Четвер, 25.04.2024, 03:38
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 0
    Нових за тиждень: 0
    Нових за місяць: 1
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5561
    Форум: 555/31819
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Квітень » 10 » Олександр Гомілко з’їв більше тонни сала



    Олександр Гомілко з’їв більше тонни сала
    11:26
    80-річний кобелячанин і до цього часу тримає худобу, підтягується і робить «кутик» на турніку. Секретом свого активного довголіття вважає щасливе сімейне життя, помірні фізичні навантаження і щоденне вживання сала

    …Наїдатись я почав аж у 50-ті роки…
    День, коли вперше спробував сало, 80-річний пенсіонер з Кобеляк Олександр Гомілко пам’ятає й до сьогодні. Було це 20 січня 1936 року. Того дня на ночівлю до Гомілків попросилися хлопці із сусіднього села Деменки. Ніч, сніг, мороз, і хоча до Деменок з десяток кілометрів, парубки зрозуміли, що додому не доберуться. Їх впустили на ночівлю. Восьмирічний Сашко вже дрімав на печі. Туди йому й подали чорного хліба, на якому лежав шматок невідомого для сільського хлопчика продукту. «Боже, яка то була смакота, - згадує Олександр Федорович. – Й до цього часу пам’ятаю, як те сало тануло в роті. Для мене то був такий делікатес, як зараз для когось устриці».
    Народився Олександр Гомілко 3 жовтня 1928 року у Василівці. Батьки Федір і Василина були типовими середняками – мали 3 десятини землі, коня та сільськогосподарський реманент. А 1928 року, якраз після народження найменшої, шостої дитини (це був саме Сашко), добровільно-примусово вступили до колгоспу.
    У 1933-ому році сім’я Гомілків зменшилась на 4 чоловіки. Страшний Голодомор забрав із життя батька і трьох його синів – Анатолія, Федора та Леоніда. Дещо раніше померла від скарлатини одна з доньок. «Попродали із хати все, залишились голі стіни, але від голодної смерті всі не вбереглися», - розповідає про ті страшні часи Олександр Федорович.
    Тільки-но життя трішки налагодилось, як розпочалась війна. Німці закрили школу і всіх, хто досяг хоча б 10-річного віку, погнали на роботу в «громаду». «Громада» була майже аналогом радянського колгоспу. Залізна дисципліна, робота від сходу до заходу сонця і натуроплата за відроблений трудодень. Платили так, щоб люди не померли з голоду і могли працювати.
    Коли німці почали відступати, то Василівку спалили. Сім’я Гомілків разом із земляками переховувалась у болотах. Сашко вилазив на найвищу деревину і спостерігав за селом. Як тільки німці його полишали, біг у Василівку і ловив курей, щоб мати їх різала і варила їсти.
    Повернувшись на згарище, Гомілки почали копати землянку. Викопавши, жили в ній два роки. Більшість інших земляків селились по 2-3 сім’ї у тій згорілій хаті, в якій міцніші стіни залишились. Їх накривали гіллям, очеретом, і в такій оселі жили.
    Після відходу німців у Гомілків залишився мішок ячменю та дві вівці, одну з яких миттєво реквізував відновлений колгосп. Іншу самі зарізали. «Їли ми тоді перетертий на крупу ячмінь  і лой (овечий жир), так і голод 47-го пережили, - розповідає Гомілко. – Біднота була така, що хто не пережив її, той не повірить».
    Нормально харчуватись Олександр Гомілко, як і більшість його ровесників, почав аж у 50-ті роки. На той час він вже закінчив сільськогосподарський технікум у Байбаківці Царичанського району, працював зоотехніком. У 1952 році одружився. Дружина Галина Олександрівна працювала в магазині, і в них вже були гроші на продукти.

    Без сала не можу й дня прожити
    З того ж таки 1952-го року почав Гомілко тримати свиней. Адже сало стало для нього найулюбленішим продуктом із того зимового вечора 1936-го року. «Вже більше 50-ти років я з салом встаю і з салом лягаю, - говорить Олександр Гомілко. - В будь-яке відрядження - чи у найвіддаленіший хутір,  чи в столицю - він незмінно брав із собою окраєць чорного хліба, шмат сала і цибулину.
    Будучи зоотехніком, добре знав, у якому селі Кобеляччини найкращі поросята, і вмів їх відбирати. Свиней тримав і по двоє, і по троє. «Я за життя навєрно тонну сала з’їв, а може й дві», - резюмує Олександр Федорович. І вважає, що це є одним із секретів його активного довголіття. Адже, отримавши право вийти на заслужений відпочинок ще у 1988-му році, він перестав працювати лише 1 січня 2009-го. За час відпочинку встиг написати мемуари на 120 сторінках.
    Крім споживання сала, Гомілко завдячує довголіттям ще кільком чинникам. Він ніколи в житті не курив тютюну. «В дитинстві сусідські хлопці силували мене курити соняшникове листя, - згадує чоловік. – Але мама швидко мене розоблачила і покарала. Вона в мене строга була нащот цього».
    Відучивши від куріння, мама, Василина Іванівна, ще й гарно виховала свого сина. Він ніколи не чув від неї лайливих слів. Про матюки й мови не було. Так і своїх дітей та внуків виховав. «Ми з Галею ніколи не сварились, ніколи не підвищували голос одне на одного. А це ого скільки здоров’я прибавляє», - вважає Олександр Гомілко.
    Ще з часів технікуму він подружився зі спортом. Ніяких розрядів не отримував, але у футбола ганяв постійно. А ранкову зарядку робить і до сьогодні.
    «Я ще й підтягнусь кілька разів, і «кутик» хвилину можу тримати», - і Гомілко охоче демонструє, що його слова не розходяться з ділом.

    Кризи немає, доки в погребі є сало
    Про сучасну світову фінансово-економічну кризу Олександр Гомілко знає, але ставиться до неї скептично. Вважає, що то – надумані проблеми людей, які «з жиру» бісяться. А про кризу в Україні й слухати не хоче. «Яка криза? – дивується Олександр Федорович. – У мене в погребі 20 банок сала стоїть, консервації повно. Є мішок цукру, мішок борошна, мішок солі. З голоду не помремо. Після того, що ми пережили, те, що зараз діється – дитячі пустощі. А от порядку в Україні дійсно немає».
    Олександр Гомілко, як і більшість пенсіонерів, деякі види продуктів бере із запасом. «І сірників, як купляю, то 100 коробків беру, - говорить пенсіонер і пояснює: – Це ще з часів голоду привичка».
    Через місяць Гомілко візьме на утримання ще одну свиню. «Діти кажуть: «Та хвате вже», - виправдовується чоловік. – А я не можу без роботи. Та й сало в погребі  може закінчитись».


    Ігор Філоненко
    http://exo.at.ua
    Категорія: Новини Кобеляччини | Переглядів: 912 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 0

    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Наука и смысл жизн... >>
  • Статуси >>
  • Для Размышления на... >>
  • Яке пиво п'єте... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net