Середа, 01.05.2024, 23:49
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 0
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5565
    Форум: 555/31824
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Січень » 9 » Олександр Ісип: «Я – оптиміст»



    Олександр Ісип: «Я – оптиміст»
    13:07
    Можна по-різному ставитися до кобеляцького міського голови Олександра Ісипа. Як і у будь-якої людини і керівника, в нього є власні сильні та слабкі сторони, успіхи та невдачі. Але те, що кобеляцький міський голова таки любить і, головне, вміє спілкуватись із журналістами, є беззаперечним фактом. Як сказав колись автору цієї статті один давній і принциповий опонент Ісипа, «він (міський голова) може нічого путнього й не зробити, зате як красиво про це розкаже!» Хоча з іншого боку, якби Олександр Ісип займався виключно голослівною саморекламою, то навряд чи кобелячани тричі поспіль обирали б його міським головою.
    Та облишимо сентенції і перейдемо до суті справи. Не буду приховувати той факт, що пропозицію щодо передноворічного інтерв’ю «ЕХО» зробило лише кобеляцькому міському голові. І виключно через те, що з цим посадовцем про розмову найлегше домовитися. Всі інші «гілки влади» у Кобеляцькому районі якісь надто «прохані». То ображаються за критику, то часу у них немає, то ще щось заважає. Хоча пропозиції про інтерв’ю і Олегу Решетилу, і Володимиру Жукову від «ЕХО» надходили. Щоправда, в усній формі. Можливо, їм цього недостатньо або вважають, що пропозиція від непрестижного видання надходила. Що ж, можливо й так. «Еліта», вона ж лише в «елітних» виданнях публікується.
    О, знову сентенції! Передноворічний настрій впливає.
    Отже, кобеляцький міський голова без будь-яких умов відповів згодою на усну пропозицію редактора «ЕХО» про інтерв’ю. Говорили ми про те, яким для Кобеляк та їх влади був 2008 рік. І які у неї, у влади, плани на майбутнє.
    - Олександре Михайловичу, яким на Вашу думку був для міста рік, що минає?
    - Я вважаю, що рік для міста був успішним. Практично всі завдання, поставлені на 2008 рік перед міською владою, виконані. Користуючись нагодою, хочу подякувати за плідну роботу всім, без виключення, депутатам міськради. В раді міцне ядро досвідчених депутатів, у них вчаться ті, хто вперше обраний кобелячанами. І разом вони адекватно реагують на всі виклики сьогодення, працюють дружно і злагоджено. Слава Богу, що міські депутати не захопилися згубною для країни політичною грою, не розділились на фракції, не лобіюють нічиїх крім міської громади інтересів. Страшно й подумати, що було б, якби влада на місцях брала приклад із влади верховної. Моторошно стає від споглядання тієї руйнівної гризні, яка відбувається на київських пагорбах. Якби щось подібне відбувалось і в Кобеляках, то не мали б ми ні реформи теплопостачання, ні вивезення сміття. Не мали б і бюджету більш-менш збалансованого.
    - Можливо, у кобеляцькій владі все спокійно через те, що у райцентрі красти нічого? А були б у нас потужні підприємства чи ціни на землю, подібні до київських чи кримських, то й у Кобеляках у владі «бійня» б відбувалась?
    - Можна говорити й про цей фактор, але він не головний. Скажу відверто – місту щастить на депутатів, на управлінців. Якби нас, мене, мою невеличку команду, депутатів не критикували, які б закиди нам не робили, я впевнений – Кобеляки на правильному шляху. Свідченням цьому є і довіра підприємців, котрі будують у нас магазини, відновлюють виробництво, торгують, стрижуть, ремонтують, надають безліч інших видів послуг. Свідченням цьому є і співпраця з районною радою, з райдержадміністрацією, з керівництвом області. Нам допомагають, нам надають субвенції, тому що знають – у Кобеляках грошей не вкрадуть, використають їх з користю для громади.
    - Давайте від загальних слів перейдемо до цифр і фактів. Як виглядає місто в цьому аспекті?
    - Почнемо з бюджету. Бюджет Кобеляк у 2008 році становив 4,5 мільйони гривень. Якщо врахувати, що районна рада планувала вилучити з нього 1,3 мільйона, то це зовсім небагато. Але зробити ми в місті змогли набагато більше, аніж дозволяє ця сума. По-перше, одразу ж вдалося домовитися з районною владою про меншу суму вилучень. Зійшлися на 900 тисячах. Потім все та ж районна рада повернула місту 130 тисяч, використаних для будівництва майданчиків та придбання контейнерів для збору сміття. В кінці року нам виділили ще 80 тисяч для ремонту водонапірної башти.
    Ще на 700 тисяч надійшло субвенцій з обласного бюджету. Це – беззаперечна заслуга депутата Полтавської обласної ради Анатолія Шкарбана. Користуючись нагодою, щиро дякую голові РДА Олегу Решетилу, голові райради Володимиру Жукову, депутатам районної ради та Анатолію Шкарбану за плідну співпрацю. Сподіваюсь, така ж тенденція збережеться і у 2009 році. Завдяки всім цим надходженням у бюджет міста була залучена сума фактично рівна тій, що у нас вилучили. Навіть більша.
    У 2008 році в Кобеляках закінчилася реформа системи теплопостачання. Це те, про що 90 відсотків малих і великих міст України лише мріють. У нас в житлових будинках вже два роки немає жодної котельні, зробленої за технологією 60-х років минулого століття. Всі квартири мають індивідуальне опалення. Повірте, міські голови з інших регіонів України білою заздрістю заздрять Кобелякам. В цьому році ми позбулися і котелень, які давали тепло в дитсадки. Тепер там працюють сучасні комп’ютеризовані теплогенераторні. Давайте наведу вам кілька цифр. На переобладнання котельні в дитсадку «Золотий півник» міська рада витратила 195 тисяч гривень. В результаті ми вже отримали економію в 51 тисячу гривень. Ще три роки - і теплогенераторна окупить себе! А якщо газ дорожчатиме, то це станеться і раніше. А головне – в дитсадку нарешті стало тепло.
    Наступним кроком стане перехід на альтернативні види палива. Ми зробимо так, щоб дитсадки могли отримувати тепло не лише за рахунок використання природного газу, а й за рахунок електроенергії, дров, тирси тощо.
    Крім того, протягом 2008 року був проведений ремонт електромережі в «Золотому півнику», не дивлячись на кризу, в грудні співробітники дитсадків отримали довгоочікувану премію, відкрилась ще одна група для навчання діток. Також можу сказати, що міська влада не має наміру проводити скорочення серед персоналу дошкільних навчальних закладів. Навпаки, в наших стратегічних планах фігурують поняття «збільшення» і «розширення». Вже виникла необхідність в будівництві ще одного – третього дитсадка. І до 2015 року він повинен бути збудований.
    Закінчивши реформу системи теплопостачання, міська рада продовжує модернізацію житлово-комунального господарства. Так, нас за це критикують, так, пишуть листи у всі інстанції, включаючи перевіряльників. Але критика та хоча й гостра та дошкульна, та зовсім нереалістична, нежиттєздатна. Можна вимагати, щоб було все і безкоштовно. А от чи реально це, як це зробити? Можна, посилаючись на старі закони, які не змінюються лише через те, що Верховна Рада працює по 8 хвилин на добу. І що це дасть? Покажіть, де взяти гроші на комунізм?
    Отже, незважаючи на недоброзичливців, міська влада продовжує впроваджувати в Кобеляках європейську систему збору побутових відходів. У нас вже є два сміттєвози контейнерного типу. Більше місту просто не потрібно. Є в Кобеляках 110 контейнерів. Це 20 відсотків від загальної потреби. Якщо реформа цієї послуги продовжуватиметься такими ж темпами, то через три роки вона буде закінчена. Буде в нас і вся необхідна техніка, і контейнери, і майданчики для їх встановлення.
    І впевнений, всі платитимуть, тому що почнуть рахувати свої гроші. А підрахунок показує, що викидати сміття у контейнери вигідніше, аніж вивозити його самому. Зараз 25% населення платять за цю послугу. Знаємо, що користуються нею 35 відсотків, але влада задоволена і таким рівнем платежів. Адже ще рік тому платили 0,5 відсотка. До речі, не можу не похвалити за високу свідомість наших бізнесменів, керівників установ, підприємств та організацій. Вони майже 100-відсотково сплачують за вивезення сміття. Не платять лише 3 установи. Поки що називати їх не буду.
    - Чим ще може похвалитися Олександр Ісип як міський голова?
    - Продовжуємо освітлювати місто. У 2008 році освітлили 5 вулиць. Думаю, що у 2009-му з’явиться світло ще на 10-15. Якщо врахувати, що в Кобеляках 150 вулиць, а освітлені лише 40, то роботи вистачить ще років на 4.
    - Вас як послухати, то у 2008 році в Кобеляках і проблем не було. Одні суцільні успіхи та досягнення…
    - Ні, звичайно ж були і проблеми, і навіть трагедії. Звичайно ж, не всі поставлені завдання ми виконали в повному обсязі. На жаль, втратили двох працівників комунального господарства, які загинули страшною і безглуздою смертю. Це найчорніша пляма на загальному, вцілому світлому, фоні року, що минає. Адже будь-які незакінчені справи можна завершити у майбутньому, а людей вже не повернеш. Не вдалося міській раді відбудувати міст через Кобелячок. Це той, що всі звуть «Ведмедівським». Планували використати для цього кошти інвестора, котрий мав будувати в місті АЗС. Але він поки що «заморозив» свій проект. Багато втратив міський бюджет і через те, що ми не надали в оренду жодної нової земельної ділянки. Причина в ускладненні цієї процедури. Надавати землю можна лише через аукціон, а в Полтавській області немає жодної фірми, жодної установи, яка має право цим займатися. Вважаю, що у створенні такої ситуації винен уряд. Нібито борючись з корупцією, він залишив міські бюджети без грошей. Але, повторюся, вцілому рік для Кобеляк був хороший. І є всі підстави з оптимізмом дивитися в майбутнє.
    - Між тим, Кобеляки входять у 2009 рік без бюджету. І хто знає, коли він буде. А без цього всі Ваші плани щодо будівництва, продовження реформи тощо, як кажуть українці, «накриються мокрим рядном».
    - Я по своїй натурі оптиміст. Рік ми закінчили без боргів. Так, «грошового жирку», запасів на рік майбутній у нас немає. Та це не дає приводу панікувати. Так, бюджет Кобеляк не прийнятий, тому що не прийняті бюджети України, області і району. Але у нас є тимчасовий кошторис. Він на сто відсотків повторює бюджет перших трьох місяців 2008 року. Це не дуже добре, адже ціни дуже змінились і нам буде важко вкластись у кошторис. Та думаю, бюджет в Україні і у нас таки буде.
    І якщо політична та економічна ситуація в Україні не буде різко погіршуватись, то Кобеляки й далі йтимуть вперед.
    - Це якщо ситуація не погіршуватиметься. Чомусь у це мало віриться. Крім того, вже є заборона здійснювати капітальні видатки. Що на це скажете?
    - Так, постанову Кабміну про заборону здійснювати капітальні видатки ми отримали. Дійсно, через неї ми не маємо права нічого будувати, ремонтувати, освітлювати. Але вірю, що ця постанова не діятиме цілий рік.
    - Ваші б слова та Богу у вуха. Оптимізм міського голови не може не радувати. Але чим Ви «порадуєте» у 2009 році місцевих підприємців та інших жителів міста? Я маю на увазі підвищення податків та тарифів.
    - Думаю, що це відбудеться. Буде збільшена на 20% батьківська плата за харчування дітей. Простіше кажучи, батьки платитимуть не 2,50, а 3 гривні на день за те, що міська влада годує їхніх діток. Думаю, що вдома в таку суму вкластися неможливо. Крім того, буде переглянутий розмір ринкового збору для підприємців і тариф на вивезення сміття. Гривня шістдесят копійок в місяць з чоловіка – це нереально низька цифра. Можна вважати, що рік комунальники надавали цю послугу по «акційних» розцінках. Так що тариф потрібно піднімати. Але не до «захмарних» висот. Орієнтовна цифра - 3,60.
    Та я невипадково вживаю слово «думаю», адже міська рада самостійно тарифи не встановлює. Їх пропонують комунальні підприємства, потім перевіряє інспекція по контролю за цінами. А вже потім нові тарифи затверджують депутати. І в цьому процесі багато чого може статися. Може інспекція тарифи не затвердити, чи депутати не проголосують.
    - Так, плани у Вас ледве не наполеонівські. Звертаю увагу на те, що впровадження їх в життя розтягується на 3, 4, 5 років, а то й до 2015 року. Це означає, що…
    - Я зрозумів, на що ви натякаєте. Так, наша команда однодумців йтиме на наступні вибори до місцевих органів самоврядування. Нам є що сказати землякам, чим звітувати і що пропонувати. А поскільки Олександр Ісип оптиміст, то… То думаю, що все в Кобеляках, у їх жителів і в їх влади буде добре.
    - Що ж, спасибі за розмову. З Новим роком Вас і з Різдвом Христовим.
    - Дякую. Успіху і благополуччя і Вашій газеті, і городянам, і всій Україні.
    25.12.2008р.


    Розмову провів
    Ігор Філоненко
    http://exo.at.ua
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 904 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • SOS! Ображають КОБ... >>
  • Глухий кут Гундяєв... >>
  • "ФУТБОЛ" >>
  • Про породи собак. >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net