Пятниця, 26.04.2024, 22:45
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5563
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Січень » 5 » Щоб прогодувати сім’ю, Микола Салака працює 12 годин



    Щоб прогодувати сім’ю, Микола Салака працює 12 годин
    15:06
    Із початком української фінансово-економічної кризи проблема виживання, забезпечення собі та своїм близьким нормальних умов для життя різко загострилася.  Передумовою цьому передусім стали два чинники. Обидва більш суб’єктивні, психологічні, аніж об’єктивні. Українцям з усіх телеканалів, з більшості газет методично та істерично нав’язують: «Все пропало, роботи немає, грошей немає, виходу немає». Звичайно ж, робиться це цілком свідомо.  Щоб кожен «маленький українець» відчув себе дійсно «маленьким», одиноким і беззахисним. І слухав та підкорявся лише роботодавцю, начальнику, сподівався лише на них. А ще на дядька та тітку при найвищих посадах, котрі безперервно «гризуться» в телевізорі, як голодні собаки за шматок м’яса.
    А тут ще й спрацював такий одвічний чинник, як жадібність. Не встигла криза Україну накрити, як українці, почувши про неї, почали дерти одне з одного шкуру. Піднімають ціни на все, що тільки можна – на послуги, на стільці, на сірники, на яйця. І все до долара прив’язують. Де той їх долар і де наші яйця – цим питанням голови не затуркують. Виграти у когось, не зменшити свій прибуток, втопити ближнього свого – ось що виходить на перший план. Нехай від кризи постраждають всі, але не я – цей згубний девіз панує в умах і душах багатьох «маленьких українців». Багатьох, але не всіх. Чимала частина наших земляків працює, не звертаючи увагу на справжню чи надуману кризу, не піддаючись панічним настроям і не намагаючись перекласти свої проблеми на плечі інших. Саме тому «ЕХО» й відкриває нову рубрику під назвою «Розповіді про маленьких українців». Хоча які вони «маленькі»?  Насправді вони великі, адже саме вони, прості трудяги, врятують цю державу.

    Миттям машин можна заробити 6 тисяч гривень
    Кожного дня Микола Салака прокидається о шостій годині ранку і поспішає на автобусну зупинку. Він живе в Бутенках, а працює в Кобеляках. В райцентр зазвичай добирається на рейсовому автобусі. А додому – як вийде. Інколи на автобусі, та найчастіше – попутками або на таксі. У Миколи щира, відкрита посмішка і порепані від постійного перемерзання губи. Він працює на автомийці, котра знаходиться на одній із АЗС у Кобеляках. Ця мийка є єдиною в районі, і тому клієнтів у Салаки вистачає. Особливо багато їх зараз, в холодну пору року. «Люди не хочуть мерзнути на морозі, жаліють своє здоров’я і тому звертаються до мене», - пояснює хлопець. Щоденно він миє 15-20 автомобілів. Влітку кількість клієнтів була значно меншою. До послуг автомийки вдавались 7-10 чоловік.
    «Відкрився» Салака в травні 2008 року. «Спочатку було важко, розповідає мийщик, – адже до мене тут працювали люди, котрі не надто добросовісно ставилися до своєї роботи. І клієнти не спішили до нас. Та вже через місяць усе змінилось. Помив гарно машину одному, другому. Ті розповіли друзям і знайомим, і клієнти поїхали до нас». Зараз машини у Миколи миють не лише жителі району. Вистачає клієнтів, котрі живуть і в інших регіонах України, і навіть за її межами. Особливо багато росіян, котрі приїжджають на лікування до знаменитого на весь світ костоправа Микола Касьяна. Вони телефонують на «мобільник» Салаки, ледве в’їхавши в Україну. «А що? В мене бистро і недорого, де ще можна помити машину за тридцять гривень, - ділиться секретом успіху автомийщик. - Люди ще й дякують за хорошу роботу». Серед клієнтів автомийки - і власники дорогих «джипів», і скромних «Жигулів». За словами Салаки, багаті є більш вдячними клієнтами. Вони не надто вередливі, часто й «решту» залишають «на чай». А ось земляки… «Буває приїде чоловік на старезній «шістці» і так нерви вимотає, - розповідає Микола. – Сам машину рік не мив, а вимагає, щоб я за час з неї «цяцьку» зробив. Ще й торгується».
    Інколи клієнти телефонують і о 4-й, і о 5-й ранку. Комусь терміново потрібно їхати у велике місто, хтось хоче, щоб його автомобіль гарно виглядав на весіллі. Салака не відмовляє нікому. Єдина вимога - щоб його з дому забрали. Власним автомобілем Микола ще не розжився.
    А починав він свій бізнес практично з нуля. Коли «відкривався», то мав лише 40 гривень стартового капіталу. Ті гроші пішли на оплату дозволів та інших документів. «Я щитаю, що мені щастить, люди помагають», - посміхається Микола. Про те, що в Кобеляках на автомийці є вакансія, йому розповіли знайомі з Полтави. Інший полтавчанин фактично допоміг придбати обладнання. «Я прийшов у магазин і кажу: «У мене є тисяча гривень (яку позичив), нужна апаратура на мийку, - розказує хлопець. – Чоловік мене перший раз в жизні побачив, а повірив, дав обладнання в кредит». У травні, розпочавши роботу, Салака мав борг у розмірі 4 тисячі гривень. Нібито й невелика сума. Але для хлопця з села, з бідної родини це були великі гроші. Та віддав він їх за місяць. Адже в середньому «чистий» прибуток автомийки в Кобеляках складає 4-5 тисяч гривень. Це після сплати податків, оренди та інших обов’язкових видатків. Всього ж «намити» можна до 9 тисяч гривень.

    Можу лити золото, але мити машини подобається
    Взагалі Микола Салака не боїться будь-якої роботи. У 24 роки він освоїв уже кілька професій. Першу здобув ще під час служби в армії, має свідоцтво заправника літальних апаратів. Але та професія не надто актуальна  в сьогоднішній Україні, надто – в Кобеляках. Літаків і вертольотів тут немає. А в 2007 році освоїв Микола ще одну екзотичну спеціальність. Вісім місяців він працював на полтавському підприємстві «Смарагд», котре спеціалізується на виготовленні ювелірних прикрас. «Так що я не пропаду, - говорить Салака. – Мене ще й зараз повернутись кличуть. У всякому випадку восени пропонували. Але мити машини мені подобається більше. Хоч і чужі «тачки» мию, але все одно душа радується, як побачиш, яка «цяцька» з мийки виїжджає».
    Спеціальність майстра по литву золота на роботу автомийщика Салака змінив через сімейні обставини. У нього народився син, і потрібно було перебиратися в рідні Бутенки, ближче до сім’ї.

    Своєму Ярославчику такої роботи не бажаю
    Після роботи у Салаки на першому місці сім’я. Для своїх рідних – дружини Олесі і 16-місячного Ярослава - він і заробляє гроші. Заробляє, тяжко працюючи з 8-ї ранку до 8-ї вечора, без вихідних і свят. Робота в нього дуже важка. Та й для здоров’я шкідлива, особливо взимку. «Губи постійно репаються. Та й викиди «хімії» вдихаю, - пояснює автомийщик. – Просився до мене на роботу родич, але я його не взяв. Хлопцю 15 років, хай здоров’я береже».
    Не бажає Микола такої роботи і своєму сину Ярославчику. «Ну, нехай вчиться, а потім головою гроші заробляє, - говорить Микола. – Нехай вже батько паше».
    З 1 січня 2009 року Салака припиняє роботу в Кобеляках. Власники АЗС піднімають розмір орендної плати. Та й вартість комунальних послуг, за які він платить сам, зростає. Але Микола не впадає у відчай. Він говорить: «Нічого – прорвуся. Може в Кобеляках інше місце знайду, може в Бутенках відкриюся». Пропозиції в нього вже є. Звичайно, мріє він про власну автомийку. Та усвідомлює, що для цього потрібно ще «пахать та пахать». Хоча… Не святі ж глечики обпалюють. А «пахать» Салака звик. Тому й кризи не боїться.

    Ігор ФІЛОНЕНКО
    http://exo.at.ua
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 811 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net