Пятниця, 26.04.2024, 23:25
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5563
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Січень » 9 » Ліки дорожчають Що купувати: дороге чи вітчизняне?



    Ліки дорожчають Що купувати: дороге чи вітчизняне?
    12:59
    Ціни в аптеках різко почали рости. Окрім цього, ми ще іноді платимо більше за іноземний продукт, не купуючи аналогічні ліки вітчизняного виробництва
    Кобеляки
    .
    Наскільки збільшились ціни на фармацевтичні препарати? Проконсультувавшись із фармацевтами деяких кобеляцьких аптек, ми змогли зробити певні висновки. Найчастіше в зимову пору року хворі купують протизастудні препарати. Для прикладу пропонуємо вам порівняти ступінь збільшення цін на ліки, які часто купують в аптеках.
    Нерідко запитують порошок для приготування розчину від грипу «Тера Флю» (нещодавно він коштував близько 3 грн., зараз – від 5.50), противірусний препарат для лікування та профілактики застуди «Амізон» (20 таблеток нещодавно коштували 13 грн., зараз - близько 16). Краплі для внутрішнього застосування «Афлубін» ємністю 50 мл. збільшились в ціні від 34 до 46 гривень. Імуномодулятор вітамінного походження «Імуноплюс» із 12 гривень виріс до 16, і т.д.
    Звичайно, ціни на препарати, в залежності від аптеки, коливаються, але той факт, що вартість ліків збільшилась, гадаю, заперечувати не будуть в жодному місці продажу.
    За словами фармацевтів, трапляються випадки, коли громадяни купують ліки закордонного виробництва, хоча існує аналогічний препарат, вироблений на вітчизняному підприємстві, який коштує значно дешевше (для прикладу див. табл.)
    Коментує дану ситуацію завідуючий Кобеляцьким поліклінічним відділенням Валерій Коробейник:
     «Лікарі намагаються прописувати ліки згідно стандартів лікування, а серед аналогів (однакових препаратів різних фірм) рекомендують ті ліки, які мають більшу ефективність за час спостереження. На мою думку, лікарям нашої поліклініки немає сенсу просто так призначати дороговартісні препарати. Лікарі досить тісно співпрацюють з представниками вітчизняних виробників, такими, наприклад, як «Дарниця», «Фармак», «Київський вітамінний завод» та ін. Вони представляють нові розробки ліків і слідкують за ефективністю їх дії.»
    Зараз прослідковується тенденція звернення жителів Кобеляк до приватних лікарень Києва, Полтави та інших міст України. А у цих лікарів прописати дорожчий препарат, можливо, і є привід. Ходять чутки, що деякі з приватних лікарів укладають договір з представниками якоїсь фірми. За цим договором лікар отримує процент від проданих препаратів, які він прописує своїм хворим. Тому, коли звертаєтесь до приватної лікарні, будьте пильні - чи не хочуть на вас підзаробити.
    Хоча іноді громадяни взагалі не звертаються до лікарів, а займаються лікуванням, так би мовити, «по рекламах». Таким чином хворі самі «надувають» себе. Зрештою, можна припустити: чи не ефективніші ліки іноземного виробництва? Ось що з цього приводу говорять жителі Кобеляк:
    Оксана, 32р: Я купую те, що лікарі прописують. Не варто на своєму здоров’ї економити.
    Зіна, 70р: Як дешеве купляєш, то його хіба шо викинути, а як дороге, то може і поможе.
    Валентина, 45р: Я взагалі рідко п’ю таблетки. Надаю перевагу настоям із трав. Немає нічого краще від нагідок і ромашки.
    Микола, 24р: Я купляв Мезим і буду купляти, бо технологія виробництва одних і тих же препаратів на різних фірмах різна. За кордоном, я думаю, за цим краще слідкують.

    Нові Санжари
    Колись в інститутські роки викладач логіки говорила нам на занятті: «Судячи з величезної кількості в нашій країні банків та аптек, люди у нас надзвичайно багаті. Але і дуже хворі». Що ж, новий банк у Нових Санжарах досить швидкими темпами будують, а от аптек у центрі селища поки що три. В одну з них, точніше в аптечний кіоск, що розташований у приміщенні супермаркету «Полагросервіс», ми й вирішили завітати. «Хвороби», з якими звернулися до віконечка аптекаря, вибрали найбільш поширені, особливо у нинішню святкову пору – застуда, підвищення тиску, розлад шлунку та невроз. А цікавилися ми тим, які препарати – вітчизняні чи закордонні - нам запропонують і які з них, власне, є ефективнішими.
    - Більшість ефективних протизастудних препаратів, таких, наприклад, як «Тера Флю», «Ринза», «Афлубін», «Іммунал», виготовляються за кордоном: у Індії, Німеччині, Канаді. Існує і непоганий вітчизняний препарат – «Амізон». Єдиний його суттєвий недолік – заборона вживати дітям до 6 років, – говорить молодий фармацевт Владислав Передерій. – Схожа ситуація із ліками для покращення травлення. Популярними є закордонні «Мезим» і «Омез»: дорожчі, але й ефективні. Український аналог «Омепразол» коштує набагато дешевше, але й лікувальну дію має менш потужну. З-поміж інших схожих препаратів вигідно вирізняється вітчизняний «Сорбекс» – він не лише покращує травлення, а й очищує кров та печінку.
    Не секрет, що людей середнього і старшого віку часто турбує підвищення тиску. Таким покупцям в аптеці запропонують цілу низку ефективних українських препаратів для зниження артеріального тиску – «Тонорма», «Каптопрес», «Ліпразід»; або ж закордонний «Енап». Звичайно ж, передусім треба орієнтуватися на рекомендації вашого лікаря та індивідуальну сприйнятливість до складових препарату. Бо не завжди те, що добре допомагає сусіду чи знайомому, принесе користь вам.
    У переліку заспокійливих препаратів першість тримають вітчизняні «Корвалол», «Барбовал», «Корвалмент». Серед закордонних аналогів покупці обирають переважно німецький «Валокардин».
    - Зростання цін спостерігається як на вітчизняні, так і на закордонні препарати. Але імпортні ліки все ж таки дорожчають відчутніше, – продовжує Владислав. – Дивного тут немає нічого: 97 відсотків усієї сировини виробляється у Китаї, закуповується вона фармацевтичними фірмами, зрозуміло, за долари. А в Україну привозять вже готові ліки і продають відповідно до існуючого курсу. Комусь у нашій країні вигідніше закуповувати препарати за кордоном, аніж вкласти кошти у відновлення вітчизняної фармакології. Доки так триватиме, доти й будуть у наших аптеках переважати більш дорогі закордонні ліки.
    Тут же, біля аптечного віконця, ми попрохали покупців дати відповідь на питання: «Чи важливо для вас, ліки якого виробництва – вітчизняного чи закордонного - ви купуєте?».
    Світлана, 40 років: «Віддаю перевагу українським препаратам – заспокійливим і для зниження тиску. А із шлунком у нас все гаразд, то і не потрібні нам закордонні «мезими».
    Тетяна, 51 рік: «Українське, мабуть, краще. Ну а якщо немає свого, то береш, яке є».
    Дмитро, 29 років: «Закордонні препарати при виготовленні проходять серйозну перевірку, а тому я довіряю їм більше».
    Марія, 66 років: «Та якби воно помагало те лікарство, а де його зробили – чи в Україні, чи ні, для мене не так важно. Тільки ж дуже дорогі вони: хоч наші, хоч ні».
    Побували ми і у Новосанжарській ЦРЛ. Хотіли поцікавитись у лікарів, які ж саме препарати вони частіше виписують хворим? Вітчизняні чи закордонні? Дорожчі чи дешевші? На жаль, відповіді на такі прості запитання у нашій лікарні дістати важче, аніж розплутати складну кримінальну справу. Досить мила лікарка при словах «газета» і «журналіст» одразу перетворилася на кам’яну статую. «Ви можете невірно трактувати мої слова. Я не можу відповісти на це питання – це надто обширна тема, аби її розкрити у двох словах». Закінчилась наша розмова більш ніж прозаїчно: «Ідіть до головного лікаря, без його дозволу я нічого не скажу». Ось так. Є лікар, є пацієнт. А от які ліки хворому виписують – таїна за сімома печатками. Що це – страх, непрофесіоналізм чи просто небажання допомогти?

    Любов ОНИЩЕНКО
    Володимир Паршевлюк
    http://exo.at.ua
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 2491 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net