Неділя, 05.05.2024, 15:35
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5571
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Червень » 5 » «Острів Вишняки» - перлина природи і величний гімн праці лісників



    «Острів Вишняки» - перлина природи і величний гімн праці лісників
    17:09
    Всі ми захоплюємося мальовничою природою рідного краю і одержуємо глибоке духовне задоволення від спілкування з нею, відчуваючи себе органічною часткою України - Батьківщини. «Дружба з природою - найкраща з усіх дружб, тому що вона не знає зрад «, - ці вічно живі слова світила лісівничої науки XIX ст. професора Дмитрія Кайгородова надзвичайно актуальні і сьогодні.
    Ліси, як унікальне явище природи, є національним багатством України і за своїм призначенням та розташуванням виконують переважно водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, естетичні, рекреаційні, виховні та інші функції, і є джерелом для задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах.
    Але окремим земельним лісовим ділянкам з огляду на їх високе природоохоронне, екологічне, наукове чи інше виняткове значення надається статус об'єктів природно - заповідного фонду.
    До таких об'єктів відноситься і ландшафтний заповідник місцевого значення «Острів Вишняки» Кобеляцького району, організований рішенням Полтавської обласної Ради від 27.10.2004 року».
    На початку 2003 року він увійшов до складу регіонального парку «Нижньоворсклянський».
    Родоначальники сучасних лісових культур - це невеликі оазиси орієнтовно 100 - річної сосни, які де-не-де заселяють колишні піщані бархани.
    Та не тільки реліктовою деревною рослинністю славиться тутешня природа.
    Крім сосни в біогеоценоз входить також тополя, верба, береза, вільха, калина, шипшина, бузина, барбарис та інші деревні та чагарникові породи. Окремо хочеться виділити дуб - породу особливо цінну і довговічну, яка є складовою частиною раритетних лісових культур острова. Таких об'єктів два - їх вік 60 років, площа - 5,3 га.
    Багата і різноманітна флора і фауна острова.
    При нагоді можна побачити лосів, кабанів, лисиць, зайців, єнотів, бобрів чи видру, вдосталь назбирати грибів.
    Перелік рідкісних видів рослин і птахів приводиться в книзі «Еталони природи Полтавщини».
    Статус природно-заповідного фонду урочища «Острів Вишняки» вимагає від працівників ДП «Кременчуцький лісгосп» особливо дбайливого відношення до природи регіону.
    Слід також мати на увазі і таку важливу обставину: острів є улюбленим місцем відпочинку як місцевих жителів, так і дніпропетровчан.
    І не потрібно нікого переконувати в тому, що сосновий ліс в будь-якому віці під час сухої і спекотної погоди - це потенційно небезпечне джерело виникнення лісових пожеж, детонатором яких можуть бути як нерегульовані природні явища, так і непрогнозований людський фактор.
    Лісові пожежі - це катастрофічне явище, несумісне з органічним життям.
    Тому в пожежонебезпечний період в урочищі «Острів Вишняки « організовується (як і на підприємстві) цілодобове чергування.
    Крім цього, передбачається і технічне забезпечення заходів по усуненню можливих надзвичайних обставин - тут постійно знаходиться пожежний автомобіль, трактор, оснащений спеціальним устаткуванням для створення мінералізованих смуг, бортовий автомобіль в комплекті і, звичайно ж, люди, які при необхідності приведуть в дію зазначену техніку і в найкоротші терміни на високому професійному рівні припинять руйнівну силу вогню. До комплексу пожежних транспортних одиниць входить також мала водна флотилія Кишеньківського лісництва - катер і баржа як засіб перевезення машин, тракторів, виробничого оснащення та одержаної в результаті вилучення з лісових насаджень ліквідної деревини.
    Здається, настав момент полишити суху регламентну мову нормативних документів та провести цікавий аналіз лісового господарства і висвітлити обставини, які привели до вилучення деревини з лісових насаджень з 2003 року - саме того часу, коли ЛЗМЗ «Острів Вишняки» увійшов до регіонального ландшафтного парку «Нижньоворсклянський».
    Отже, за останні п'ять років площа суцільних санітарних рубок становить 24,4 га (для порівняння: лісові культури на протязі цього ж календарного періоду створено на площі 36,0 га).
    Є декілька вагомих причин призначення суцільних санітарних рубок на острові: лісові пожежі, коренева губка, порушення гідрологічних умов та несприятливі погодні обставини.
    Декілька років тому острів спіткало екстремальне природне явище з тяжкими наслідками - сильний різкий вітер закручував по осі навіть дерева діаметром до 40 см на висоті грудей, нагинав їх і зламував, немов сірники.
    Загальна площа суцільної санітарної рубки по вказаній причині - 5,0 га.
    Порушення гідрологічних умов - наслідок коливання води Дніпродзержинського водосховища - процес, який призвів сосну до ослаблення, висихання і суцільного вилучення дерев на площі 5,1 га.
    Але є й інші регламентовані суцільні (крім санітарних) рубки, які є вимушеним джерелом одержання ліквідної деревини.
    У відповідності з Проектом протипожежних заходів в Кишеньківському лісництві, складеному Харківським державним проектно-вишукувальним інститутом агромеліорації і лісового господарства в 2006 році, в урочищі «Острів Вишняки» необхідно провести розрубку протипожежних розривів вздовж просік з 4м до 50м загальною довжиною 3,4км.
    І ще декілька слів про рубки.
    12 травня 2007 року Кабінетом Міністрів України була прийнята Постанова № 724, яка затвердила «Правила поліпшення якісного складу лісів».
    Правилами передбачене проведення рубок догляду, що по суті є масовою лісовою селекцією дерев, за допомогою якої лісівники формують насадження за складом і формою, за якістю деревини, за швидкістю зростання та продуктивністю дерев.
    Це вибіркові рубки. Проведені вони на площі 41,9га.
    На протязі нинішнього року в ДП «Кременчуцький лісгосп» планомірно, професійно і ефективно виконувала роботу Комплексна експедиція ВО «Укрдержліспроект» під керівництвом начальника партії Юсипович В.В.
    Проект організації і ведення лісового господарства ДП «Кременчуцький лісгосп», як результат такої роботи, буде наданий підприємству на початку наступного року, що є основою для подальшої виробничої діяльності, в тому числі і в природно - заповідному фонді.
    Користуючись нагодою, хочу щиро подякувати : лісничому Горбань М. П., пом. лісничого Дровизюк І. О., майстрам лісу Фартушному Е. І., Перемітець О. М., Кияшко В. О., Горбань О. П., та всій плеяді працівників Кишеньківського лісництва, які є надійною опорою, золотим фондом і рушійною силою виробництва.
    Добросовісна, самовіддана, цілеспрямована праця лісівників - це і є той «філософський камінь», який оберігає, збагачує і прикрашає рідну природу.

    Директор ДП «Кременчуцьке ЛГ»
    В.Л. Свириденко,
    Підготував Ю.В. Забігай,
    провідний інженер лісового господарства
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 2194 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 2
    15.08.2010
    2. Bazzy [Матеріал]
    На цьому острові з півтора десятка командирів, директорів та начальників.......Які порядки пов'язані з корисним та шкідливим втручанням людини в природню еволюцію цого острова існують????? (Крім переліку надання платних послуг) Ніякого дива в природі не трапляється. Спочатку дай - потім візми!!! Зараз працює "візьми".........Прийдуть часи коли на цьму острові "візьми" закінчиться і начальнички хутко перескочуть на іншу роботу........((((

    06.06.2008
    1. Руслан (ЦАРЬ) [Матеріал]
    ну да ЛОСІ там були років 10 назад!!!!
    стежку кози чи кабана побачити, важай що пофортило!!!!
    напевно нада сказати спасибі паноті з Кременчука яка била дич з голікоктерів. і всі инстанції закривають на це глаза!!!!
    грибів останіх рокив 5 теж не багато, як що несказати що нема.
    хтось вцій статі "з лукавив"

    А тепер махати руками пізно!!!!!!!!!!!!!!



    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net