Цибуля - одна з небагатьох рослин, що входить до харчового
раціону багатьох народів з прадавніх часів: її вирощували ще за 4 тисячоліття
до нашої ери на території Середньої Азії. Поширення світами цибулі мало
тріумфальний характер. Приміром, у стародавньому світі вважали її їжею богів,
фараонів та... рабів. Тож її виявлено у похованнях єгипетських фараонів серед
речей, потрібних у потойбічному світі цим наймогутнішим особам. Тому є
свідчення, що нею харчували не лише будівників пірамід, а й воїнів: щоб вони
були здоровими, сильними і мужніми.
А в Середні віки цибуля була ще й оберегом: її носили в
ладанках на грудях для захисту від злого ока, численних моровиць, поранення в
бою.
Якщо ж згадати ближчу до нас історію, то цибуля, хліб та
вода чи квас рятували бідноту, зокрема в Росії, від голодної смерті в роки
неврожаю чи стихійного лиха.
І сьогодні цибуля - атрибут щоденного харчування, однак
через своєрідний запах та смак їмо ми її недостатньо. Хоча сучасні виклики
природи людині, ослаблення колективного імунітету потребують значного
збільшення в раціоні людини таких охоронців здоров'я, як цибуля і часник, яких
на півночі від екватора вирощують близько 400 видів.
Цибуля - воїн проти інфекційних збудників
У складі цибулі є все, що живить організм людини, що
запобігає хворобам і позбавляє від них. Це білки, вуглеводи, вітаміни (С, В1,
В2, В6, Е, РР), різні органічні кислоти, мінеральні солі (калій, фосфор,
залізо, йод), полісахарид інулін, клітковина тощо. Та одна з найкорисніших
достоїнств головок і листя цибулі - ефірна олія, в якій є фітонциди, що мають
надзвичайно високу бактерицидність: навіть у розведенні 1:1 000 000 знищують
дифтерійну паличку та золотистий стрептокок. З такою ж убивчою силою вони діють
на збудників грипу, ангіни, туберкульозу, трихомонадного кольпіту, грибки, що
спричиняють захворювання шкіри (мікози, лишаї), гельмінтів (гострики,
аскариди).
Тому сьогодні, коли у зв'язку з переохолодженням слабне
імунний захист організму, його конче потрібно щоденно підкріпляти фітонцидами
цибулі та часнику, здатними допомогти відбити атаку заразної навали. Дієва
профілактика так званих застудних хвороб, хвороб горла та інших органів
дихальних шляхів - споживання цих овочів у сирому, навіть печеному, смаженому
вигляді. Додавайте цибулю до кожної страви: і бутерброда, і омлету, і салату, і
каші, не кажучи вже про борщ.
Якщо ж застуда й хвороба підстерегли, ця гостра їжа,
подразнюючи нервові рецептори, спричиняє вироблення рідини в організмі, яка
розріджує мокротиння, сприяє ліквідації застійних явищ, промиває гайморові
пазухи і виводить збудників хвороби.
Як цибуля допоможе лікуватися у разі застуди?
- Найпростіший спосіб - вдихання випарів цибулі: слід
натерти цибулю на дрібній тертці (найбільша кількість фітонцидів міститься у
денці головки та прилеглій до неї частині), покласти на блюдечко, піднести його
до обличчя, накритися складеним удвоє простирадлом. Такі аплікації ефективні в
разі грипозного нежитю, риніту, ангіни, хвороб легень - бронхіту, туберкульозу.
Їх проводять тричі на день і кожного разу слід користуватися свіжою порцією
цибулі.
Зауважте, що закладати в ніс часточки цибулі, ватку, змочену
соком цибулі, тампони з цибулевою кашкою - небезпечно, особливо для дітей.
- Зарадить і цибулевий сік: його приймають по 1 ч. л. 3-4
рази на день у разі ангіни, а 4-5 разів - у разі постійного кашлю, хронічного
бронхіту. Ще ліпше сприяє виділенню мокротиння сік з медом (1:1). Його
приймають по 1 ст. л. 5-6 разів на день.
- Щоб швидше позбутися ларингіту та фарингіту, споживають по
2-3 ч. л. двічі-тричі на день суміші тертої цибулі, тертого яблука та меду
(пропорції по смаку).
- Якщо болить голова - прикладають до скронь і лоба
розрізану навпіл цибулину.
- У разі кашлю 2 цибулини середнього розміру дрібно
нарізають, доводять до кипіння в 0,5
л молока, настоюють 4 години, проціджують. Приймають по
2 ст. л. через кожні 3 години.
- У разі застуди велику головку цибулі розтирають до кашки і
змішують з 2 ст. л. гусячого жиру (можна замінити іншим жиром). Лікуватися слід
упродовж кількох діб: вранці з'їдати 1 ст. л. суміші, а на ніч натирати сумішшю
груди і шию, обв'язати теплою хусткою.
Цибулі бояться й глисти. Тому народна медицина рекомендує
впродовж 3-4 діб пити двічі на день по 0,5 склянки настою (подрібнити цибулину
середнього розміру, залити склянкою води, настоювати 8-10 годин).
Гострики та аскариди. З'їсти натще 2-3 цибулини, бажано
гострих сортів, разом з оселедцем. Через 30 хв прийняти проносну сіль.
На грибкові ураження на руках та ногах накладають кашку з
цибулі, змішану з медом. А в разі трихомонадного кольпіту кашку цибулі
загортають у марлю і вводять на ниточці в піхву.
|