Пятниця, 29.03.2024, 14:55
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 1
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 2
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5535
    Форум: 555/31813
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Жовтень » 14 » Економіка: зростання, якого нема



    Економіка: зростання, якого нема
    15:19
    "Структура економіки залишається без змін, реформи заблоковані. Швидше за все, у найближчі місяці розмову про інфляцію уряд вести не буде. Але самої інфляції не минути".
    До кінця року відбуватимуться колосальні маніпуляції із статистикою, вважає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. Уряд демонструватиме успіхи у відновленні економіки. Насправді ж, реальних успіхів немає, а є математичні зловживання.
    "Цього року ми будемо мати ще більше маніпулювання і специфічних інтерпретацій економічних показників", - вважає Юрчишин.
    Що більше - 70% від 100 чи 80% від 90? Виявляється, це одне й те саме. Однак 80% виглядають більш переконливо, особливо якщо не вказується, що вони беруться від числа 90. Це перший тип маніпуляцій, які громадяни спостерігатимуть аж до виборів президента.
    На думку економіста, у найближчі місяці крива економічних показників піде різко вгору. Але не тому, що в економіці буде відбуватися щось позитивне, а за рахунок так званого ефекту бази.
    "Якщо ми зіставлятимемо вересень 2009 року з вереснем 2008 року, то ми будемо порівнювати з кризовим "дном". Тож у грудні 2009 року ми можемо вийти навіть на плюс. Почуємо чимало оптимістичних виступів. Скажуть, що "уряд працює". Але насправді за рахунок ефекту бази промисловість за рік впаде на 20-25%", - вважає Юрчишин.
    Як приклад він навів маніпуляції з показником промислового виробництва - основи економіки України. В останні місяці цей параметр став типовим зразком маніпулювання, тому що показується динаміка зростання місяць до місяця. Це абсолютно некоректно, переконаний економіст.
    "Якщо розглядати за період, то ми бачимо, що промислове виробництво досить стійко стоїть на рівні -30% від рівня за той же період 2008 року", - сказав експерт.
    Він упевнений: можна говорити, що промисловість пробує дертися вгору, але заявляти про впевнений тренд зростання не можна.
    "Чому ми говоримо, що як були внизу, так там і знаходимося? Тому що основні галузі, які у нас формують економічний та експортний потенціал, впали дуже сильно", - зауважив Юрчишин.
    Доводи експерта підтверджують дані Нацбанку. Напередодні він опублікував свіжу порцію макроекономічних індикаторів. За даними регулятора, промислове виробництво у січні-березні 2009 року становило 68,1% порівняно з цим же періодом 2008 року. У січні-серпні - уже 70,4%.
    Однак промислове виробництво почало падати ще у липні минулого року. У січні-серпні 2008 року воно показувало зростання на 6,1% до аналогічного періоду 2007 року. Але вже в січні-грудні зростання змінилося падінням на 3,1%.
    Єдиний привід для оптимізму дає сільське господарство, яке показує приріст. Однак його частка у ВВП країни незначна. Зате роздрібні продажі, які можна порівняти з сільським господарством, показують падіння.
    Ще один приклад маніпулювання пов'язаний з індексом споживчих цін. У літні періоди звучали заяви, що інфляція завмерла і відбувається дефляція. Більше того - начебто економіка країни рухається у тому ж напрямку, що і весь світ, де дефляція зараз - це нормальний стан.
    Юрчишин навів графік, на якому лінія з'єднує середні арифметичні за останні п'ять років. Вона знаходиться на високому рівні з початку 2009 року до кінця весни, на літо падає, а з осені знову різко зростає.
    "Структура економіки залишається без змін, реформи заблоковані. По суті, спостерігаються чіткі сезонні явища. Осінньо-зимовий період пов'язаний з адмініструванням на цінових ринках. Літо - це деяке послаблення у зв'язку із зниженням цін на продукти. Швидше за все, у найближчі місяці розмову про інфляцію уряд вести не буде. Але самої інфляції не минути", - відзначив Юрчишин.
    Дані Національного банку підтверджують, що до кінця 2009 року ціни, швидше за все, зростатимуть. Як відомо, у серпні 2008 року інфляція становила 14,8% з початку року, а у грудні - вже 22,3%.
    За спостереженнями Юрчишина, реальна зарплата населення нині перебуває на рівні 2007 року. Країна відкинута на два роки назад.
    "Швидше за все, ціни не зможуть рости через низьку купівельну спроможність населення, але адміністративно будуть підвищуватися тарифи. Втім, тут важко передбачити, що буде. Або зросте заборгованість, наприклад, з житлово-комунальних послуг, або збільшаться компенсації малозабезпеченим громадянам", - вважає він.

    www.epravda.com.ua
    Категорія: Новини України | Переглядів: 646 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 2
    16.10.2009
    2. KING (KING) [Матеріал]
    Їм усім пора на відпочинок! А тосидять там у своїх кріслах, гризуться тільки та рекомендують один-одному у відставку подавати (і водночас ніхто цього робити не збирається).

    16.10.2009
    1. koriolan [Матеріал]
    Так много цифр для очевидного вывода: одной працьовитiй женщине со старомодной укладкой косы пора и отдохнуть.


    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net