Багато
вуличних продавчинь, які торгують пиріжками, під кінець літа продають
варену кукурудзу. Гарячі качани можна купити на пляжах і на вулицях.
Цієї пори кукурудза достигає повністю. Вона цукриста і соковита.
Дієтологи радять не проґавити цей період. — У зернах кукурудзи містяться білки, жири і вуглеводи. Особливо
корисна тим, хто мало вживає м’яса, або вегетаріанцям. Містить вітаміни
С, В, калій і фосфор. Має багато рослинної клітковини, яка очищує
кишківник, — перелічує гастроентеролог із Львівського діагностичного
центру Мар’яна Каліка. Олія з кукурудзи виводить холестерин. У ній багато жирних кислот, які запобігають утворенню бляшок на стінках судин. — У цьому вона близька до оливкової, тому час від часу варто переходити на кукурудзяну олію у приготуванні страв. Лікар застерігає не захоплюватися консервованою кукурудзою.
— Часто вона генномодифікована, її вплив на організм не вивчений.
Раджу кукурудзу заморожувати. Беріть качани, але неперестиглі, бо буде
водяною. Зберіть із них зерна, пробланшуйте кілька хвилин на парі,
охолодіть. Потім у поліетиленові пакети — й у морозилку. Можна цілі
качани.
Уживати кукурудзу можна не всім. — Якщо ви відчуваєте здуття і дискомфорт, відмовтеся від кукурудзи.
А от лікувальні властивості так званого волосся кукурудзи доведені. Це
жовчогінний і сечогінний засіб при жовчнокам’яній хворобі, для
розчинення ниркових каменів і поліпшення відтоку жовчі.
Сушені приймочки продаються в аптеці, їх можна заготовити самому. З
качанів збирають золотисте світле волосся. Сушать на повітрі у затінку. Гастроентеролог радить 2–3 ст. ложки подрібнених приймочок настояти
в склянці окропу та випивати протягом дня за чотири прийоми до їжі. Леся МЕЖВА
|