Неділя, 05.05.2024, 13:37
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 25
    Гостей: 25
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3485
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1110
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2733
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5571
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2008 » Липень » 3 » Молоко вийшло з берегів



    Молоко вийшло з берегів
    17:03
    У супермаркетах знову подорожчало молоко. За останні дні ціни на нього в середньому піднялися на 5%, досягнувши вже європейського рівня. А по деяких позиціях молочної групи Україна і зовсім «пішла у відрив».
    «Після того, як Президентом був ветований закон про граничні торгові надбавки, буквально того ж дня в торгових мережах ціни виросли. Тому питання про причини нинішнього подорожчання потрібно адресувати Президенту і супермаркетам,» - резюмувала аналітик Агентства «ААА» Марія Колесник.
    Нагадаємо, що в травні парламент (за узгодженням з урядом) прийняв закон, яким обмежив торгові надбавки на соціально значущі продукти до 15%. Цей документ викликав масу критики з боку роздрібних мереж і експертів, які прогнозували виникнення дефіциту продуктів.

    На початку червня закон був ветований Віктором Ющенком.
    «Була така проблема – наші переробники не могли домовитися з торговими мережами. Навіть якщо виробники істотно знижують відпускні ціни, то торгові мережі - лише на саму крихту» - пояснив директор ТОВ «ІНФАГРО» Василь Вінтоняк. - «Наприклад, сьогодні ціна сира в супермаркеті – від 40 гривень. При цьому багато (в основному дрібні) виробників не можуть продати цей же сир оптом навіть по 24 гривні. А більші компанії відпускають його торговим мережам по 30 гривень».
    Тим часом торгові мережі традиційно обвинувачують в подорожчанні саме виробників. «Наш основний прибуток йде від збільшення об’єму продажів. Чим нижча ціна, тим вище обіг» - розповів представник найбільшої столичної торгової мережі.
    Цікаво, що нинішнє подорожчання молочної продукції відбулося на фоні істотного зниження закупівельних цін на сировину. Всього за три місяці майже удвічі впали ціни на молоко від селян і дрібних фермерів. Адже саме вони забезпечують 80% потреб заводів у молоці.
    За даними Держінспекції по контролю за цінами в травні ціни на молоко в роздрібі знизилися на 0,3-7,9%. Але лише в 16 областях. При тому, що в Києві і в Івано-франківській області ціни навіть виросли.
    «У ЄС різниця між закупівельними цінами і цінами в роздробі – в два рази. В Україні – в 6 разів. Це неправильно,» - вважає екс-віце-прем’єр, лідер фракції БЮТ Іван Кириленко. «При таких закупівельних цінах фермерам просто невигідно тримати худобу. Ціна повинна бути не менше 2-х гривень - щоб покрити різницю між виробниками і роздрібом» - вторить депутату президент Асоціації фермерів і приватних землевласників Іван Томіч.
    Переробники молока пояснюють: понизити вартість закупівель їх вимусило падіння експортних цін. Тим паче, що через подорожчання палива виросли транспортні витрати, а ціни на закупівлю сировини у крупних фермерів якщо і знизилися, то трохи.
    «На цьому тижні наші підприємства почнуть перевіряти фахівці Єврокомісії. Причому досліджуватися буде не тільки якість молокопродуктів, але і те, в яких умовах вони виробляється. У селі це перевірити неможливо. Та і якість зовсім не та. Крупні ж господарства мають справу з молоком «екстра» або першого сорту» - пояснює Марія Колесник.
    «Пік падіння цін пройдений. Вже найближчим часом закупівельна вартість підвищуватиметься. Намітилося подорожчання на світовому ринку того ж сухого молока. Але це позначиться на цінах крупних ферм… Істотного зниження в роздрібі чекати не варто» - прогнозує Василь Вінтоняк.
    Поки ж держава вирішила утримати ціни на продукцію фермерів за допомогою Антимонопольного комітету і регіональних властей. У МінАП навіть розробили ухвалу про мінімальні ціни на молоко в 2009 році. Правда, допоможе воно, на думку експертів, лише крупному бізнесу. А селяни як і раніше здаватимуть своє молоко за гривню і купуватимуть його в магазині - вже за євро…

    Категорія: Новини України | Переглядів: 667 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net