Всього: 3486 Нових сьогодні: 0 Нових учора: 0 Нових за тиждень: 0 Нових за місяць: 1 Із них: Новачків: 1111 Продвинутих: 2363 Журналістів: 5 Модераторів: 3 Адмінів: 4 Із них: Чоловіків: 2733 Жінок: 753
Хочемо бути гарними і завжди молодо виглядати... Всі хочуть, але не всі знають як це зробити
Дресинг на вибір або про ще раз про користь оливкової олії
Раціон сучасної людини, особливо в північних країнах, зазвичай
переобтяжений калоріями, оскільки улюблена наша їжа – це жирні сорти
м'яса і всілякі ковбасні вироби, страви, смажені на вершковому маслі
або рослинній олії, бутерброди і пиріжки, тобто білий хліб. Фрукти і
овочі ми їмо тільки як гарнір, зате вживається багато цукрози, простих
вуглеводів, які наш організм швидко розщеплює і відкладає «про запас».
Все це містить масу тваринних білків і насичених жирів, які сприяють
утворенню так званого «поганого» холестерину (LDL), що забиває бляшками
судини. За оцінками фахівців-дієтологів ми удвічі перевищуємо необхідні
норми споживання тваринних жирів.
Ще в п'ятдесяті роки двадцятого століття медики задалися питанням:
чому жителі Середземноморських країн живуть довше і менше хворіють на
рак, серцеві захворювання і ожиріння. Дослідження, що охопило 13 тисяч
людей в семи країнах, довело, що їх здоров'я і довголіття пояснюється
традиційним для цього регіону харчуванням, заснованому на крупах,
фруктах і овочах.
Але головним секретом виявилося не це. Так, в Італії люди в цілому
споживали незвичайно багато жирів, але надмірною вагою і атеросклерозом
ніхто не страждав. Розгадка полягала в тому, що головним джерелом жирів
для них вже багато століть служить оливкова олія. На ній готують, нєю
заправляють супи і салати, її навіть намазують на хліб замість
вершкового масла.
У чому секрет оливкової олії та чому з нею не можуть конкурувати навіть рослинні олії, що довгий час вважалися здоровішими?
З незапам'ятних часів оливі приписували цілющі властивості. Дійсно,
в її листі і плодах міститься олеуропєїн - речовина, що знижує тиск.
Також давно були відомі протизапальні властивості оливкової олії. На
його основі готували численні цілющі бальзами.
У XIX столітті оливкову олію використовували для профілактики
серцевих захворювань. Крім того, домашні доктори радили приймати вранці
ложку-другу олії «для травлення».
Наука розставила всі крапки над «і». Виявляється, цінність
оливкової олії пояснюється її хімічним складом: вона майже повністю
складається з мононенасичених жирів, що знижують рівень холестерину.
Дослідження останніх років виявили ще й імуностимулюючу дію цього
дивовижного натурального продукту.