Всього: 3485 Нових сьогодні: 0 Нових учора: 0 Нових за тиждень: 0 Нових за місяць: 0 Із них: Новачків: 1110 Продвинутих: 2363 Журналістів: 5 Модераторів: 3 Адмінів: 4 Із них: Чоловіків: 2733 Жінок: 752
Хочемо бути гарними і завжди молодо виглядати... Всі хочуть, але не всі знають як це зробити
Їсти чи не їсти
Веселе яскраве сонце і заквітчані дерева – усі прикмети того, що
надворі весна. Однак, попри те, що холодний сезон позаду, ваші очі так
і залишаються червоними, головний біль дошкуляє майже чи не щодня, а
нерви просто не витримують найменшої примхи вашого малюка. Гадаєте, все
щоденна перевтома? Звичайно ж, наша кропітка офісна робота не додає
оптимізму нашому настрою та все частіше натякає на візит до лікаря.
Однак симптоми нашої перевтоми були б не такими різкими та помітними,
як би ми частіше слідкували за тим, які продукти харчування кладемо до
кошику у супермаркеті.
Ви можете тисячі разів заперечити – мовляв, так, про це усі говорять,
але причина у чомусь іншому, однак чи ніколи не спадало вам на думку
те, що середній сільський житель набагато здоровіший за вас – міську
панянку, яка не має 20 гектарів садиби і на додачу шалених фізичних
навантажень, яка їздить на власному авто, фарбується найкращою
косметикою, п‘є найчистішу воду та живить обличчя найдорожчим кремом.
Увесь секрет їх здоров‘я – у екологічно чистих натуральних продуктах
харчування, які не мають у своєму складі жодного консерванту,
згущувача, фарбника, одним словом Е–додатків.
Цікава та загадкова літера Е, до якої прикріплено трьох–чотирьохзначний
цифровий код вперше була помічена українцями на харчових продуктах, що
у 90–х роках активно почали імпортуватися із Польщі. Сьогодні ситуація
докорінно змінюється – аби стати членом Європейського союзу, Польщі
довелося повністю змінити підхід до того, що споживатиме власне
населення. Україна ж навпаки – з року в рік нарощує темпи по
виробництву продуктів, які загрожують не лише здоров‘ю тих, хто
народився та проживає на території країни, але й тим ненародженим
малюкам, яких ще в зародку починають годувати харчовими добавками.
А все починалося досить прозаїчно і просто. У 1953 році у Європі
прийняли єдину систему маркування харчових додатків, яка пізніше, у
1978 році буде прийнята і в СРСР. Літера Е ніщо інше, як перша літера
зі слова "Європа".
Якщо наблизитися до процесу виникнення нової харчової добавки, то на це
може піти декілька років. Логарифм такої роботи досить простий –
спочатку новостворений додаток розробляється мікробіологами, потім
проходить перевірку на відповідність її реальних властивостей і
дозволяється для проведення дослідницьких експериментів.
А далі процес сповільнюється і може тривати від декількох неділь до
декількох місяців і навіть років. Саме під час тестування і
встановлюється наскільки той чи інший її компонент безпечний для
здоров‘я людини. Європейські правила впровадження нових додатків досить
жорсткі. Міжнародні дослідницькі центри ретельно перевіряють всі
речовини на шкідливість. При цьому враховують не лише токсичність того
чи іншого компоненту, а ще й її гіпоалергенність.
Та все ж, не дивлячись на ретельний контроль, все частіше і частіше
звучать заяви про те, що реєстрація харчових додатків має відбуватися
на рівні реєстрації медичних препаратів.
Маркування має свою певну класифікацію та розподіляється на декілька груп:
Коди, що починаються з 1 означають фарбники, що встановлюють або відновлюють колір продуктів харчування;
Коди, що починаються з 2 означають консерванти, які продовжують строк придатності продуктів;
У кодах, що починаються з 3 зашифровані антиокислювачі – речовини, що попереджають псування продукту;
Перша літера 4 означає стабілізатори, що зберігають консистенцію;
Перша літера 5 означає емульгатори – речовини, що підтримують однорідну структуру продукту;
Перша літера 6 означає підсилювачі смаку.
Не знаю як вам, а особисто мені вистачило лише назви цих 6 груп аби
переконатися скільки шкідливих речовин потрапляє до нашого організму зі
звичайними на перший погляд продуктами.
А тепер згадайте, коли востаннє ви читали етикетку бодай одного з
продуктів, покладених до кошика у супермаркеті? Якщо ж і справді ви
іноді робите це, то навряд чи для того аби віднайти скільки барвників,
згущувачів та консервантів має той чи інший кетчуп. Отож давайте разом
з вами візьмемо елементарний набір продуктів та проаналізуємо їх на
наявність харчових додатків.
У стандартному споживчому кошику українця обов‘язково мають бути м‘ясні
вироби – ковбаса, сардельки чи сосиски. Спокушає гарний свіжий вигляд
ковбаси? Тоді шукайте на упаковці барвник Е128 – код, який додає м‘ясу
"рожевого" ефекту і разом з тим вважається канцерогенною речовиною, що
призводить до розвитку деяких видів пухлин.
Хочеться солодощів та мармеладу? Тоді вам поталанить зустріти у їх
складі татрзин Е102, який допомагає цукеркам, морозиву та солодким
напоям набувати червоного та жовтого кольорів, а за сумісництвом
викликає харчову алергію. Взагалі, серед усіх закодованих додатків не
перелічити тих, які мають наслідки у формі різного виду алергій.
Враховуючи те, що алергія сьогодні стає чи не найбільш важким діагнозом
у медицині, сподіватися на "легке" лікування та позбавлення від неї не
доводиться.
Надзвичайно шкідливим кодом першої групи є код Е127, який має токсичну дію, провокуючи тим самим захворювання щитовидної залози.
Аналізуючи другу групу кодів–консервантів, варто зазначити, що деякі
виробники вдаються до хитрощів і замість прописування певних кодів
вказують на етикетці просто відповідну назву, яка, звичайно ж, простому
споживачу навряд чи щось скаже.
Е250 та Е251 – сумнозвісні нітрити та нітрати калію, які за численними
дослідженнями медиків викликають алергічні та запальні реакції,
головний біль, печінкові болі та роздратованість. Не дивлячись на
численні перестороги та рекомендації про заборону використання цієї
харчової добавки, вона до цього часу маячить на кожній другій упаковці.
Антиокислювачі, закодовані у 3 групі сповільнюють окислювальний процес
в жирових та масляних емульсіях. Саме вони захищають жири та жирні
продукти від "згіркнення", запобігають потемнінню та псуванню овочів та
фруктів, сповільнюють ферментативне окислення вина. Здавалося б, все не
так вже й шкідливо, однак серед найвпливовіших на людський організм
виділяють Е311, який може викликати напад астми та Е320–321, які
затримують воду та підвищують вміст холестерину у крові.
Стабілізатори та згущувачі – Е400–Е499 практично завжди присутні у
майонезах та йогуртах. Густа консистенція таких продуктів створює
відчуття високої якості, яка насправді може викликати хвороби системи
травлення.
Емульгатори найчастіше сприяють створенню однорідної маси з продуктів,
які за своєю природою змішати практично не можливо, наприклад води та
масла. Негативний вплив на печінку та розлади шлунку викликають
наступні коди – Е510, Е513 та Е527.
Після веселої вечірки у подруги минув вже тиждень, а ви ще й досі
згадуєте божественний салат, основним компонентом якого була якась
дивовижна риба. Весь секрет у тому, що у страву додається декілька
подрібнених волокон натурального продукту чи навіть його екстракт,
додається добра жменя підсилювачу смаку – і виходить справжній
неповторний смак. Коди цієї групи Е600–Е699 можна запросто зустріти
майже в усіх рибних, курячих, грибних, соєвих напівфабрикатах, в
чіпсах, сухариках, соусах, різних сухих приправах, бульйонних кубиках
та сухих супах.
Глутамат натрію Е621 – мабуть, чи не найстрашніший з усіх додатків.
Солі цієї кислоти беруть участь у передачі імпульсів до центральної
нервової системи, викликають збудження і застосовуються в психіатриї.
Ось чому прихильникам фаст–фудів (а саме їх страви мають у своєму
складі найбільше цього коду) загрожує як фізична, так і психологічна
залежність, стверджують дослідники.
Американські медики стверджують, що кислота може викликати пошкодження
мозку, є причиною захворювання системи травлення. Японські медики
акцентують, що цей підсилювач смаку має негативний вплив на сітчатку
ока, і, навіть в деяких випадках може впливати на гормональний статус
організму.
Е900–999 являє собою групу підсолоджувачів та розрихлювачів, які
попереджають або знижують утворення піни, створюють блискучу оболонку
на цукерках та роблять тісто більш пишним. За даними досліджень,
піногасники та розрихлювачі не мають великої шкоди для організму, хоча
дітям вживати його все ж таки не рекомендується.
А от з підсолождувачами все значно сумніше. Аспартам, що входить до
складу більше ніж 6000 продуктів, при 30 градусах за Цельсієм починає
розпадатися на метиловий спирт (метанол) та формальдегід, який вважають
канцерогеном.
Чи доводилося вам коли-небудь спостерігати, що після чергового ковтка
того чи іншого напою, особливо Coca-cola, Fanta, Sprite, вам хочеться
пити їх знову і знову? Відповідь може бути лише позитивна, адже у
кожному з цих продуктів є підсолоджувач, який насправді не втамовує
спрагу. І вся справа в тому, що слина погано нейтралізує залишки
цукрозамінника зі слизової оболонки роту, ось чому після вживання таких
напоїв у роті залишається неприємне відчуття приторності, яке хочеться
зняти новою порцією напою. Отож, подумайте, а може краще простої води?
Найшкідливішим з усіх винайдених кодів, заборонених в усіх без виключення країнах світу є:
Е121 – цитрусовий червоний фарбник–2;
Е123 – фарбник амарант;
Е240 – консервант формальдегід.
Якщо ж ви раптом зустрінете на харчових продуктах надпис про
натуральність, можна вірити тільки наступним додаткам: Е330 (лимонну
кислоту) добувають з цитрусових, Е160а (каротин) – з томатів, а Е400
(альгінат натрію) – з морських водоростей. Зустрічаються і більш
екзотичні варіанти – фарбник кармін отримують із засушених жуків, що
мешкають в Перу. Льодяники, морозиво та йогурти завдячують своїм
рожевим кольором саме цим комахам. Ну а ось чи їсти сухарики та соуси,
які "пахнуть" димком, вирішувати вам – пікантний аромат диму вилучають
із... горілої тирси.
Можна зовсім по різному ставитися до тих чи інших харчових добавок. 100
років тому кокаїн теж вважався харчовою добавкою і в напої того часу
спокійно його додавали. У свій час одним із запатентованих препаратів
проти кашлю був "героїн", а у 60–ті роки безпечним стимулятором
вважався метамфетамін. І лише через 5 років широкого його застосування
лікарі, а слідом за ними і увесь світ дізналися про смертельно шкідливі
побічні дії. Сьогодні він вважається одним із "найважчих" наркотиків.
Ось чому у нас немає ніякої впевненості, що через 5 років якийсь
природній барвник не назвуть психотропною речовиною, що призводить до
розладів нервової системи. Ось чому турбота про власне здоров‘я стає
сьогодні не лише модною течією, але й якоюсь часточкою боротьби за
краще життя прийдешніх поколінь. Ну зізнайтеся, вам би хотілося аби
ваші діти "горами" споживали чіпси і запивали усе це газованими напоями
з ортофосфорною кислотою? Отож! І щоб запобігти таким зловживанням
потрібно показати приклад і почати з себе. Доброго вам здоров‘я і
"чистих" продуктів.