обирайте найбільш смачний із сортів та вперед за молодістю та гарним настроєм.


    http://www.greenmama.ua

    Категорія: Здоров'я | Додав: Admin (03.10.2008)
    Переглядів: 935 | Рейтинг: 0.0/0 |
    Система Orphus


    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Яку пісню(виконавц... >>
  • ЧЕМ ВЫ СНИМАЕТЕ МА... >>
  • хо ноут >>
  • Кімната Саника >>
  • Небезпечна бритва >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net