Всього: 3485 Нових сьогодні: 0 Нових учора: 0 Нових за тиждень: 0 Нових за місяць: 0 Із них: Новачків: 1110 Продвинутих: 2363 Журналістів: 5 Модераторів: 3 Адмінів: 4 Із них: Чоловіків: 2733 Жінок: 752
Хочемо бути гарними і завжди молодо виглядати... Всі хочуть, але не всі знають як це зробити
Як уникнути харчових отруєнь
Епідемічна ситуація, яка склалася в області через захворюваність на гострі харчові отруєння, змусила звернутись до населення через засоби масової інформації. Масове отруєння дітей трапилось в гімназії Кременчука. Попередні результати епідеміологічного розслідування свідчать про те, що виникненню спалаху харчової токсикоінфекції сприяли чисельні недоліки в організації та контролі за організацією харчування дитячого колективу, порушення санітарних норм і правил щодо умов зберігання та термінів реалізації харчових продуктів, санітарно-технічного стану харчоблоку та дотриманням правил особистої гігієни персоналом гімназії. З метою здійснення всебічного контролю за підготовкою до роботи навчально-виховних закладів в Кобеляцькому районі щорічно в серпні місяці комісією в складі представників санітарної служби, районного відділу освіти, райдержадміністрації, районної ради, пожежної та інших служб здійснюються перевірки готовності закладів до нового навчального року. З боку санітарно-епідеміологічної служби особлива увага приділялася підготовці до роботи харчоблоків навчально-виховних закладів. Адже від злагодженої роботи постачальників продуктів, працівників їдалень та адміністрації цих закладів залежить здоров’я наших дітей. Всі міроприємства направлені на профілактику харчових отруєнь. Харчові отруєння — це захворювання гострого характеру, що виникають після споживання їжі зараженої певними видами мікроорганізмів, або в якій є мікробні отруйні речовини різного походження. Серед харчових отруєнь найпоширенішими є харчові токсикоінфекції, які виникають внаслідок споживання їжі, зараженої деякими видами мікробів (сальмонелами, патогенними серотипами кишкової палички, стрептококами та ін.). Характерною ознакою токсикоінфекцій є те, що вони виникають після вживання їжі, у якій міститься велика кількість збудників хвороб. Найтяжчим із харчових отруєнь бактеріального походження є ботулізм. Недотримання при домашньому консервуванні термінів стерилізації, неякісне миття посуду, овочів та фруктів сприяє розвитку мікробів ботулізму, накопиченню його токсину, який викликає отруєння. Останнім часом почастішали випадки виникнення ботулізму від вживання в’яленої риби домашнього приготування. Інкубаційний період при ботулізмі триває від 6-8 годин до кількох днів. Ранніми ознаками захворювання є розширення зіниць, опущення повік, двоїння в очах, відсутність реакції на світло. При цих симптомах необхідно негайно звертатися за медичною допомогою. Щоб запобігти виникненню харчових отруєнь мікробного походження дотримуйтесь таких правил: не купуйте м’ясо, якщо відсутнє клеймо про ветеринарно-санітарний огляд його; захищайте харчові продукти від забруднення, користуйтесь чистим посудом, доброякісною водою, дотримуйтесь правил особистої та виробничої гігієни; не вживайте сирого молока; качині та гусячі яйця використовуйте тільки для випікання хлібних виробів; суворо дотримуйтесь технології приготування, термінів теплової обробки страв із м’яса та риби, термінів зберігання та реалізації продуктів, які швидко псуються; старанно мийте овочі, посуд для приготування в домашніх умовах консервів і суворо дотримуйтесь термінів їх стерилізації; не допускайте змішування свіже приготованої страви із її залишками попереднього дня; не захоплюйтесь приготуванням м’ясних і рибних копченостей в домашніх умовах; усі продукти, що швидко псуються, зберігайте лише на холоді, слідкуючи за тим, щоб готові для вживання страви не торкалися при цьому сирих м’яса та риби. перед вживанням, особливо дітьми, сирих овочів та фруктів, обдавайте їх окропом. і останнє, найпростіше, але не менш значиме: завжди перед вживанням їжі старанно мийте руки з милом і привчайте до цього дітей. Не допустити виникнення харчових отруєнь легше, ніж їх лікувати. Але, якщо у Вас чи членів Вашої родини після прийому їжі все ж таки з’явилися перші ознаки харчового отруєння — це підвищення температури тіла, озноб, головний біль, блювання, біль у животі, пронос та інше, не займайтеся самолікуванням, негайно звертайтеся за медичною допомогою. Велику допомогу в діагностиці захворювання медичним працівникам надає термінове дослідження залишків продуктів харчування, які можливо стали причиною отруєння. Тому, прохаємо залишки страв не викидати, а залишати для лабораторних досліджень в райсанепідстанції. Цим Ви допоможете медичним працівникам швидко поставити діагноз і призначити відповідне та вчасне лікування. Запам’ятайте, яким би легким не було харчове отруєння, для організму воно не проходить безслідно. Доброго Вам здоров’я!
Головний державний санітарний лікар Кобеляцького району Олександр Семиног