Пятниця, 29.03.2024, 10:09
Привіт Гість | RSS
 
Головна РеєстраціяВхід Головна сторінка      Вхід      Написати нам
Меню сайту
Розділи новин
Новини Кобеляччини [1620]
Твоє рідне місто, в якому ти живеш, навчаєшся, працюєш... Гадаєш, тут нічого цікавого не стається? Помиляєшся!
Новини Новосанжарщини [246]
Є таке чудове і чисте місто на Полтавщині - Нові Санжари. І живуть в ньому чудові люди. Але от казуси і там бувають цікаві
Новини України [9826]
Новини з Батьківщини
Новини світу [4403]
Тут усі найважливіші світові новини! Будь у курсі того, що відбуваються далеко, але все-таки навколо тебе!
Відео-новини [119]
Відео-новини зняті нашими кореспонентами. І не тільки нашими...
Новини Царичанки [0]
Наше місто
  • Кобеляцька міська рада
  • Місто Кобеляки
  • Історія міста
  • Розклад руху автобусів Кобеляк
  • Телефони міста (частина 1)
  • Телефони міста (частина 2)
  • Хто на сайті
    Онлайн всього: 9
    Гостей: 9
    Користувачів: 0
    Наші користувачі
    Всього: 3484
    Нових сьогодні: 0
    Нових учора: 1
    Нових за тиждень: 1
    Нових за місяць: 2
    Із них:
    Новачків: 1109
    Продвинутих: 2363
    Журналістів: 5
    Модераторів: 3
    Адмінів: 4
    Із них:
    Чоловіків: 2732
    Жінок: 752
    Наш сайт
    Новини: 16229
    Файли: 8769
    Цікавинки: 3279
    Картинки: 1814
    Анекдоти: 922
    Оголошення: 91
    Тести: 75
    Коментарі: 5535
    Форум: 555/31813
    Новини Полтавщини
    Зв'язок з адміном
    Написати листа адміністратору сайта

    Головна »2009 » Грудень » 11 » Конотоп. Не відьомський, а волонтерський.



    Конотоп. Не відьомський, а волонтерський.
    13:42
    Загадковий Конотоп відкрився нам, трьом активістам прилуцького осередку «Просвіти», відьомськими одежами, болотяними легендами, літературними й циганськими історіями та кам`яними привидами комунізму.
    Потрапили ми в Конотоп завдяки волонтерській програмі від ООН та її координатору в Чернігівській та Сумській областях, Надії Артем`євій.
    Приїхали на тренінг по лідерству в громадських об`єднаннях у конотопську Молодіжну організацію «Новий час».
    Вранішня прогулянка зимовим, іще незасніженим містом. Здиблений кам`яний кінь рудого кольору – символ Конотопу. В місцевому Краєзнавчому музеї нам розповіли легенду: як навколо невеличкого вкраїнського поселення на кілометри простягалися непрохідні болота; захистом вони були не гіршим за фортецю, – потонуло в них не одне кінне вороже військо; то й стали називати селище Конотопом.
    Дорогою до музею ми все видивлялися конотопських відьом. Але не побачили жодної на ступі чи з мітлою. Зате надибали багато політичних палаткових передвиборчих привидів різного кольору, немало відловили й бетонних духів радянського періоду: Леніна, його соратника Радченка, уродженця Конотопа, та ще когось погруддєвого в кущах. Пораділи зустрічі з бронзовим Шевченком.
    Знайти, де б поснідати, виявилось неважко. Після оглядин декількох бруднуватеньких забігайлівок, добра конотопська чарівниця у чорній футболці з кольоровими черепами підказала нам кафе «Камелот». Ковані вішаки, темного дерева бар, товсті, грубо збиті столи й стільці, герби на стінах і добрі млинці з сиром. А що, непогано, як на невеличке містечко сумської області.
    Перша злюща відьма нам зустрілася в музеї, – не захотіла нас впустити, хоч ми дуже-дуже просили і пояснювали, що маємо обмаль часу. В неї був обід, не було прав і ще там чогось... Тому ми пішли досліджувати закинутий старий будинок з вибитими вікнами і поламаними синіми ставнями, що поряд із Краєзнавчим музеєм.
    Трохи далі – храм Різдва Пресвятої Богородиці – єдина Українська православна церква НЕмосковського! патріархату в Конотопі. І поряд – камінь-згадка про 350-у річницю перемоги українського війська над московським – саме так, про Конотопську битву.
    Потім – теплий, випрошений у барменші «недоглінтвейн» у кафе-барі «Беверлі Хіллз». Чотири стіни різного кольору, ковані вішаки і підсвічники, цікаві пляшки в нішах стін. І неймовірний дерев`яний «виходок» у дворі, – бордового кольору. О так, – конотопський Беверлі Хіллз!
    Маючи надію, що в музейної відьми обід все-таки скінчився, повертаємося до музею. Адже ще під час нічного прибуття в Конотоп, нас заінтригували тим, що місцеві краєзнавці мають власне трактування Конотопської битви. Тож пересиливши внутрішню образу, ломимося до музею. Полегшено видихаємо – відьму замінила приємна жіночка, і повернувся науковий працівник. Отже, екскурсія…
    Найперше велике захоплення було викликане роялем 1836-го року: чорний корпус з різьбою, клавіші зі слонової кості, мідні струни під кришкою, що їх нам показали.. І шокуюча історія роялю, що був власністю циганів, котрі його надумали спалити. Чудом про цей раритетний експонат дізналися в музеї й забрали.
    Вразили й інші експонати, особливо величезний, досі робочі замок, яким колись замикалися ворота фортеці, вітальна гармата, кремінна рушниця з п`ятьма віялом розташованими дулами, мушкети тощо.
    Ми почули про засновників музею, колекціонерів, що його наповнювали, побачили майстерні чорно-червоні (саме чорно- з вкрапленнями червоного) вишивки хрестиком, дитячу підвісну колиску, ікону Покрови Матері Божої, що до на ній залишили відбитоки губ всі українські й не тільки, теперішні й колишні вельможі. Дізнались про Конотопську битву в подробицях і з психологічним підтекстом.
    Має свій куточок в музеї також літературна відьомщина Григорія Квітки-Основ’яненка. Письменник не бував у Конотопі, і його «Конотопська відьма» написана за почутими у поїзді байками.
    Прощаючись з музеєм, на жаль, не змогли придбати сувенірів, ні книжок, бо працівники не мали ключів від вітрини. А то поїхали б додому з книгами-фотоальбомами та відьомськими магнітиками.
    Потім волонтери з різних громадських організацій Чернігівщини, Сумщини та Станіславщини мали неординарний тренінг по лідерству. Зорганізований він був волонтером ООН Надією Артем`євою і проведений представником організації «PH International» Артуром Кочаріним.
    Волонтерам довели їхню слабодухість, невміння спілкуватися, зашореність соціальними стандартами тощо і допомогли зрозуміти, як далі жити. Хочеш жити в раю – створи його. І не проси нічого у влади, бо в них – безмежна кількість паперів та затверджень, і лиш дуже рідко – успішний результат.
    З таким напучуванням ми пішли святкувати Міжнародний день волонтера, спізнаватися ближче в неформальній обстановці. Дізнались про те, що волонтери всіх країн проводять всесвітню акцію «Go Green!» («Прямуй на зелене!»). Познайомились попередньо з Тетяною Грищенко, головою конотопської молодіжної організації «Новий час».
    А дня наступного щиро дивувалися немалим досягненням цієї організації, що при Конотопському політехнічному технікумі та Конотопському інституті СумДУ. Досвід «Нового часу» вартий копіювання тому, що він є автономним по своїй суті. Тобто, не якоюсь там зобов`язальною студрадою, котра прямо підлегла керівництву ВУЗу.
    ВУЗ, в особі заступника директора з науково-педагогічної роботи Тетяни Гребеник, надає їм поважний кабінет для зустрічей і нарад, велике окреме приміщення – колишню їдальню – для дискотек та ігор молодіжного клубу, актовий зал для проведення концертів. Допомагає зробити ремонт руками добровільної студентської будівельної бригади.
    Акції «Нового часу» проводяться у вигляді графіті на стінах Молодіжного клубу, збирання подарунків і проведення святкових концертів для діток, прибирання і здавання сміття, офіційного ходіння по спонсорах тощо. І найцікавіше – тимчасове працевлаштування молоді у різних місцях, також на приватних відпочинкових базах Криму. І всі із присутніх, хто нудився влітку від безділля, одразу пошкодували, що не знали раніше Тетяни з конотопського «Нового часу».
    Далі про свою волонтерську роботу розповіли представники Молодіжних центрів Сосниці, Смолина та Любеча, Студенської соціальної служби Чернігова, Фонду «Солідарність» з Івано-франківська. Усі розповідали про акції-походи зі скриньками по жадібних підприємцях, про збирання сміття і допомогу знедоленим. А в суперечці, куди ж викинути недопалок, якщо немає смітника, переміг Костянтин Василишин, котрий вийняв їх декілька з кишені пальто.
    Також незабутню відеопрезентацію про антигравітаційні можливості людського тіла провели конотопські активісти-екстремали паркуру. Паркурники вибігали на стіни недобудов і стовбури дерев, тренувались на власноруч зробленому обладнанні у спортзалі, використовували свої акробатичні трюки в танцювальних постановках на сцені. І всі захотіли так уміти...
    З Конотопа волонтери від`їжджали на поїздах, повз стародавні закинуті будівлі робітничих цехів, з котрих колись почалось повстання проти царя...


    Оринка Григоренко, Лариса Лавренчук,
    Прилуцька «Просвіта»
    Категорія: Новини України | Переглядів: 795 | Додав: Admin


    Всього коментарів: 1
    14.12.2009
    1. koriolan [Матеріал]
    Как много бездельников и мнимых интеллектуалов ползает по телу Украины. Одна фраза "...відеопрезентацію про антигравітаційні можливості людського тіла провели конотопські активісти-екстремали паркуру" чего стоит. Видимо, "Просвiта" кого-то кормит досЫта.


    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Форма входу
    Логін:
    Пароль:
    Календар новин
    Пошук по сайту

    Рекомендуємо вам проводити пошук українською та російською мовами

    Корисне


    Опитування
    Останнє на форумі
  • Наука и смысл жизн... >>
  • О путешествиях: Из... >>
  • Перевод документов >>
  • Международные SMS ... >>
  • БЕЗДЕПОЗИТНЫЕ БОНУ... >>
  • Випадкове фото з галереї
    Погода
    Погода в Полтаве, Кобеляках, Новых Санжарах, Комсомольске, Кременчуге, Решетиловке, Козельщине
    Курси валют
    Курсы валют на PROext
    Корисні посилання


    Статистика










                    

    Copyright EXO © 2024, created by KING © 2007 Всі права захищені.
    Відповідальність за достовірність фактів, цитат, власних імен та інших відомостей несуть автори публікацій. У разі передруку матеріалів посилання на exo.at.ua обов'язкове. З питань співпраці пишіть на e-mail: Exo-site[а]bigmir.net