Завдяки протизапальним властивостям складу рослини чорнушки
польовий /Nigella Sativa або чорний тмин/ пацієнти з діагнозом рака
підшлункової залози можуть розраховувати на успішне лікування.
Рослина
зустрічається на полях Середземномор'я, Індії, Афганістану, Ірану, в
країнах Середньої та Малої Азії і Північної Америки. Основний компонент
рослинного екстракту з насіння трави під назвою тимохінон знімає
запалення в ракових клітинах підшлункової залози, виявили вчені
Університету Томаса Джефферсона.
Насіння і масло чорнушки давно
використовуються в народній медицині країн Близького Сходу та Азії:
вважається, що рослина допомагає боротися з широким спектром
захворювань, у тому числі імунними та запальними розладами.
Згідно з висновками американських
онкологів, тимохінон блокує активність запальних цитокінів - таких, як
ТНФ-альфа, інтерлейкін-1бета, інтерлейкін-8, Cox-2 і MCP-1.
Також речовина перешкоджає вираженню і
синтезу NF-kappaB - чинника, що впливає на розвиток запальних процесів.
Активація цього чинника відмічена у хворих на рак підшлункової залози,
через що ракові клітини стають стійкими до хіміотерапевтичних агентів,
пояснюють терапевти.
Випробування властивостей тимохінону на організмі тварин показали,
що рослинний компонент на 67% зменшує об'єм пухлини і значно скорочує
рівні шкідливих цитокінів. Лікарі покладають великі очікування на
потужні і, що важливо, безпечні ефекти трави як профілактики і терапії
не лише рака підшлункової залози, але й рака простати і товстої кишки.
|